1asig.ro
1asig.ro
Peste 1,82 milioane de locuinte ...

Peste 1,82 milioane de locuinte erau asigurate la final de octombrie

Numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) era, la nivel national, de 1.823.455 la sfarsitul lunii octombrie 2021, in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania.

In urma cu un an, numarul locuintelor asigurate PAD era de 1.755.583.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna octombrie 2021, pentru apartamente, respectiv 1.093.601, in timp ce pentru case erau valabile 729.854 de polite.

Conform datelor PAID Romania, 74,8% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 25,2% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 95,0% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,0% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active din total sunt in Transilvania (22,0% din totalul politelor), Bucuresti (19,8%) si Muntenia (18,5%). La polul opus, zonele cu cea mai mica pondere in total polite sunt Maramures (3,1%), Bucovina (3,4% din totalul politelor) si Dobrogea (4,5%).Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii (naturale), cutremure si alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de terti.

74% dintre romani se declara interesati de asigurarile de locuinte si de bunuri, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de UNSAR impreuna cu IRES. Cifra vine sa confirme rezultatele studiului din 2020, insa se poate observa un avans in randul celor care se declara foarte interesati de acest tip de asigurari, respectiv 24% (fata de 19% in 2020).

Luna Asigurarilor de Locuinte

Editia a IX-a a campaniei "Luna Asigurarilor de Locuinte", desfasurata intre 1 si 31 octombrie 2021, a adus romanilor atat informatiile de baza pe care fiecare trebuie sa le cunoasca despre asigurarile obligatorii si facultative de locuinta, cat si detalii despre ce putem face, fiecare dintre noi, pentru a proteja mediul inconjurator.

Astfel, in aceasta perioada au fost publicate peste 30 de postari informative (infografice, message-cards, video-uri) tematice. 1 milion de romani au vazut mesajele campaniei in mediul online, pe durata intregii luni, fiind inregistrate, de asemenea, si 80.000 de interactiuni (reactii, mesaje, comentarii) ale utilizatorilor cu tot continutul postat in aceasta perioada.

Peste 84.000 de romani care au urmarit video-ul informativ al campaniei doar de pe pagina de Facebook. Clipul - lansat sub tema "Crezi ca o asigurare de locuinta este incheiata degeaba?" - poate fi urmarit, de asemenea, si pe canalul de YouTube XPRIMM TV, aici.

Editia a IX-a a campaniei "Luna Asigurarilor de Locuinte", o ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei, a urmarit sa atraga atentia romanilor asupra necesitatii asigurarii propriei case, alaturi de protectia "casei" in care "locuiesc" toate casele noastre - mediul inconjurator.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.