1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pactul verde european: Comisia propune o noua strategie pentru protejarea si refacerea padurilor din UE

Comisia Europeana a adoptat noua Strategie a UE pentru paduri pentru 2030, o initiativa emblematica din cadrul Pactului verde european, care se bazeaza pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de masuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 si a neutralitatii climatice in UE pana in 2050. Ea contribuie, de asemenea, la indeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanti naturali, asa cum prevede Legea climei. Prin abordarea in maniera integrata a aspectelor sociale, economice si de mediu, Strategia pentru paduri este menita sa asigure multifunctionalitatea padurilor din UE si pune in evidenta rolul fundamental jucat de silvicultori.

Padurile sunt aliati esentiali in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii. Ele au functie de absorbanti de carbon si ne ajuta sa reducem impactul schimbarilor climatice, de pilda prin racorirea oraselor, prin protejarea noastra impotriva inundatiilor puternice si prin reducerea impactului secetei. Din pacate, padurile Europei sufera multe presiuni diferite, printre altele din cauza schimbarilor climatice, noteaza Comisia Europeana.

Protejarea, refacerea si gestionarea durabila a padurilor

Strategia pentru paduri stabileste o viziune si actiuni concrete pentru cresterea cantitatii si calitatii padurilor din UE si pentru consolidarea protejarii, refacerii si rezilientei lor. Actiunile propuse vor mari sechestrarea carbonului prin imbunatatirea absorbantilor si a stocurilor, ceea ce va contribui la atenuarea schimbarilor climatice. Strategia se angajeaza sa protejeze cu strictete padurile primare si seculare, sa refaca padurile degradate si sa asigure gestionarea lor durabila, intr-un mod care sa mentina serviciile ecosistemice vitale pe care le ofera padurile si de care depinde societatea.

Strategia promoveaza practicile de gestionare a padurilor cele mai prietenoase pentru clima si biodiversitate, reliefeaza necesitatea mentinerii utilizarii biomasei lemnoase in limite sustenabile si incurajeaza utilizarea eficienta a lemnului din punctul de vedere al resurselor, conform principiului utilizarii in cascada.

Asigurarea multifunctionalitatii padurilor din UE

Strategia prevede, de asemenea, elaborarea unor scheme de plata destinate proprietarilor si administratorilor padurilor care furnizeaza servicii ecosistemice alternative, de exemplu prin mentinerea intacta a unor parti ale padurilor. Noua politica agricola comuna (PAC) va reprezenta o ocazie, printre altele, de a oferi un sprijin mai bine directionat pentru silvicultori si pentru dezvoltarea durabila a padurilor. Noua structura de guvernanta pentru paduri va crea un spatiu mai incluziv pentru ca statele membre, proprietarii si administratorii de paduri, industria, mediul academic si societatea civila sa poata discuta despre viitorul padurilor in UE si sa ajute la pastrarea acestor bunuri valoroase pentru generatiile viitoare.

In sfarsit, Strategia pentru paduri anunta o propunere legislativa menita sa intensifice monitorizarea, raportarea si colectarea de date in domeniul forestier in UE. Colectarea de date armonizata la nivelul UE, combinata cu planificarea strategica la nivelul statelor membre, va oferi o imagine cuprinzatoare a situatiei, a evolutiei si a evolutiilor viitoare preconizate ale padurilor din UE. Acest lucru este esential daca dorim sa ne asiguram ca padurile isi pot indeplini multiplele functii in domeniul climei, al biodiversitatii si al economiei.

Strategia este insotita de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari in intreaga Europa pana in 2030, cu respectarea deplina a principiilor ecologice - copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans TIMMERMANS, a declarat: "Padurile adapostesc majoritatea biodiversitatii de pe Pamant. Avem nevoie de paduri sanatoase si pentru ca apa sa fie curata, iar solurile sa fie bogate. Padurile Europei sunt in pericol. De aceea o sa facem eforturi pentru protejarea si refacerea lor, pentru imbunatatirea gestionarii padurilor si pentru sprijinirea silvicultorilor si a garzilor forestiere. Pana la urma, cu totii facem parte din natura si tot ce facem pentru a combate criza climatica si a biodiversitatii, facem pentru propria noastra sanatate si pentru propriul viitor."

Comisarul pentru agricultura, Janusz WOJCIECHOWSKI, a declarat: "Padurile sunt plamanii planetei: ca atare, sunt vitale pentru clima, pentru biodiversitate, pentru soluri si pentru calitatea aerului. Dar padurile sunt si plamanii societatii si ai economiei: ele asigura mijloace de trai in zonele rurale, furnizeaza produse esentiale pentru cetatenii nostri si detin o valoare sociala profunda prin insasi natura lor. Noua Strategie pentru paduri recunoaste aceasta multifunctionalitate si demonstreaza ca ambitiile in domeniul mediului pot merge mana in mana cu prosperitatea economica. Prin intermediul strategiei si cu sprijinul noii politici agricole comune, padurile si silvicultorii nostri vor da un nou suflu unei Europe durabile, prospere si neutre din punct de vedere climatic."

Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus SINKEVICIUS, a declarat: "Padurile europene reprezinta un patrimoniu natural de mare valoare, pe care ar trebui sa-l pretuim cum se cuvine. Protejarea, refacerea si consolidarea rezilientei padurilor europene sunt esentiale nu doar pentru combaterea crizelor climatice si in domeniul biodiversitatii, ci si pentru pastrarea functiile socioeconomice ale padurilor. Implicarea uriasa in consultarile publice arata ca europenilor le pasa de viitorul padurilor noastre, asa ca trebuie sa schimbam modul in care protejam, gestionam si cultivam padurile, astfel incat ele sa aduca beneficii reale tuturor."

"Padurile sunt aliati esentiali in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii, gratie functiei lor de absorbanti de carbon, precum si capacitatii de a reduce impactul schimbarilor climatice, de exemplu prin racorirea oraselor, prin protejarea noastra impotriva inundatiilor puternice si prin reducerea impactului secetei. Padurile sunt si ecosisteme valoroase, adapostind o mare parte din biodiversitatea Europei. Serviciile ecosistemice ale acestora contribuie la sanatatea si la bunastarea noastra prin reglarea apei, prin furnizarea de hrana, medicamente si materiale, prin reducerea si controlul riscurilor de dezastre, prin stabilizarea solurilor si controlul eroziunii, precum si prin purificarea aerului si a apei. Padurile sunt locuri de recreere, relaxare si invatare, precum si parte din mijloacele de subzistenta", scrie Comisia.