1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Parlamentul European actualizeaza regulile pentru creditele de consum

Noile regulile propuse de Comisia Parlamentului impun creditorilor sa ofere informatii standard consumatorilor intr-un mod mai transparent si sa le permita sa vada usor toate informatiile esentiale pe orice dispozitiv, inclusiv pe telefonul mobil, se arata intr-un comunicat al Parlamentului.

Membrii comisiei au subliniat ca reclamele pentru credite nu trebuie sa incurajeze consumatorii supra-indatorati sa ia credite si trebuie sa contina un mesaj care sa explice clar ca imprumutul costa bani.

Pentru a stabili daca un credit se potriveste cu nevoile si posibilitatile unei persoane inainte de a fi acordat, eurodeputatii doresc sa fie solicitate informatii cu privire la obligatiile curente sau la costul vietii unei persoane, insa fara a lua in considerare date colectate de pe retelele sociale sau cele referitoare la starea de sanatate.

Deputatii spun ca noile reguli ar trebui sa se aplice creditelor pana la 150.000 EUR, insa fiecare tara va putea stabili pragul de sus in functie de conditiile locale. Acestia mai doresc si ca posibilitatile de descoperire de cont (overdraft) si de depasire a limitei de credit, care devin tot mai frecvente, sa fie reglementate. Totusi, ei spun ca trebuie lasat la latitudinea tarilor daca decid sa aplice regulile pentru creditele de consum anumitor imprumuturi, cum ar fi imprumuturile mici de pana in 200 EUR, creditelor fara dobanda si creditelor care se ramburseaza in mai putin de trei luni cu costuri reduse.

Situatia economica dificila face ca multe persoane sa caute imprumuturi, iar digitalizarea a adus noi jucatori si produse pe piete, inclusiv companii nebancare, cum ar fi aplicatiile de imprumut bazate pe finantare participativa (crowdfunding).

Acest lucru inseamna, de exemplu, ca este mai usoara si mai uzuala obtinerea unor imprumuturi mici online - care, insa, se pot dovedi scumpe sau nepotrivite. Totodata trebuie tinut cont de noile modalitati de obtinere digitala a informatiilor si de evaluare a bonitatii consumatorilor prin utilizarea sistemelor de inteligenta artificiala (IA) si a datelor de alta natura.

Regulile actuale nu protejeaza suficient de bine consumatorii vulnerabili de la supraindatorare. In plus, regulile nu sunt armonizate intre tarile UE.

Parlamentul va vota raportul intr-o sesiune plenara viitoare, dupa care negociatorii Parlamentului pot incepe discutiile cu Consiliul si Comisia asupra textului final al actului normativ.