1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Paul-Andre MICHAUD, Managing Partner, Deloitte


"Estimez ca piata va exploda, mai ales segmentul asigurarilor de viata, care are viitorul deschis".

XPRIMM: Deloitte si-a inceput activitatea in Romania in 1992. Care era in acel moment stadiul de dezvoltare a pietei romanesti a asigurarilor?
Paul-Andre MICHAUD:
In primii ani ai activitatii noastre in Romania relatiile cu asiguratorii erau intr-un stadiu incipient. Treptat insa, pe masura ce piata s-a dezvoltat, am demarat colaborarea cu societati de asigurare precum GARANTA si INTERAMERICAN sau brokeri de talie internationala, precum MARSH.
In 1992, tintele nu erau companiile autohtone, ci cele multinationale, cu care aveam relatii de colaborare in toata lumea. In prezent insa, lucrurile s-au schimbat, prin prisma faptului ca raportul intre clientii internationali si cei locali este egal. Mai mult, estimam ca in termen de 5 ani, 75% din clienti vor fi companii romanesti.


XPRIMM: Cum vedeti viitorul industriei autohtone a asigurarilor avand in vedere posibila aderarea Romaniei la Uniunea Europeana?
P.A.M.:
Daca as fi o companie internationala de asigurari, nu as ezita sa vin in Romania. Primii veniti vor avea intotdeauna mult de castigat, caci vor castiga piata. Mai ales acum, cand economia da semne ale unui reviriment si cursul monedei nationale s-a stabilizat, perspectiva unei investii in domeniul asigurarilor este deosebit de atractiva. Estimez ca piata va exploda, mai ales segmentul asigurarilor de viata, care are viitorul deschis. Practic, oamenii trebuie sa se protejeze, pe ei si familiile lor, si sa investeasca in produse de asigurare de viata cu acumulare de capital. Cred in aceste lucruri si, personal, sunt mai linistit stiind ca si viata mea este acoperita.


XPRIMM: In ce masura implementarea noilor standarde contabile internationale (IAS) va afecta piata asigurarilor si activitatea Deloitte din Romania?
P.A.M.:
Introducerea IAS ne va usura sarcina, atat noua, cat si companiilor de asigurari. Mai ales cele multinationale, tineau oricum o dubla contabilitate: una conforma cu planul de conturi aprobat de Ministerul Finantelor, si o alta conforma IAS, care era predata companiei - mama. Vorbim deci despre o minimalizare a cheltuielilor.
Totodata, asiguratorii din Romania se vor putea compara mult mai bine cu cei de peste hotare.


XPRIMM: Deloitte ofera clientilor o gama larga de servicii profesionale. Care dintre acestea considerati ca detine cel mai mare potential?
P.A.M.:
Suntem specializati in servicii de audit, consultanta fiscala si de management, insa estimez ca cea mai puternica dezvoltare o vor avea serviciile de audit. Piata romaneasca nu realizeaza inca ce potential ofera consultanta in management si ce beneficii poate aduce unei organizatii.


XPRIMM: Cu ce companii de asigurare colaborati la nivel international?
P.A.M.:
Estimez ca auditam circa 35-40% din piata internationala a asigurarilor. Spre exemplu, in Canada, auditam companii precum Sun Life, lider al pietei asigurarilor de viata, Industrial Alliance, Great West Life, National Life etc.


XPRIMM: Care sunt planurile Deloitte in ceea ce priveste piata asigurarilor din Romania?
P.A.M.:
E simplu. Piata va creste in mod sigur, iar strategia este sa colaboram cu cat mai multe societati de profil. Si nu vorbesc numai despre audit, ci si despre consultanta in management. Aici sta adevaratul potential, zic eu.
Cred, si am mai spus-o, ca viitorul in spatiul Europei Central si de Est sta in asigurarile de viata, domeniu care in America de Nord este ceva mai dezvoltat. In statele foste comuniste sistemele de asigurari sociale si asigurarile de sanatate oferite de stat domina in continuare piata. In concluzie, am mare incredere in asigurarile de pensie privata si de sanatate.


XPRIMM: Va multumim.


Alexandru CIUNCAN
10 Octombrie 2003

| 2715 vizualizari
Share |