1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Octavian TATOMIRESCU: Piata ...

Octavian TATOMIRESCU: Piata asigurarilor are un potential neexploatat la intreaga sa capacitate

Octavian TATOMIRESCU, Directorul General al CAMPION Broker, ne-a vorbit despre cum a fost anul trecut pentru piata de brokeraj si compania pe care o conduce, efectele falimentului CITY, dar si despre asteptarile pe care le are de la anul 2022.

Un mini-interviu cu Octavian TATOMIRESCU a fost publicat recent in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de brokeraj din Romania si pentru compania pe care o reprezentati?

2021 a fost anul provocarilor sub toate aspectele: contextul pandemic, politic, economic si cel generat de falimentul unei companii din industria asigurarilor. Oportunitatile apar tocmai in momentele dificile, atunci cand poti demonstra ca business-ul pe care il construiesti este stabil, durabil si pregatit sa depaseasca toate obstacolele aparute.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

Avand in vedere ca falimentul CITY Insurance nu este primul de acest gen din domeniul asigurarilor, exista solutii pe care le-am aplicat in trecut si care functioneaza si in acest caz. Este momentul in care rolul de consultant al brokerului este pus in valoare, astfel incat clientii sa primeasca cele mai potrivite solutii in concordanta cu situatia si nevoile acestora. Piata se va reaseza in sensul in care toti jucatorii implicati isi vor reconsidera pozitia, iar clientii vor opta pentru variante diferite de criteriul "pretul cel mai mic".

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Este o estimare dificil de anticipat avand in vedere ca managementul companiilor este asigurat de board-ul acestora, iar deciziile se adopta la nivel de conducere de catre fiecare entitate in parte.

Care considerati ca ar fi solutiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurator de stat situatia?

Functionam intr-o piata libera, in care este necesar ca mecanismul de reglare sa fie legat de cerere si oferta. Orice reglementare care ar ingradi acest principiu ar putea genera, pe temen lung, dezechilibre greu de estimat. Una dintre posibilele solutii ar putea fi intrarea de noi jucatori pe piata RCA, astfel incat riscul sa fie dispersat si preluat de mai multi asiguratori, sa nu se mai ajunga la concentrarea unui portofoliu semnificativ catre 1-2 asiguratori, fapt ce poate facilita incapacitatea de a gestiona un portofoliu de asemenea dimensiuni si de a oferi servicii de calitate.

Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei?

Stabilitate, echilibru, progres. Piata asigurarilor are un potential neexploatat la intreaga sa capacitate. Suntem aici tocmai pentru a contribui la dezvoltarea acestui domeniu si pentru a ne lasa amprenta prin intreaga noastra activitate.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!