1asig.ro
1asig.ro

Pentru a supravietui in noua lume, companiile trebuie sa inceapa acum transformarea digitala

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe fondul recuperarii lente dupa pandemia COVID-19, companiile din intreaga lume ar putea fi tentate sa aleaga drumul confortabil si, astfel, sa intarzie, pana intr-un moment mai stabil, proiectele ambitioase de transformare digitala. GlobalData, insa, atrage atentia ca aceasta ar fi o mare greseala. Iar asta, intrucat istoria arata ca acele companii care, in timpul unei recesiuni, investesc in tehnologie tind sa devina mai rezistente la socurile viitoare.

PROMO


Astfel, GlobalData subliniaza, in raportul "Tech, Media & Telecom Themes 2021", ca, la nivel global, multe companii au adoptat o abordare conservatoare cu privire la investitiile realizate, in 2020, in segmentul IT, iar proiectele ample de transformare sunt putin probabile pentru 2021. Cu toate acestea, lumea "totul de la distanta" ar trebui sa determine companiile din intreaga lume sa accelereze transformarile digitale, se arata in raportul GlobalData.

"Pentru companiile care vor sa supravietuiasca in noua lume, transformarea digitala tactica si targetata va fi vitala. Aceasta este o veste buna pentru companiile de servicii IT, infrastructura si software de aplicatii, care au intampinat dificultati anul acesta, deoarece multe dintre proiectele IT au fost intarziate, reduse sau anulate. Modul in care lucram, facem cumparaturi, mancam, solicitam sfatul medicului, socializam si ne distram s-a schimbat fundamental si nu exista cale de intoarcere. Ca toate industriile, sectorul TMT (tehnologie, media, telecomunicatii) trebuie sa fie pregatit pentru mai multe situatii", puncteaza Cyrus MEWAWALLA - Head of Thematic Research, GlobalData.

Companiile tehnologice au recunoscut, de ceva vreme, ca nu economisirea, ci investitiile reprezinta cea mai buna modalitate de a supravietui recesiunilor. In 2008, arata GlobalData, decizia Intel de a continua sa investeasca in cercetare si dezvoltare, in plina recesiune, a catapultat compania cu cativa ani inaintea concurentei.

In acest context, GlobalData considera ca, pentru a sustine recuperarea dupa pandemie, companiile se vor baza pe mai multe tehnologii - de la securitatea cibernetica, la cloud computing, automatizare, IoT (Internet of Things) si Inteligenta Artificiala -, pentru a se recupera dupa recesiunea economica indusa de pandemia COVID-19, care, cel mai probabil, va fi una profunda si prelungita.

De exemplu, mai arata sursa citata, robotii vor fi folositi tot mai mult pentru a indeplini o gama larga de sarcini, de la igienizarea supermarketurilor si a birourilor, pana la livrarea pachetelor si chiar oferirea de confort si sprijin bolnavilor. Intre timp, Inteligenta Artificiala este deja utilizata pentru a automatiza procesele de business de rutina, economisind timp, reducand costurile de operare, eliminand erorile si sporind productivitatea. Automatizarea activitatilor si a obligatiilor zilnice contribuie la o utilizare mai eficienta a fortei de munca, angajatii fiind astfel capabili sa isi concentreze timpul pe sarcini cu o valoare mai mare.

"Nimeni nu ar fi putut prezice socul seismic pe care COVID-19 l-a provocat lumii intregi. Cu toate acestea, ceea ce stim e ca lumea se bazeaza pe tehnologie, iar tehnologia va fi inima care va ajuta la recuperare", a mai declarat Cyrus MEWAWALLA - Head of Thematic Research, GlobalData.

947 accesari