1asig.ro
1asig.ro
Ora de Risc: Despre importanta ...

Ora de Risc: Despre importanta educatiei financiare si cum poti sa castigi din asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte
De ce este importanta educatia financiara in domeniul asigurarilor, care sunt principalii termeni financiari pe care consumatorii ar trebui sa ii cunoasca, dar si cum poti sa castigi cu ajutorul notiunilor de baza despre asigurari si nu numai, au discutat Cerasela CHIRIAC - Owner, INTER Broker -, Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, de marti - 20 octombrie a.c..

PROMO


Conform unui studiu prezentat recent de KPMG, 1 din 5 romani intelege notiuni financiare de baza. Astfel, Romania ocupa ultimul loc in Europa in ceea ce priveste gradul de educatie financiara (aproximativ 21%), mult sub media Europeana care a fost de 52%. In acest sens, APPA isi propune sa organizeze incepand cu jumatatea lunii noiembrie o campanie de educatie financiara, desfasurata in mediul online, unde vor fi premiati internautii cu cele mai mari cunostinte despre asigurari.

AUDIO:"Este un concept nou pentru noi, intrucat, ne gandim ca este necesar ca oamenii sa inteleaga ce sunt asigurarile, cum ii pot ajuta acestea, cum ii pot ajuta sa faca fata provocarilor financiare mai ales in contextul economic actual caracterizat de o puternica instabilitate. Ne propunem sa prezentam concepte legate de diverse tipuri de asigurari - de viata, sanatate, locuinte, auto - RCA si CASCO - precum si alte tipuri de asigurari cum sunt cele de accidente, raspunderi. La finalul unei saptamani vom organiza pentru cei care ne urmaresc pe paginile de Facebook si Instagram cate un concurs cu premii, destinate celor care au cele mai mari cunostinte despre asigurari", spune Mihaela CIRCU.

Ce parere au, in general, oameniidespreasigurari?

"Exista un studiu prin care respondentii considera ca investitiile sunt mult mai stresante decat mersul la stomatolog. Deci, atunci cand vorbim de educatie financiara avem temeri, iar in zona de educatie in domeniul asigurarilor as spune ca participarea la piata aduce plus valoare si inseamna educatie. De multe ori, oamenii isi asigura riscuri financiare fara sa is idea seama. Exemplul classic este acela ca o persoana isi lasa masina in fata blocului si nu realizeaza ca daca nu are RCA valabil si are o avarie, constatul amiabil nu functioneaza, ajunge la politie si va plati o amenda intre 1.000-2.000 de lei. El nu realizeaza in clipa in care nu a achizitionat RCA-ul si si-a lasat masina in parcare ca se expune acestui risc. Acesta este unul dintre rolurile noastre: sa explicam clientului riscurile la care se explun si sa ii ajutam sa aleaga varianta optima pentru ei", a precizat Cerasela CHIRIAC.

Recent, Cerasela CHIRIAC a participat, in calitate de lector voluntar al ASF la o actiune de educatie financiara in scoli care s-a dovedit a fi extrem de interactiva. "In calitate de lector voluntar al Autoritatii de Supraveghere Financiara am participat in cadrul unor scoli din judetul Bihor si am oferit elevilor de clasele VII si XI inormatii despre piata de asigurari, piata de pensii private si financiara non-bancara. Copiii au fost extrem de interesati, au povestit acasa parintilor, acestia din urma ne-au sunat si ne-au dat feedback. De asemenea, cadre din invatamant au fost suprinse placut de modul in care copiii au interactionat cu noi si au venit cu intrebari pe zona asigurarilor de telefon mobil, biciclete sau trotinete electrice si ne bucuram ca interesul a din partea lor a fost unul real", a precizat Cerasela CHIRIAC.

Cum aevoluat in ultimii ani perceptiaromanilordespreasigurari?

"Conform Barometrului UNSAR-IRES, referitor la perceptia romanilor, perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania, in acest moment perceptia fata de asigurari este una in crestere fata de ultimii ani. Romanii considera asigurarile ca fiind din ce in ce mai utile, cei care doresc sa achizitioneze o polita de asigurare sunt in crestere, astfel 42% dintre romani si-au aratat disponibilitatea de a-si achizitiona o asigurare. Sunt o serie de riscuri care ii sperie pe romani in aceasta perioada, precum incendiile, accidentele auto si din ce in ce mai mult riscul de imbolnavire", a concluzionat Mihaela CIRCU.

Inregistrarea AUDIO a emisiunii Ora de Risc poate fi ascultata si AICI.

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

1.254 accesari