1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pactul Verde European - oportunitati de investitii pentru industria auto din Romania

Odata cu adoptarea Pactului Verde European, statele membre ale Uniunii Europene (UE) si-au asumat in mod unanim implementarea unor politici in domenii precum clima, energie, transporturi si fiscalitate cu scopul de a reduce, pana in 2030, emisiile nete de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% fata de nivelul din 1990 si de a elimina in totalitate aceste emisii pana in 2050, noteaza Gabriel Patru, Manager, si Paul Evi, Consultant Senior, Impozitare Directa, Deloitte Romania.

Conform acestora, desi orizontul de timp propus poate parea indepartat, aceasta initiativa prezinta implicatii semnificative asupra tuturor sectoarelor de activitate europene si nationale, inclusiv in industria auto din Romania, care a fost puternic afectata atat de criza sanitara generata de pandemia de COVID-19, cat si de dificultatile legate de asigurarea materiilor prime.

In mod evident, ca urmare a necesitatii de adaptare la noile conditii, companiile din domeniu se vor confrunta cu o crestere a costurilor asociate, pe de o parte, pentru intensificarea activitatilor de cercetare necesare dezvoltarii unor noi tehnologii compatibile cu obiectivele Pactului Verde European, si, pe de alta parte, pentru modernizarea liniilor de productie in vederea implementarii noilor tehnologii, intr-un mod eficient.

Pentru a reduce presiunea acestor costuri, companiile auto din Romania au la dispozitie o serie de facilitati fiscale si de surse de finantare care pot juca un rol important in amortizarea impactului investitiilor realizate.

Facilitati fiscale aplicabile in cercetare-dezvoltare

In opinia specialistilor Deloitte, printre cele mai importante masuri de sprijin pentru companiile inovatoare se numara facilitatea fiscala pentru activitati de cercetare si dezvoltare, care presupune acordarea unor deduceri suplimentare de 50% pentru cheltuielile pentru astfel de activitati, posibilitatea aplicarii amortizarii fiscale accelerate in cazul utilajelor si echipamentelor utilizate in cercetare-dezvoltare, precum si scutirea de impozit pe profit in primii zece ani de activitate pentru contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati de cercetare-dezvoltare. Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se aplica pentru partea din profit utilizata pentru achizitia de echipamente tehnologice, programe informatice si licente, cu respectarea anumitor conditii prevazute de Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, contribuabilii din industria auto pot fi interesati de diferitele metode de amortizare fiscala disponibile pentru noile linii de productie, in speta amortizarea fiscala accelerata sau degresiva, ambele metode jucand un rol considerabil in atenuarea impactului investitiilor efectuate pe o perioada mai lunga de timp, reducand, astfel, presiunea asupra fluxurilor de numerar in momentul investitiei.

Nu in ultimul rand, este important de mentionat faptul ca, odata cu adoptarea Pactului Verde European, Uniunea Europeana pune la bataie un arsenal de instrumente financiare menite sa contribuie la atingerea acestor obiective ambitioase. Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, impreuna cu instrumentul Next Generation EU, care finanteaza planurile de redresare si rezilienta ale statelor membre, insumeaza putin peste 2.000 de miliarde de euro, iar 30% din aceasta suma vizeaza investitiile sustenabile, ca parte a Pactului Verde European.

Posibile surse de finantare pentru tranzitia catre economia verde

Gabriel Patru si Paul Evi precizeaza ca programele pe care Romania le va derula in perioada 2021-2027, fie ca vorbim de programele operationale in curs de elaborare sau de investitiile programate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, sunt construite pe pilonul de sustenabilitate si tranzitie verde si pun accentul pe componenta de cercetare-dezvoltare-inovare pentru dezvoltarea noilor tehnologii, a materialelor si a proceselor necesare pentru atingerea acestor obiective.

"Asadar, jucatorii din industria auto din Romania vor avea acces la multiple optiuni de finantare pentru activitati precum: dezvoltarea capacitatilor proprii de cercetare-dezvoltare sau initierea de parteneriate si colaborari cu actori din domeniul cercetarii, prin intermediul programelor operationale regionale si a Programului Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare; eficientizarea energetica si productia sau utilizarea de energie regenerabila, prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, Planul National de Redresare si Rezilienta sau Fondul pentru Modernizare", au spus acestia.

Mai mult, ei au adaugat ca, in completarea variantelor de finantare oferite de UE, companiile din sectorul auto au in continuare la dispozitie surse de finantare cu traditie in domeniu, respectiv schemele de ajutor de stat derulate de Ministerul Finantelor. Una dintre ele este schema de ajutor de stat instituita in baza Hotararii Guvernului 807/2014, cu scopul sprijinirii investitiilor cu impact major in economie si care finanteaza constructia si achizitia de echipamente, linii tehnologice si active necorporale asociate infiintarii unei noi unitati de productie sau extinderii capacitatii uneia existente. De asemenea, exista schema de ajutor de stat instituita in baza Hotararii Guvernului 332/2014, care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca si care finanteaza costuri salariale pe o perioada de 24 de luni de la crearea fiecarui post individual, pentru acele investitii care genereaza cel putin 100 de noi locuri de munca per locatie.

In plus, Ministerul Finantelor are in pregatire o a treia schema de ajutor de stat de luat in calcul, cu scopul stimularii investitiilor strategice, cu valoare mai mare de 500 de milioane de lei, in cateva domenii cheie, inclusiv industria auto, aerospatiala si farmaceutica.

Totodata, este important de retinut faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2022, a intrat in vigoare noua harta a ajutoarelor regionale, care stabileste intensitatea acestora aplicabila in fiecare judet. Astfel, ajutorul de stat de care pot beneficia solicitantii variaza intre 30% din valoarea investitiei, in judetele fanion din regiunea de Vest, si maximum 60%, in majoritatea judetelor din Muntenia si Moldova. Municipiul Bucuresti este exclus de la finantare, avand in vedere ca ajutoarele de stat se directioneaza catre regiunile mai putin dezvoltate ale tarii (cu un PIB/locuitor sub 75% din media UE).

"Asadar, companiile din domeniul auto care activeaza in Romania se confrunta cu numeroase provocari in aceasta perioada, dar au la dispozitie si facilitati fiscale si scheme de finantare care le pot ajuta sa le depaseasca, cu conditia sa aplice corect si la timp pentru accesarea acestora", au concluzionat Gabriel Patru si Paul Evi.