1asig.ro
1asig.ro

Pandemia COVID-19 si schimbarile climatice redeseneaza harta celor mai sigure orase din lume

5 min. / 1.540 cuvinte

Copenhaga a fost identificat drept cel mai sigur oras din lume, detronand Tokyo de pe primul loc pe care il ocupase in toate sondajele anterioare "Safe Cities Index" ale Economist Intelligence Unit (EIU). Capitala daneza a obtinut cel mai mare punctaj in cea de-a patra editie a indexului celor mai sigure orase la nivel global, primul astfel de index realizat de la inceputul pandemiei COVID-19. Totodata, este si prima editie care include siguranta mediului drept unul dintre pilonii de analiza, acesta fiind un motiv cheie care a dus Copenhaga pe primul loc, inaintea capitalei Japoniei.

PROMO


Forumul Economioc Mondial (WEF - World Economic Forum), care citeaza indexul EIU, a identificat, de asemenea, provocarile pe care le va prezenta circulatia in masa a oamenilor. Initiativa WEF "Future of Cities" recunoaste ca urbanizarea prezinta noi seturi de provocari in era digitala. Aceasta incearca sa valorifice tehnologia si politicile de protectie a mediului, pentru a promova centre urbane sigure, stimulative si productive. Detalii despre "Future of Cities", AICI

Sustenabilitatea oraselor

Nevoia urgenta de a planifica mai bine sustenabilitatea pentru a indeplini obiectivele Acordului de la Paris privind clima a determinat orasele sa introduca politici ecologice. Cu toate acestea, autorii indexului EIU au declarat ca liderii urbani trebuie sa fie trasi la raspundere in ceea ce priveste punerea in aplicare a acestor masuri, sperand ca noua categorie a indexului va demonstra daca liderii trec si la fapte, fara sa ramana doar la vorbe.

"De-a lungul anilor, orasele au inteles ca, cu cat au mai multa siguranta ecologica, cu atat au mai multa siguranta in ceea ce priveste sanatatea, si nu numai", spune Gino Van BEGIN - Secretary-General of Local Governments for Sustainability.

Copenhaga, cel mai bun punctaj

Copenhaga a obtinut cel mai mare punctaj la categoria "securitate personala", care clasifica orasele in functie de riscul de violenta criminala, amenintari teroriste, dezastre naturale si vulnerabilitati economice pentru cetateni.

Capitala daneza a ocupat locul al saselea pe lista de mediu, care analizeaza modul in care orasele au integrat in politicile lor de planificare masuri de durabilitate si de reducere a emisiilor de carbon. Capitala Noii Zeelande, Wellington, a ocupat primul loc in acest top, in vreme ce Tokyo a ocupat abia pozitia a 12-a, ceea ce explica declinul sau de pe primul loc ocupat de la lansarea indexului (2015).

Copenhaga a ocupat pozitia a treia, dupa Sidney si Singapore, in ceea ce priveste securitatea digitala, o masura a capacitatii cetatenilor de a utiliza Internetul fara a se teme de incalcarea intimitatii lor online.

In ceea ce priveste siguranta sanatatii, care analizeaza calitatea si disponibilitatea serviciilor de sanatate, capitala daneza s-a clasat pe locul 26, o pozitie relativ slaba, mult sub Tokyo, Singapore si Hong Kong, care se afla in fruntea clasamentului, si a ramas in urma capitalelor Sidney si Singapore in ceea ce priveste siguranta infrastructurii urbane, masurata in functie de calitatea mediului construit si de rezistenta acestuia la dezastrele naturale.

Raportul concluzioneaza ca functiile oraselor sunt interdependente si trebuie planificate astfel incat sa lucreze impreuna, pentru a asigura siguranta cetatenilor. "COVID-19 ne-a determinat sa ne gandim la genul de orase in care dorim sa traim, o regandire care, la randul sau, ne-a determinat sa reevaluam pericolele pe termen lung in calea realizarii unor orase sigure, durabile si locuibile si oportunitatile de a ajunge acolo", arata Economist Intelligence Unit.

Topul primelor 10 orase din indexul EIU se prezinta astfel: Copenhaga, Toronto, Singapore, Sydney, Tokyo, Amsterdam, Wellington, Hong Kong, Melbourne, Stockholm. Ultimele 10 pozitii ale indexului au fost ocupate de: Manila, Baku, Kuwait City, Dhaka, Casablanca, Lagos, Cairo, Caracas, Karachi, Yangon.

"Safe Cities Index" este disponibil AICI

 

799 accesari