1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Peste 4 milioane de romani ...

Peste 4 milioane de romani intentioneaza sa plateasca cumparaturile de Craciun cu telefonul (studiu)

7 din 10 romani folosesc dispozitivele mobile pentru cumparaturi si plati online, iar 1 din 3 romani plateste cu telefonul in magazine, potrivit unui studiu Visa. Romania inregistreaza cele mai mari rate de adoptare a platilor mobile la nivelul celor opt piete din Europa Centrala si de Est (CEE) incluse in studiul Visa Mobile Payments 20221. Consumatorii romani apreciaza platile mobile in principal datorita rapiditatii si confortului, precum si securitatii.

Potrivit studiului, dispozitivele mobile au devenit relevante pentru toate activitatile zilnice si ofera o gama larga de aplicatii care ne pot face viata mai usoara, inclusiv la cumparaturi. Astfel, 83% dintre consumatorii romani cauta produse si servicii de pe telefon, 79% dintre acestia comanda bunuri sau servicii folosind dispozitivele mobile si 81% le platesc tot prin intermediul acestor dispozitive. Romanii apreciaza cumparaturile online cu telefonul in principal pentru rapiditate (56%) si confort (54%), fiind cel mai probabil sa foloseasca telefoanele pentru a plati online in comparatie cu alti consumatori din regiunea CEE.

Telefoanele, tabletele si alte dispozitive conectate permit noi experiente de cumparaturi si plati in aplicatie. Romanii si-au adaugat cardul cu precadere in urmatoarele categorii de aplicatii: livrare de mancare (46%), transport (39%), calatorii (35%), platforme de streaming (35%). Studiul mai arata ca 82% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani si-au adaugat cardurile bancare in cel putin o aplicatie mobila, aceasta fiind cea mai mare rata de utilizare a acestei metode in randul tinerilor din regiune, urmati de slovaci (80%) si de unguri (76%).

Cercetarea Visa releva ca 28% dintre consumatorii din Romania intentioneaza sa realizeze plati cu telefonul mobil online si in magazine atunci cand isi vor face cumparaturile de sezon. Potrivit estimarilor, aceasta inseamna ca peste 4 milioane de consumatori din cei peste 14 milioane de utilizatori de internet din Romania vor plati prin intermediul dispozitivelor mobile in perioada sarbatorilor de iarna.

"Pana de curand, era putin probabil sa poti pleca la cumparaturi fara un portofel sau un card bancar. Astazi, platile mobile sunt ceva obisnuit nu doar pentru generatia Z sau pasionatii de tehnologie. Deja 7 din 10 respondenti romani cu varsta cuprinsa intre 45-54 de ani stiu ca pot plati cu telefonul in magazin, iar 29% profita de aceasta oportunitate. Credem ca diversificarea metodelor de plata este importanta si inovam constant pentru a le oferi consumatorilor si comerciantilor modalitati rapide, comode si sigure de a plati si de a fi platiti", a declarat Elena UNGUREANU, Country Manager Romania, Visa.

Consumatorii romani care platesc cu telefonul considera ca securitatea este printre principalele beneficii ale acestei metode de plata (44% in cazul platilor in magazin, 33% in ceea ce priveste cumparaturile online). In acelasi timp, sondajul arata ca, totusi, un sfert dintre respondentii care sunt reticenti in ceea ce priveste platile mobile mentioneaza securitatea printre barierele care stau in calea adoptarii acestora (27% plati in magazin, 24% plati online). Mai mult, 24% dintre consumatorii romani care nu folosesc platile mobile, dar stiu de existenta lor, considera ca instalarea acestor solutii poate fi dificila.

"Platile mobile, in magazin sau online, sunt printre cele mai sigure modalitati de plata. Cand cineva isi introduce datele cardului intr-un portofel mobil de pe un dispozitiv, Visa le inlocuieste cu un set unic de numere. Aceasta tehnologie se numeste tokenizare si ofera un nivel suplimentar de securitate. Nu numai ca platile mobile sunt sigure, dar sunt usor de utilizat chiar si de catre cei care au cunostinte de baza in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor mobile: adaugarea unui card Visa pe dispozitivul mobil dureaza doar cateva momente", a explicat Elena UNGUREANU.