1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Perspective promitatoare pentru asigurarile din Moldova

Municipiul Iasi gazduieste azi lucrarile Conferintei "Dialog si solutii pentru dezvoltarea pietei asigurarilor din regiunea Nord-Est". Manifestarea este organizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in cadrul ciclului de evenimente ocazionate de celebrarea a 15 ani de activitate de supraveghere in asigurari in Romania.
La dezbateri participa numerosi lideri si specialisti, personalitati din domeniul asigurarilor, autoritatilor centrale si locale, uniunilor profesionale ale asiguratorilor - UNSAR si brokerilor - UNSICAR, presei locale si de specialitate.

"Suntem increzatori ca Iasiul - oras incarcat de istorie si cultura, loc de origine al unor mari personalitati - va fi astazi si un cadru favorabil desfasurarii acestei intalniri, la care sunt prezenti reprezentanti ai industriei de asigurari, ai administratiei publice centrale si locale, ai mediului economico-social din regiunea nord-est si, nu in ultimul rand, ai mass-media locale", a declarat Angela TONCESCU, Presedinte, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in aceasta dimineata.

Potrivit unui studiu publicat recent de Institutul National de Statistica, in clasamentul obtinut in functie de ponderea regiunilor de dezvoltare in total prime brute subscrise, regiunea nord-est se situeaza pe locul 4, cu circa 7%, intre regiunea sud Muntenia care avea o pondere de circa 9% si regiunea de centru, care avea o pondere de 6,5% (fara Bucuresti si Ilfov). Avand in vedere evolutiile la nivel regional, apreciem ca pe termen scurt nu s-au produs modificari semnificative in ceea ce priveste contributia regiunilor la formarea industriei de asigurari.

De asemenea, din datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, veniturile din activitatea de brokeraj in asigurari realizate in regiune in 2006 au fost de circa 1,7 milioane euro, reprezentand aproximativ 2,6% din totalul veniturilor realizate la nivel national din aceasta activitate. Aproape trei sferturi (71,6%) din veniturile din activitatea de brokeraj din regiune au fost realizate de brokeri avand sediul social in judetul Neamt.

"Desi regiunea nord-est are o economie relativ slaba, asigurarile reprezinta deja un motor functional in regiune. Pe termen mediu pana la lung, regiunea are perspective de crestere, atat economica cat si in ceea ce priveste domeniul asigurarilor", a precizat Angela TONCESCU.

Revista PRIMM-Asigurari&Pensii este prezenta la lucrari prin Sergiu COSTACHE, Directorul General al celei mai cunoscute publicatii de profil. Acesta a precizat pentru XPRIMM Stiri: "Prezenta noastra la evenimentul organizat de catre CSA la Iasi este o dovada certa a atentiei pe care grupul nostru de presa o acorda atat initiativelor autoritatii de supraveghere, cat si activitatii asiguratorilor din teritoriu".
Un alt semn al importantei tot mai mari acordate pietei asigurarilor din judete este si demararea celei de a doua etape a Programul national "Unde Ma Asigur?", initiat si coordonat de catre Media XPRIMM. Aceasta va asigura un nivel superior de cunoastere, analiza, informare si relationare in ceea ce priveste piata asigurarilor din teritoriu, urmarind, totodata, crearea unui puternic spirit de breasla in randul asiguratorilor si brokerilor locali".

Judetul Iasi detine o pondere de 1,56% din piata asigurarilor, in anul 2005, cu subscrieri de 19,02 mil. EUR (68,93 mil. lei), conform datelor Institutului National de Statistica.