1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PCS: Conflictul din Ucraina ar putea provoca pierderi de peste 20 miliarde USD pentru industria de re/asigurari

Pierderile provocate industriei de re/asigurari de conflictul din Ucraina ar putea depasi 20 miliarde USD, arata Reinsurance News, citand un raport al PCS - entitate specializata in daune si date privind daunele, detinuta de catre Verisk.

Astfel, PCS (Property Claim Services) a analizat datele aferente celor mai relevante trei oferte de produse ale sale - serviciile PCS Global Aviation, PCS Global Marine and Energy si PCS Global Large Loss -, precum si din cercetarile interne, pentru a obtine cateva informatii utile privind posibila amploare a pierderilor cu care se pot confrunta re/asiguratorii, din cauza razboiului in curs de desfasurare, cauzat de invazia Rusiei in Ucraina, si a consecintelor acestuia.

PCS considera ca pierderile finale ale industriei pentru liniile de asigurari si reasigurari de specialitate se vor incadra intr-un interval care pleaca de la o estimare minima de 13,05 miliarde USD si atinge un nivel maxim de peste 23 miliarde USD.

In momentul de fata, PCS are in vedere o estimare de 20,6 miliarde USD, dar compania arata ca exista o incertitudine semnificativa in unele linii de afaceri, unde adevaratele ramificatii ale conflictului ar putea sa nu fie cuantificabile pentru industria globala a asigurarilor, pentru o perioada de timp.

Conflictul a avut deja un impact semnificativ asupra re/asiguratorilor axati pe linii de specialitate, in timp ce volatilitatea pietei financiare cauzata de razboiul in curs a afectat, la randul ei, portofoliile de investitii ale re/asiguratorilor la nivel global.

Ar putea dura luni intregi, dupa orice incetare a ostilitatilor, pentru ca expertii in daune sa aiba o imagine mai clara a pierderilor cu care se va confrunta industria, arata PCS, care a adaugat ca informatiile incep, totusi, sa apara, ceea ce face putin mai usor de alcatuit o imagine a posibilelor pierderi ale industriei.

"PCS considera ca pierderile asigurate la nivelul intregii industrii ar putea depasi aproximativ 20 miliarde USD, pe baza informatiilor de piata disponibile pana in prezent", a declarat compania, atentionand ca, in termeni de violenta politica, pierderea va fi semnificativa, indiferent unde se va stabili.

"Totusi, conflictul este inca la inceput, iar fluxul de informatii nu este decat un firicel in comparatie cu ce se va intampla, probabil, atunci cand lichidatorii de daune vor avea, in cele din urma, acces la locurile afectate. Drept urmare, conflictul din Ucraina are potentialul de a deveni cea mai mare pierdere asigurata la nivelul intregii industrii, in toate clasele de afaceri, din istorie, depasind-o chiar si pe cea a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001."

PCS realizeaza analiza in functie de liniile de business si ofera posibile intervale de pierderi din industrie pentru fiecare categorie de piata.

AVIATIE

"Estimarile raportate public au avut tendinta de a varia intre 5 si 10 miliarde USD, chiar si cea mai mica estimare dintre acestea putand face din acest eveniment cea mai mare pierdere asigurata in aviatie din istoria pietei. Cu toate acestea, dupa cum inteleg participantii cei mai apropiati de risc, pierderea finala a pietei va fi mult mai nuantata", a explicat PCS.

In timp ce piata s-a concentrat foarte mult pe problema leasing-ului de aeronave si pe potentialul ca acest aspect sa genereze o pierdere semnificativa, PCS declara ca "pierderile ar putea cuprinde segmente ale pietei aviatice, mai degraba decat sa implice rezultate binare specifice tuturor riscurilor sau war-hull".

Pierderile din aeroporturi reprezinta un factor - ca si impactul leasing-ului si al altor vectori de pierderi pe intregul lant de aprovizionare din domeniul aviatiei -, care are potentialul de a creste nota de plata pentru sectorul asigurarilor si reasigurarilor.

"Pentru moment, un potential interval realist pentru pierderile asigurate pe segmentul de aviatie la nivelul intregii industrii, pe fondul conflictului din Ucraina, poate fi de 7 - 13 miliarde USD, cu o estimare de lucru de 10 miliarde USD", explica PCS.

MARITIM

In timp ce razboiul poate insemna ca anumite cereri de despagubiri maritime pot fi indicate ca nevalabile, PCS sustine ca, potrivit contactelor sale din industrie, ar putea fi nevoie de timp pentru manifestarea unor pierderi anume.

Pe langa acestea, daunele fizice si pierderile legate de porturi si / sau terminale reprezinta un alt vector potential, la fel ca si o anumita contributie din partea pierderilor CARGO, inclusiv deteriorari.

"Per ansamblu, PCS considera ca pierderile maritime asigurate la nivelul intregii industrii ar putea sa fie cuprinse intre 3 si 6 miliarde USD, cu o estimare de lucru de 5 miliarde USD. Avand in vedere ca o parte a pierderilor este legata de timp, va mai trece o perioada pana cand, pe piata, vor aparea estimari fiabile."

ENERGIE

Este de asteptat ca majoritatea pierderilor asigurate in domeniul energiei sa fie onshore, parcurile eoliene reprezentand o zona de ingrijorare, iar potentialul de deteriorare a instalatiilor de energie nucleara sa genereze cheltuieli. In plus, se pare ca infrastructura onshore legata de energie ar putea, de asemenea, sa presupuna anumite costuri.

PCS sustine, insa, ca acesta e unul dintre cele mai dificile segmente de piata pentru a furniza o estimare. "Pentru moment, e dificil de prognozat un potential impact la nivelul intregii industrii pentru acest sector, dar conversatiile cu clientii sugereaza ca pierderile asigurate la nivelul intregii industrii - peste 2 miliarde USD -, par probabile, in special pe partea de parcuri eoliene si instalatii nucleare, ce ar putea reprezenta jumatate din aceasta suma."

PROPERTY PER RISC

Acesta e un alt domeniu in care este dificil sa se estimeze pierderile asigurate - nu in ultimul rand, pentru ca ar fi nevoie de foarte mult timp pentru clarificarea situatiei, in conditiile in care conflictul e in curs de desfasurare.

"Avand in vedere ca un numar mare de companii ar putea fi afectate, estimarile ar putea fi ridicate, iar intreruperea activitatii ar putea contribui in mod semnificativ la orice total al pierderilor asigurate la nivel de industrie pentru aceasta clasa de afaceri", a punctat PCS. "Dupa aviatie, aceasta clasa de afaceri ar putea avea cea mai mare contributie la totalul pierderilor asigurate la nivelul intregii industrii, in Ucraina", a mai adaugat PCS.

"Este extrem de dificil de prognozat pierderea finala asigurata la nivelul intregii industrii din cauza partii de property/risc, in conflictul din Ucraina, si va dura ceva timp pana cand va aparea chiar si o gama mai larga", a precizat PCS, adaugand ca "pana acum, pare probabil sa depaseasca 2 miliarde USD, in baza informatiilor primite de PCS, dar, ca si in cazul estimarii pentru sectorul energetic, e greu de determinat mai mult decat atat".

PROPRIETATI PERSONALE SI COMERCIALE MICI

Este de asteptat ca acest sector sa aiba o contributie mica la pierderea totala, intrucat "ratele scazute de penetrare ale asigurarilor in Ucraina, dar si valorile asigurate mai mici ar trebui sa mentina gestionabile pierderile asigurate la nivelul intregii industrii pentru acest sector", spune PCS. Prin urmare, PCS lucreaza in baza unei estimari de aproximativ 100 milioane USD pentru aceasta clasa de afaceri.

PIERDERI TOTALE

PCS lucreaza pe baza unor estimari de: 10 miliarde USD pentru aviatie, 5 miliarde USD pentru maritim, 2,5 miliarde USD pentru energie, 3 miliarde USD pentru property/risc si 100 milioane USD pentru bunuri personale si IMM-uri. Partea de property/risc pare a fi cea mai mare necunoscuta, in acest moment, si segmentul cu potentialul de a duce estimarea totata a pierderilor peste pragul de 20 miliarde USD.

"Este important sa ne amintim cat de devreme ne aflam, acum, in acest eveniment de pierdere. Ceea ce am estimat e un aspect punctual, un punct de vedere bazat pe informatii solide din piata, pana in acest moment. Exista loc pentru o crestere a pierderilor. Va fi crucial pentru reasiguratori si fondurile ILS sa urmareasca acest eveniment, pe masura ce continua sa evolueze", avertizeaza Tom JOHANSMEYER - Head, Property Claim Services.