1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ONU: Schimbarile climatice vor creste atat frecventa dezastrelor meteorologice, cat si nevoia de ajutor umanitar international

Pe fondul valurilor de caldura, al incalzirii globale, al incendiilor de vegetatie, al secetelor si al numarului crescut de uragane, Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO - World Meteorological Organization) a avertizat ca numarul oamenilor care au nevoie de ajutor umanitar international ar putea creste cu 50% pana in 2030 comparativ cu cei 108 milioane de oameni din intreaga lume care au avut nevoie de ajutor in 2018, informeaza the Insurance Journal.

Intr-un raport realizat recent, WMO sustine ca, in fiecare an, se inregistreaza tot mai multe dezastre care pot fi atribuite fenomenelor meteorologice. Potrivit sursei citate, in ultimii 50 de ani, cel putin 11.000 de dezastre globale au fost atribuite vremii, climatului, tsunamiurilor si altor fenomene legate de apa, toate acestea provocand, la nivel global, 2 milioane de decese si generand costuri economice in valoare totala de 3,6 trilioane de dolari.

Din fericire, numarul mediu al deceselor provocate, anual, de fiecare dezastru meteorologic in parte a scazut cu o treime. Pe de alta parte, insa, au crescut numarul acestor evenimente si costurile economice generate de acestea. Intre 1970 si 2019, 79% dintre dezastrele din intreaga lume au presupus pericole meteorologice, acvatice si climatice. Aceste dezastre au fost responsabile pentru 56% dintre decese si 75% din pierderile economice raportate in perioada respectiva.

Raportul "2020 State of Climate Services", elaborat de 16 agentii internationale si institutii de finantare, le solicita guvernelor din intreaga lume sa aloce fonduri mai mari pentru investitiile in sisteme de avertizare timpurie, care pot imbunatati capacitatea tarilor de a se pregati, de a raspunde si, totodata, de a atenua impactul unor astfel de dezastre naturale. Totodata, raportul mai subliniaza ca 88% dintre tarile mai putin dezvoltate si statele insulare mici au definit sistemele de avertizare timpurie drept o "prioritate de top".

"In timp ce COVID-19 a generat o criza sanitara si economica semnifcativa la nivel international, care va presupune ani buni pentru recuperare, este crucial sa ne amintim ca schimbarile climatice vor continua sa reprezinte o amenintare continua si tot mai mare pentru vietile umane, ecosisteme, economii si societati, in secolele viitoare. Recuperarea dupa pandemia COVID-19 reprezinta o oportunitate de a merge mai departe, pe o cale durabila, catre rezilienta si adaptare, in lumina schimbarilor climatice antropice", arata Petteri TAALAS - Secretary General, WMO.

Raportul WMO este disponibil AICI.