1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

OTP Bank Romania a avut o pierdere de 24 milioane de lei in T1 2022

OTP Bank Romania prezinta rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2022 si anunta continuarea strategiei de dezvoltare locala cu evolutii pozitive pe principalele linii de afaceri, proiecte de investitii si rezultate operationale. Potrivit raportului publicat la Budapesta, OTP Bank Romania a inregistrat o pierdere de 24 milioane de lei in primul trimestru al anului 2022, influentata predominant de costurile de risc.

Profitul operational din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 milioane RON, o valoare de cateva ori mai mare decat cea din primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mica decat T4 2021, datorita cresterii costurilor administrative, crestere impactata in principal de plata anuala a contributiilor la fondul de garantare a depozitelor si la fondul de rezolutie, inregistrate integral in primul trimestru.

In termeni comparabili (eliminand aceste contributii) profitul operational a crescut in T1 2022 cu peste 70% fata de T4 2021.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cea mai mare parte a cresterii costurilor a survenit in urma implementarii strategiei de crestere Apollo, lansata in 2019, si a dezvoltarilor si investitiilor realizate in cursul anului trecut. La acestea se adauga majorarea cheltuielilor cu personalul, ca urmare a cresterii cu 3% a numarului mediu de angajati si a cresterilor salariale. Contributia la fondul de rezolutie s-a majorat intr-un ritm rapid, cu 7 milioane RON fata de anul trecut.

"Intram acum in al patrulea an de implementare al strategiei noastre de dezvoltare locala, iar rezultatele trimestriale descriu cu adevarat calatoria pe care o parcurgem prin planurile noastre de investitii si programele de transformare. Transformarea si cresterea operationala, in timp ce am trecut la noul model de lucru, Agile, ne-au apropiat de clientii nostri si au contribuit la cresterea interactiunilor si operatiunilor. Prin urmare, in primele trei luni am inregistrat o crestere constanta a portofoliilor de credite si depozite, precum si a veniturilor din dobanzi. Acest rezultat nu ar fi putut fi atins fara cheltuieli considerabile, care deocamdata au un impact direct asupra profitabilitatii trimestriale, si fara a ne mari echipele si a atrage tot mai multe talente locale", a declarat Gyula FATER, CEO, OTP Bank Romania.

Potrivit oficialilor OTP, veniturile nete din dobanzi au crescut cu 31%, ajungand la un total de 147 milioane RON. Dinamica trimestriala a beneficiat de o crestere viguroasa a volumelor de credite performante (+4% fata de trimestrul anterior) si de imbunatatirea cu 19 bps a marjei nete de dobanda.

Rata dobanzii interbancare la trei luni, principalul reper pentru creditele corporate, a ramas pe o traiectorie in crestere, astfel incat dobanda medie la portofoliul de credite corporate a crescut.

Totodata, in primul trimestru, costul total al riscului a fost de 58 milioane RON iar provizionarea suplimentara pentru deprecierea creditelor din stadiile 2 si 3 a generat un cost total al riscului de 25 milioane RON. Categoria provizioane pentru alte riscuri, in suma de 33 milioane RON in T1 2022, a fost influentata de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operational, in suma de 28 milioane RON.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% in primul trimestru din 2022, fiind sustinut in primul rand de creditele corporate, in timp ce creditele ipotecare si de nevoi personale au crescut cu + 6%, respectiv cu +12%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamica alimentata in principal de segmentul corporate (+90%), in timp ce depozitele de retail au scazut cu 21%. Chiar daca activitatea de atragere a depozitelor inregistreaza rezultate bune raportul credite / depozite a crescut cu 13 puncte procentuale anual, la 124% (+6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

In conformitate cu standardele locale de raportare, activele bancii au atins nivelul de 18,5 miliarde RON, in crestere cu 18% fata de nivelul consemnat in luna martie 2021.

Rata de adecvare a capitalului bancii a atins nivelul de 20,54% (-2,14 pp de la an la an), pe fondul cresterii activelor.

In primele trei luni ale acestui an, OTP Group a inregistrat un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde HUF (1,203 milioane RON) in timp de pierderea contabila a fost de -33,4 miliarde HUF (-454 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (94 miliarde HUF/ 1,277 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (21 miliarde HUF/ 286 milioane RON), Croatia (11 miliarde HUF/ 150 milioane RON), Serbia (10,8 miliarde HUF/ 147 milioane RON), Ucraina (-34,4 miliarde HUF/ -467 milioane RON), Rusia (-27,2 miliarde HUF/-370 milioane RON), Muntenegru (-1,2 miliarde HUF/ -17 milioane RON), Moldova (-0,5 miliarde HUF/ -7 milioane RON) si subsidiara din Albania (2,2 miliard HUF/ 31 milioane RON).

Raportul complet poate fi vizualizat aici.