1asig.ro
1asig.ro

Parlamentul a votat: Comision zero pentru vanzarea politelor RCA si Carte Verde pentru intermediarii in asigurari. Brokerii vor incasa comisionul de la client

5 min. / 1.540 cuvinte
Intermediarii in asigurari din Moldova nu vor mai putea incasa comisioane/remuneratii sau alte plati de la clienti pentru intermedierea asigurarilor obligatorii auto (RCA si Carte Verde). Aceasta este una dintre prevederile noii legi adoptate recent de catre Parlamentul de la Chisinau, care aduce o serie de modificari semnificative in legislatia de asigurari, in cazul in care va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit argumentelor formulate de catre deputati, noul act normativ vine sa alinieze legislatia nationala cu cea europeana. Desi unii jucatori din piata apreciaza legea ca fiind una benefica, aceasta este contestata de catre o parte din companiile de asigurare, dar si de catre majoritatea intermediarilor in asigurari, acestia din urma formuland si o petitie in adresa Presedintelui Republicii Moldova de a nu promulga legea respectiva. Vezi aici Petitia brokerilor si aici Nota formulata in legatura cu noua lege.

Pe piata de profil din Moldova sunt activi circa 60 brokeri de asigurare, primii 10 brokeri cumuland aproape 50% din intermedieri. Piata de brokeraj s-a ridicat la peste 453,2 milioane lei in 2017, sau putin peste 31% din total totalul subscrierilor asiguratorilor.

Care sunt noutatile care ii privesc pe intermediarii in asigurari?
 • Intermediarii in asigurari nu mai pot incasa comisioane de la asiguratori pentru vanzarea politelor RCA si Carte Verde
  In argumentarea acestei decizii, se precizeaza faptul ca aproape 50% din primele intermediate de catre brokeri sunt pe segmentele RCA si Carte Verde (asigurari obligatorii), la fel si veniturile acestora, astfel ca este nevoie de canalizarea eforturilor acestora spre asigurarile facultative, mai ales ca tarifele pentru asigurarile obligatorii sunt stabilite de catre CNPF.
  In replica, brokerii de asigurare precizeaza, in petitia lor, ca aceasta "va avea un impact negativ asupra pietei asigurarilor din Moldova, prin inhibarea distributiei si nerespectarea drepturilor consumatorilor. Astfel, va creste somajul cauzat de desfacerea contractelor de munca cu cateva mii de salariati, neachitarea impozitelor si contributiilor la bugetul de stat, degradarea mediului de afaceri, compromiterea ideii de economie de piata prin controlul si monopolizarea businessului in sectorul asigurarilor". De asemenea, brokerii subliniaza ca va fi afectata si activitatea mai multor societati de asigurare din Moldova, care, in prezent, nu dispun de o retea proprie de vanzare si realizeaza peste 70% din portofoliu prin intermediul brokerilor de asigurare. Mai mult, acestia fac referire si la o decizie a Consiliului Concurentei in acest sens, unde se vorbeste despre faptul ca o astfel de prevedere contravine legislatiei concurentiale si ca astfel de prevederi nu ar exista in cadrul normativ comunitar privind distributia in asigurari. Vezi aici incheierea Consiliului Concurentei.
  In alta ordine de idei, un asigurator intervievat de portalul www.xprimm.md, ne-a relatat ca "situatia prezenta este consecinta faptului ca unii asiguratori acorda comisioane exagerate brokerilor, transformand vanzarea acestor polite intr-o competitie pe principiul comisionului cel mai mare". De asemenea, "in comparatie cu asiguratorii, care nu pot sa acorde reduceri la vanzarea acestor polite decat in anumite limite impuse de autoritatea de supraveghere, brokerii nu au aceste restrictii, astfel ca ofera clientilor, pe langa reduceri considerabile, si alte diverse bonusuri la achizitionarea politelor, in timp ce daunele sunt achitate in intregime de asiguratori".
 • Agentul de asigurare persoana juridica va trebui sa dispuna de un capital social de minimum 100 mii lei, mentinut in mijloace banesti libere de obligatii, iar brokerul de asigurare va trebui sa aiba un capital social de 400 mii de lei
  Potrivit justificarii aduse de catre legislativ, peste 50% din brokerii de asigurare dispun in prezent de un capital social de peste 500 mii lei, respectiv nu ar avea o problema. In replica, intermediarii in asigurari precizeaza ca "aceste valori nu au o argumentare economica si restrictioneaza accesul jucatorilor noi la piata de profil, si poate duce la pierderea locuruilor de munca pentru circa 1.000 de angajati'.
 • Se completeaza definitia brokerului de asiguare cu sintagma "in baza unui comision platit de catre asigurat". De asemenea, se stipuleaza interzicerea brokerilor de a "intermedia contracte de asigurare in numele si pe cheltuiala asiguratorului".
  Definitia brokerului de asigurare este ca "brokerul negociaza pentru clientii sai persoane fizice sau persoane juridice, asigurati sau potentiali asigurati, incheierea de contracte de asigurare si care presteaza servicii de consultanta si inspectie de risc si acorda asistenta pe durata derularii contractelor sau in legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz". Potrivit noii legi, aceasta definitie este completata cu sintagma "in baza unui comision platit de catre asigurat".
  In argumentearea prezentata de catre Parlament, brokerii de asigurare reprezinta interesele asiguratilor, respectiv acestia ar trebui sa incaseze comisionul pentru intermedierea politelor de la acestia. Potrivit specialistilor din piata, aceste amendamente sunt contradictorii si au o formulare ambigua, astfel ca nu este clara intentia legiuitorului si lasa loc mai multor interpretari. In petitia brokerilor se precizeaza faptul ca "din redactia propusa rezulta ca asiguratorul stabileste pretul asigurarii, iar brokerul va trebui sa puna peste un comision care va trebui platit de catre client, o schema aberanta care ar putea duce la practici de evaziune fiscala. De asemenea, aceasta ar crea si o concurenta neloiala intre brokeri si personalul propriu al companiilor de asigurare, carora nu li s-ar aplica aceste prevederi".
 • Asiguratii persoane juridice (inclusiv intreprinderi individuale) vor trebui sa transfere prima de asigurare direct in contul companiei de asigurare
  Potrivit brokerilor de asigurare, acest lucru ar putea crea impedimente pentru consumatorii care incheie politele de asigurare la brokeri, insa, ulterior, ar trebui sa mearga sa ridice facturile de la societatile de asigurare.
 • In structura primei de asigurare, cheltuielile de achizitie ale asiguratorului (in care intra si comisionul intermediarilor) vor fi stabilite separat de celelalte cheltuieli ale asiguratorului
 • Comisionul de achizitie poate fi platit de catre asigurator doar prin virament in contul intermediarului sau al persoanei care ofera servicii de intermediere
In afara de aceste prevederi care ii privesc pe intermediarii in asigurari, noua lege aduce modificari si completari si in ceea ce priveste activitatea companiilor de asigurare, cum ar fi: modul de acordare a licentei asiguratorului, reperfectarea si retragerea acesteia, aspecte care tin de cuantumul taxelor pentru licente etc.

Vezi aici Legea adoptata de Parlament

Vezi aici Amendamentele propuse pentru modificarea legii

Pe piata din Moldova isi desfasoara activitatea 14 societati de asigurare active, care au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale ale autoritatii de supraveghere (CNPF). Vezi aici detaili despre rezultatele pietei in primele 9 luni din 2018.

2.747 accesari