1asig.ro
1asig.ro

PERILS: Pierderile asigurate provocate de ciclonul Sabine, estimate la 1,6 miliarde de euro

5 min. / 1.540 cuvinte
Amprenta pierderilor provocate industriei de asigurari de catre ciclonul extratropical Sabine, cunoscut si sub numele de Ciara sau Elsa, este estimata la 1,6 miliarde de euro, potrivit PERILS. Ciclonul a lovit, in perioada 9 - 11 februarie 2020, Insulele Britanice, precum si vestul si centrul Europei. Ciclonul a primit numele de Sabine din partea the Free University of Berlin, in timp ce serviciul national meteo din Marea Britanie l-a denumit Ciara, iar cel din Norvegia - Elsa.

PROMO


Pierderea provocata industriei de asigurari de catre ciclonul Sabine reprezinta cea mai mare pierdere pe care a cauzat-o o furtuna europeana, dupa Friederike (David), in ianuarie 2018. Cele mai multe cereri de despagubire au fost inregistrate in Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Marea Britanie, Elvetia, Austria si Danemarca. Irlanda, Norvegia si Suedia au raportat un nivel mic de pierderi asigurate. Ciclonul Sabine a afectat si Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia si nordul Italiei, insa aceste date nu sunt acoperite de studiul realizat de PERILS.

Furtuna a fost deosebit de remarcabila mai ales prin prisma faptului ca rafalele puternice de vant au fost inregistrate intr-o zona extrem de larga, extinzandu-se in Insulele Britanice si Europa Continentala. Mai mult, durata furtunii a fost una neobisnuita, de vreme ce conditiile de furtuna au persistat mai bine de 48 de ore in mai multe tari. Per total, aproximativ 250 de milioane de oameni au fost afectati de rafalele de vant care au atins si depasit viteza de 80 km/h.

Nivelul total al pierderilor provocate industriei, de 1,61 miliarde de euro, are la baza informatii detaliate colectate de la majoritatea asiguratorilor afectati. Acest nivel este destul de apropiat de cel raportat de PERILS in 24 martie 2020 si 11 mai 2020 - 1,55 miliarde de euro. (Urmare a provocarilor generate de pandemia COVID-19 asupra industriei de profil, PERILS nu a colectat alte date inainte de estimarea din mai 2020, asa ca estimarea de atunci a ramas aceeasi din martie 2020.)

"Sabine a fost un eveniment deosebit mai ales prin prisma faptului ca a afectat atatea tari, pe o perioada indelungata. Consideram ca posibilitatea de a furniza informatii detaliate despre efectele unui eveniment unic in mai multe regiuni in cadrul unui singur raport este extrem de valoroasa pentru piata de asigurari. Mai mult, posibilitatea de a combina amprenta pierderilor provocate de Sabine cu alte evenimente de acest tip din Europa aflate in baza de date PERILS reprezinta un punct de referinta exact, care poate sa valideze modelele de risc de catastrofa pentru cicloanele extratropicale europene", arata Luzi HITZ - CEO, PERILS.

In conformitate cu programul de raportare PERILS, o estimare actualizata a pierderilor provocate pe care Sabine le-a provocat industriei de profil va fi disponibila in data de 11 februarie 2021, la 12 luni de la data incheierii evenimentului meteo.

243 accesari