1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
O noua actiune de control ROADPOL. ...

O noua actiune de control ROADPOL. Fii #treazlavolan!

In perioada 8-14 august 2022, conform Programului Operatiunilor Europene 2022 al Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a fost desfasurata actiunea Speed, destinata impunerii respectarii regimului legal de viteza, scrie Politia Romana.

Potrivit sursei citate, politistii rutieri au actionat cu echipamentele de supraveghere a traficului rutier si masurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Politiei Romane.

In cadrul actiunii, au fost controlate 37.979 de autovehicule si aplicate 21.113 sanctiuni contraventionale, pentru incalcarea regimului legal de viteza, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, au fost retinute 2.437 de permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteza, dintre care 2.169 pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise si 268 pentru depasirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime legale admise.

Fii #treazlavolan! Imparte drumul!

Drumurile rutiere nu "apartin" doar soferilor. De la motociclisti pana la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu totii folosesc carosabilul, intr-o masura mai mare sau mai mica. Iar cel mai important este ca interactiunea dintre toti acesti participanti la trafic sa se desfasoare in siguranta, fara incidente, iar fiecare dintre ei sa respecte regulile de circulatie. Lucru care, din pacate, nu se intampla intotdeauna, dupa cum indica statisticile Inspectoratului General al Politiei Romane - IGPR, transmise la solicitarea APPA.

Viteza reprezinta una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave la nivel national, ponderea sa in statisticile anuale de profil fiind de aproximativ 20% din total.

Daca pleci la drum cu masina, este important sa ramai vigilent si sa respecti sfaturile de siguranta. Comunitatea de siguranta rutiera #treazlavolan vine cu o serie de recomandari pentru soferi.

  • Evita consumul de bauturi alcoolice seara daca dimineata urmeaza sa conduci.
  • Nu conduce sub influenta bauturilor alcoolice.
  • Nu conduce daca esti obosit. Somnolenta la volan este periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului.
  • Circula cu atentie si calm si respecta toti participantii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.
  • Respecta viteza legala si adapteaza intotdeauna viteza la conditiile de drum.
  • Nu vorbi la telefonul mobil in timp ce conduci masina.
  • Poarta centura de siguranta, indiferent daca esti sofer sau pasager in masina, atat in localitati, cat si in afara acestora. Purtarea centurii de siguranta reduce riscul mortii soferului si a ocupantilor de pe locurile din fata cu 45-50%, precum si riscul ranilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupantii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranta reduce riscul ranilor fatale sau grave cu 25% si riscul ranilor minore cu pana la 75%, conform raportului "Global status report on road safety".
  • Fii atent la manevra de depasire. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.
  • Concentreaza-te in totalitate pe condus si nu lasa nimic sa iti distraga atentia de la drum. Nu intreprinde alte activitati menite sa iti distraga atentia: nu folosi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificari, a face fotografii sau a te juca, nu consuma alimente in timp ce conduci etc.

Siguranta in trafic ramane o preocupare esentiala peste tot in lume, iar Romania nu face exceptie. "FII TREAZ LA VOLAN!" se numara printre demersurile care au ca obiectiv cresterea sigurantei pe drumurile din Romania.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro. Vrei sa te alaturi campaniei? Da-ne follow pe social media:

- Facebook: Facebook.com/treazlavolan si Grupul Treazlavolan

- Instagram: Instagram.com/treazlavolan

- TikTok: https://www.tiktok.com/@treazlavolan

Sursa foto: Polita Romana