1asig.ro
1asig.ro
OMNIASIG VIG este asiguratorul ...

OMNIASIG VIG este asiguratorul cladirilor, instalatiilor si stocurilor din incinta Rafinariei Petromidia, in baza unei polite de asigurare de incendiu si alte riscuri

5 min. / 1.540 cuvinte
Vineri, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinaria Petromidia, din localitatea Navodari, judetul Constanta, conform ISU Constanta. OMNIASIG Vienna Insurance Group este asiguratorul local al cladirilor, instalatiilor si stocurilor din incinta, in baza unei polite de asigurare de incendiu si alte riscuri."Referitor la explozia urmata de incendiu, ce a avut loc astazi (vineri - n.red.) la Rafinaria Petromidia din Navodari, va putem comunica faptul ca OMNIASIG Vienna Insurance Group este asiguratorul local al cladirilor, instalatiilor si stocurilor din incinta, in baza unei polite de asigurare de incendiu si alte riscuri. Polita beneficiaza de reasigurare 100%. Deocamdata nu avem inca date complete cu privire la cauzele producerii evenimentului, dimensiunea pagubelor si a elementelor afectate", au afirmat reprezentantii companiei.

"Compania a luat deja toate masurile pentru ca, prin intermediul colegilor din Directia Tehnica de Specialitate, respectiv Daune Non-Auto, sa poata fi stranse informatii de la fata locului, prin colaborarea cu autoritatile abilitate sa investigheze evenimentul si au fost demarate procedurile de instrumentare a dosarului de dauna, impreuna cu reprezentantii reasiguratorilor pentru aceasta polita. Pe masura ce vom avea mai multe informatii despre caz, le vom putea transmite", au adaugat oficialii OMNIASIG.

Conform ISU, in aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fata locului si au constatat ca incendiul se manifesta cu flacara deschisa si degajari mari de fum. Imediat de la primirea apelului, in vederea optimizarii misiunii de raspuns, la nivelul judetului a fost activat Planul Rosu de Interventie care presupune suplimentarea resurselor medicale la fata locului. Prioritatea echipajelor de interventie a reprezentat-o cautarea si salvarea persoanelor surprinse in acest incident.

Bilantul final al victimelor este de 6 persoane, astfel: 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafata corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, 2 persoane cu diverse traumatisme transportate la spital, 1 persoana cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitaliceasca. Din nefericire, persoana disparuta a fost gasita decedata.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar ulterior acesta a fost lichidat. Pentru gestionarea acestei situatii de urgenta, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situatii de Urgenta Judetene au actionat cu urmatoarele mijloace de interventie: 14 Autospeciale de stingere cu apa si spuma; 3 Autocamioane de interventie; 4 motopompe de mica si mare capacitate; 1 autospeciala CBRN;

1 autospeciala transport victime multiple; 1 ambulanta SMURD Terapie Intensiva Mobila; 6 ambulante SMURD Echipaj de Prim Ajutor; 6 ambulante ale SAJ Constanta ( 1 echipaj C2 si 5 echipaje B2); 2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea actiunilor de raspuns s-a dispus alocarea de forte suplimentare din cadrul ISU Calarasi, ISU Galati, ISU Vrancea, ISU Ialomita, ISU Tulcea, ISU Braila. Planul Rosu de Interventie a fost dezactivat la ora 16:20.

Totodata, in scop preventiv, pentru informarea prompta a cetatenilor si luarea masurilor de autoprotectie a fost trimisa o avertizare prin sistemul RO-ALERT.

"Data fiind manifestarea incendiului cu degajari mari de fum, in urma consultarii cu reprezentantii Garzii de Mediu, reiteram faptul ca in toata aceasta perioada, siguranta cetatenilor nu a fost pusa nicio clipa in pericol", precizeaza ISU Constanta.

Petromidia, cea mai mare rafinarie de petrol din Romania, este detinuta de KMGI (KazMunaiGas International), o companie de stat din Kazakhstan.

"Inainte de orice, vorbim despre o tragedie umana, ale carei proportii exacte sunt inca necunoscute. In acest moment nu avem mai multe informatii referitoare la cauza exploziei si la magnitudinea costului uman si de mediu. Se poate vedea cu ochiul liber ca au fost emisi poluanti in atmosfera, dar este prematur sa indicam tipurile si cantitatile acestora, precum si impacturile asociate. Deocamdata nu putem decat sa banuim ca scurgerile din procesul tehnologic intrerupt ar fi putut sa afecteze apele si solul din jurul locului exploziei. Cerem autoritatilor romane sa actioneze intr-un mod transparent si sa comunice cetatenilor ce a provocat acest eveniment tragic", a transmis Greenpeace Romania.

OMNIASIG VIG este unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata locala. Valoarea totala a primelor brute subscrise de OMNIASIG Vienna Insurance Group in primul trimestru al anului 2021 este de peste 370 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de acelasi interval anterior, sustinuta de o evolutie pozitiva pe liniile de asigurari de sanatate si asigurari auto.

Conform standardelor de raportare IFRS in scop de consolidare, profitul brut inregistrat de companie a fost de peste 13 milioane lei.

De asemenea, volumul total al despagubirilor platite a crescut cu peste 5%, la aproape 230 milioane lei.

3.560 accesari