1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
O noua amanare in cazul ...

O noua amanare in cazul falimentului CITY Insurance

Procesul falimentului CITY Insurance se prelungeste din nou, dupa ce miercuri, 26 ianuarie 2022, Tribunalul Bucuresti a amanat pronuntarea in ceea ce priveste inceperea procedurii de faliment pana pe data de 9 februarie.

Amintim ca de acest termen de incepere a falimentului depinde foarte mult valabilitatea pe care o vor mai avea politele CITY Insurance. Practic, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile de cand instanta decide inceperea procedurii de faliment.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. Pana acum pronuntarea s-a tot amanat.

Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari, in conditiile in care compania era cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20,6% per total industrie (cu prime brute subscrise in valoare de peste 1,3 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM, in baza datelor ASF) si de 46,34% pe segmentul RCA (1,04 mld. lei), in primul semestru din 2021.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

In acest caz, un rol important il joaca FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY. De asemenea, BAAR va prelua plata despagubirilor externe.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, a inceput, din 29 noiembrie 2021, platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului.

Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Pana la data de 21 ianuarie 2022, FGA efectuase plati in valoare de 43,9 milioane lei pentru 6.352 de dosare de dauna si cereri restituire. Tot pana la aceeasi data de referinta, fusesera inregistrate la FGA 100.000 de cereri.

Dupa momentul retragerii autorizatiei de functionare a CITY Insurance de catre ASF, compania avea in vigoare, la 30 septembrie 2021, 2.520.309 de polite RCA, iar dupa patru luni, pana la finalul lunii ianuarie 2022, numarul acestora se reduce la circa 1.157.213 polite RCA, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, solicitate de 1asig.ro.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cate polite RCA mai sunt in vigoare la CITY Insurance?