1asig.ro
1asig.ro

Pe fondul schimbarilor climatice, SUA s-au confruntat, in ultimele 3 decenii, cu inundatii care au provocat pagube de 75 mld. dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Alimentate de schimbarile climatice, precipitatiile severe cu care s-au confruntat SUA in ultimele 3 decenii s-au transformat in inundatii semnificative, care, in 30 de ani, ar fi generat pagube de aproximativ 75 de miliarde de dolari, arata un studiu realizat recent de catre Stanford University.

PROMO


Studiul, citat de CNBC si publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, incearca sa aduca lumina asupra dezbaterilor continue privind modul in care schimbarile climatice au influentat costurile tot mai mari ale inundatiilor si riscurile din ce in ce mai mari cu care se confrunta proprietarii de locuinte, constructorii, bancile si asiguratorii, pe masura ce temperaturile globale continua sa creasca.

Pierderile rezultate ca urmare a inrautatirii precipitatiilor severe reprezinta, potrivit studiului, aproximativ o treime din costurile financiare totale provocate, in SUA, de inundatiile din perioada 1987-2017. Pentru a cuantifica relatia dintre tendintele istorice in continua schimbare ale precipitatiilor si costurile istorice ale inundatiilor, studiul a analizat atat date climatice, cat si socio-economice.

Cercetatorii arata ca incalzirea globala a jucat un rol semnificativ in cresterea costurilor inundatiilor in SUA si, de asemenea, mai avertizeaza ca, prin depasirea nivelului prevazut in Acordul de la Paris, se agraveaza severitatea dezastrelor naturale. Pactul incheiat la Paris isi propune sa mentina cresterea temperaturilor la nivel global cu mult sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelul pre-industrial.

Un numar record de uragane, incendii de vegetatie si inundatii severe au generat, in 2020, la nivel global, pierderi de 210 miliarde de dolari, potrivit unui raport recent al Munich Re. Sursa citata arata ca cele mai costisitoare sase dezastre ale anului trecut au fost inregistrate in SUA, cel mai grav dintre acestea fiind uraganul Laura, din august 2020.

Studiul realizat de catre Stanford University mai subliniaza ca, chiar si in statele in care precipitatiile pe termen lung nu s-au schimbat, furtunile s-au intensificat si au provocat pierderi financiare mai mari. "O analiza precisa si comprehensiva a costurilor trecute si viitoare ale schimbarilor climatice este esentiala pentru luarea unor decizii bune. Acest studiu arata ca schimbarile climatice din trecut au provocat deja pierderi de ordinul miliardelor de dolari doar ca urmare a daunelor generate de inundatii", spune Marshall BURKE - Associate Professor of Earth System Science, Stanford University.

In SUA, mai noteaza studiul, milioane de oameni sunt expusi riscului de inundatii. Mai mult, cel putin 14 milioane de proprietati din SUA sunt susceptibile la daune provocate de inundatii, potrivit unor date First Street Foundation. Cu toate acestea, multi dintre proprietarii de locuinte din zonele cu risc ridicat inca nu au asigurare impotriva inundatiilor, printre cele mai expuse categorii la acest risc fiind, potrivit Stanford University, comunitatile minoritare din SUA.

Cercetatorii spera ca analiza lor va ajuta si la evaluarea costurilor altor dezastre provocate de schimbarile climatice si, totodata, ca acest studiu ar putea sta la baza unei strategii nationale mai bune de adaptare la schimbarile climatice.

"Cadrul pe care l-am dezvoltat ofera o baza obiectiva pentru estimarea costurilor presupuse de adaptarea la schimbarile climatice continue si valoarea economica a evitarii, pe viitor, a unor niveluri mai ridicate de incalzire globala", explica principalul autor al studiului, Noah DIFFENBAUGH - Climate Scientist, Stanford University.

1.231 accesari