1asig.ro
1asig.ro

O alta companie de asigurare paraseste piata de profil din Moldova

5 min. / 1.540 cuvinte
ASITO, cea mai veche companie de asigurare din Moldova, a solicitat autoritatii de supraveghere retragerea benevola a licentei sale de activitate, decizie adoptata de curand intr-o adunare extraordinara a actionarilor asiguratorului.

PROMO


Amintim ca ASITO, anterior unul dintre liderii pietei din Moldova, s-a aflat, incepand cu luna iulie 2016, in procedura de administrare speciala la autoritatea de supraveghere pana in luna aprilie anul curent, avand vanzarile suspendate. Ulterior, compania a fost scoasa de sub administrare speciala si a fost aleasa o noua conducere, schimbata componeneta Consiliului si adoptat un nou statut, denumirea companiei fiind schimbata in ASITO Direct. Mai multe detalii, aici.

Potrivit datelor oficiale, in primele 9 luni ale acestui an, compania se afla la coada clasamentului asiguratorilor, avand active de peste 278 milioane lei, rezerve de 180 milioane lei si o pierdere de aproape 8 milioane de lei, in timp ce daunele platite s-au ridicat in perioada de referinta la 8,2 milioane lei.

Pachetul majoritar de actiuni al asiguratorului (peste 81,3%) a fost si el expus la bursa spre vanzare, dupa ce fostii actionari majoritari ai ASITO au fost obligati de autoritatea de supraveghere sa-si vanda actiunile detinute, care in cele din urma au fost anulate si scoase noi actiuni spre vanzare, potrivit legislatiei. Astfel, in noiembrie a.c. ASITO a scos la vanzare 48.192 actiuni la pretul de 3,89 lei per actiune, iar in data de 14 noiembrie au fost admise spre emisiune pe piata reglementata alte peste 4,6 milioane de actiuni ale ASITO Direct, cu valoare nominala de 10 lei.

Pe piata din Moldova isi desfasoara activitatea in prezent 14 societati de asigurare active, au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut. Mai multe detalii, aici.

2.526 accesari