1asig.ro
1asig.ro

PIB-ul a scazut cu 6% in T3 2020 fata de acelasi trimestru din 2019, dar a crescut cu 5,6% fata de trimestrul anterior

5 min. / 1.540 cuvinte
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul trei din 2020, pe seria ajustata sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar fata de acelasi trimestru din anul 2019 economia a scazut cu 6%, atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor semnal publicate de Institutul National de Statistica (INS).

"In trimestrul III 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,6%. Fata de acelasi trimestru din anul 2019 Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 6%. In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2019, Produsul Intern Brut a scazut cu 4,6%", se precizeaza in comunicatul INS.

Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 6% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier.

In perioada 1 ianuarie-septembrie 2020, economia a scazut, comparativ cu perioada similara din 2019, cu 5,1% pe seria bruta si cu 4,6% pe seria ajustata sezonier.

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2020, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in comunicatul de presa din 9 octombrie 2020.

Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai multposibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", arata datele INS.

Pe serie bruta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2019, economia Romaniei in trimestrul III 2020 a inregistrat o scadere cu 6%. In perioada ianuarie-septembrie 2020, fata de aceeasi perioada din anul 2019, Produsul Intern Brut a scazut cu 5,1%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, fiind inregistrate modificari ale indicilorde volum comparativ cu a doua varianta provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2020, publicata in comunicatul de presa din 9 octombrie 2020. Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

1.471 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO