1asig.ro
1asig.ro

Pensii sau anuitati?

5 min. / 1.540 cuvinte
Am observat de ceva timp ca sunt unii "specialisti ai pietelor financiare" care se plang de confuzia existenta in piata in ceea ce priveste fondurile de pensii Pilon 2 si 3 si asigurarile de viata ce ofera beneficii garantate la o data stabilita in viitor. Mai mult de atat, folosirea denumirii de pensie sau pilon de pensie pentru asigurarile de viata de acest tip se considera a fi daunatoare atat pentru consumatori, cat si pentru fondurile de pensii si companiile de asigurari.

PROMO


Hai sa vedem care este definitia pensiei:"PENSIE, pensii, s.f. Suma de bani lunara ce se acorda persoanelor care au iesit din activitatea profesionala pentru limita de varsta, pentru invaliditate etc. sau care si-au pierdut sustinatorul si sunt incapabile de munca." - DEX 1998

Sa vedem si ce reprezinta, de fapt, pensia din perspectiva majoritatii persoanelor - suma lunara pe care o primesc pensionarii prin serviciul postal sau intr-un cont bancar.

Fondurile de pensii ofera in acest moment solutii de tip contributie definita care garanteaza consumatorului ca... are ceva de platit lunar. Atat! Nimic in legatura cu vreo pensie ce ar urma sa fie primita candva!

Asigurarile de viata ce ofera beneficii garantate la o data stabilita in viitor sub forma de sume asigurate garantate si anuitati lunare, produse din clasa I, sunt singurele care ofera in acest moment ceea ce oamenii se asteapta de la o pensie, si probabil sunt cele care merita in cea mai mare masura denumirea de pensie! Aceste produse sunt in piata, sub diferite forme, cu mult timp inaintea fondurilor de pensii si si-au facut treaba cu succes, oferind deja multor clienti garantia unui venit mai bun la varsta retragerii din activitate.

Ambele solutii au ca scop final oferirea unui venit decent la varsta de pensionare si ar fi bine daca ar face parte impreuna din planurile financiare ale cat mai multor clienti. Probabil ca anumite modificari in ceea ce priveste deductibilitatea fiscala a primelor de asigurare de viata pentru a avea acelasi regim ca si contributiile la fondurile de pensii sunt bine venite si ar duce la o crestere a ratei de inlocuire a venitului viitorilor pensionari.

De aceea, atat in elaborarea proiectelor legislative ce se refera la serviciile financiare, cat si in interpretarea si punerea in practica a acestora ar trebui sa se tina cont de realitatile si perspectivele pietei, nevoile reale ale consumatorilor, bunele practici din pietele dezvoltate, capacitatea operatorilor din piata (companii de asigurare, intermediari, furnizori de servicii) de a se conforma cerintelor in conditii decente, profesionalizarea reala a angajatilor companiilor, cat si a intermediarilor.

In conditille actuale in care riscul longevitatii devine crucial (in perioada 1970 - 2010 speranta de viata la nastere a crescut cu 11,1 ani pentru barbati si 12,1 ani pentru femei - The Aegon Retirement Readiness Survey 2015) poate ca a venit momentul ca interesul general in legatura cu viitorul pensionarilor sa primeze in fata intereselor meschine, de moment, ale unora.

Elizeu FOLESCU
Senior Regional Executive, LIMRA/LOMA

3.420 accesari