1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ONU: Schimbarile climatice ameninta viitorul tuturor copiilor

Nici macar o singura tara din intreaga lume nu depune toate eforturile necesare pentru a proteja copiii de impactul schimbarilor climatice, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), UNICEF si The Lancet, iar viitorul fiecarui copil din lume este in pericol. Iar asta, intrucat natiunile din intreaga lume nu reusesc sa reduca efectele schimbarilor climatice si sa le ofere copiilor un mediu curat si sanatos, care este esential pentru bunastarea lor, arata raportul realizat de entitatile anterior mentionate, citat de Deutsche Welle.

"Schimbarile climatice, degradarea ecologica, migrarea populatiei, conflictele, inegalitatile omniprezente si practicile comerciale inselatoare si agresive ameninta sanatatea si viitorul copiilor din fiecare tara", arata raportul realizat de mai bine de 40 de specialisti internationali in probleme de sanatate la nivel de copii si adolescenti. Desi copiii din tarile bogate au o sansa mai buna la supravietuire si la bunastare, aceleasi tari sunt responsabile, in mod disproportionat, la emisiile de carbon care ameninta viitorul tuturor copiilor, arata OMS, UNICEF si The Lancet.

Potrivit studiului, nici macar o singura tara din intreaga lume nu a inregistrat performante notabile pentru toate cele trei categorii analizate: prosperitate, sustenabilitate, echitate. "Tarile trebuie sa isi revizuiasca abordarea in ceea ce priveste sanatatea copiilor si cea a adolescentilor, pentru a ne asigura nu numai ca avem grija astazi de copiii nostri, ci si ca protejam lumea pe care acestia o vor mosteni in viitor", sustine Helen CLARK - fost Premier al Noii Zeelande, actualmente Co-presedinte al comisiei internationale care a realizat acest raport -, pentru Deutsche Welle.

In acelasi raport, sunt evidentiate, insa, si amenintarile pe care segmentul comercial le lanseaza la adresa copiilor. Astfel, expunerea copiilor la marketing si reclame la junk-food, precum si la alimente incarcate in grasimi si zaharuri sunt legate de obezitatea in randul copiilor. Autorii studiului arata ca numarul copiilor si al adolescentilor obezi a crescut de la 11 milioane in 1975, la 124 de milioane in 2016. Totodata, copiii sunt expusi si la reclama pentru produse destinate adultilor - alcool, tutun, jocuri de noroc etc. -, iar acest lucru creste probabilitatea ca aceste produse sa fie consumate si de copii.

Raportul realizat de OMS, UNICEF si The Lanset le cere tarilor sa puna copiii in centrul atentiei eforturilor depuse pentru a atinge obiectivele de dezvoltare sustenabila aprobate in 2015. "Obiectivele de dezvoltare sustenabila transmit o dubla viziune: protejarea planetei de un viitor periculos si asigurarea sanatatii si a sigurantei generatiilor viitoare. Copiii stau la baza acestei duble viziuni, cu propriile lor nevoi, drepturi, perspective si contributii."

Din pacate, insa, in momentul de fata, lucrurile stau altfel. "Nici macar o singura tara nu s-a aflat in pozitia adecvata de a sprijini copiii sa prospere astazi si maine. Speram si gandeam ca, undeva, macar cateva tari fac ceea ce trebuie pentru prezentul copiilor, dar si ceea ce trebuie pentru viitorul lor, dar nu am vazut nici macar o singura tara care sa se afle in aceasta pozitie ideala, iar acest lucru m-a surprins destul de mult", subliniaza, pentru CNN, Dr. Stefan PETERSON - Chief of Health, UNICEF, si, totodata, unul dintre autorii independenti ai raportului.

"Indexul prosperitatii copiilor" a fost conceput special pentru acest raport, subliniaza CNN. Potrivit sursei citate, acest index a avut la baza o agregare a datelor pe care fiecare din cele 180 de tari analizate le-a oferit cu privire la diversi factori care pot masura prosperitatea copiilor, incluzand: rata de supravietuire a copiilor, anii de studiu, natalitatea in randul adolescentilor, mortalitatea materna, prevalenta violentei etc.

"Am analizat in ce masura sunt copiii din intreaga lume capabili sa isi implineasca potentialul. Este vorba despre cunoastere, crestere, despre a merge la scoala si a invata, e vorba despre a fi protejat impotriva violentei. Am incercat o abordare holistica", a mai declarat, pentru CNN, Dr. Stefan PETERSON.

Pentru a imbunatati rezultatele in ceea ce priveste protectia copiilor, raportul solicita tarilor, printre altele, sa opreasca emisiile excesive de carbon, sa consolideze reglementarile privind promovarea comerciala a alimentelor tip junk-food, a alcoolului si a altor produse daunatoare, sa introduca noi politici de protectie a sanatatii, a nutritiei si a drepturilor copiilor, dar si ca vocile copiilor sa se faca auzite in decizii politice luate de fatorii de decizie din intreaga lume, mai arata sursa citata.

"Acest raport arata ca, de prea multe ori, factorii de decizie din intreaga lume ii dezamagesc pe copiii si tinerii de azi, nu reusesc sa le protejeze sanatatea si drepturile, nu reusesc sa le protejeze nici planeta. Acesta trebuie sa fie un apel pentru toate tarile, care trebuie sa investeasca in sanatatea si dezvoltarea copiilor, sa se asigure ca vocile copiilor sunt auzite si sa construiasca un viitor potrivit pentru copii", arata si Tedros Adhanom GHEBREYESUS - Director General, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).