1asig.ro
1asig.ro

Numarul soferilor adolescenti implicati in accidente rutiere fatale a scazut in statele din SUA care au interzis folosirea telefonului la volan

5 min. / 1.540 cuvinte
Legile le interzic soferilor adolescenti din SUA sa trimita mesaje text la volan, sa foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc sau sa se angajeze in alte comportamente ce distrag atentia functioneaza, arata un studiu citat de Forbes. Iar acest lucru este extrem de important, intrucat accidentele auto continua sa fie principala cauza de deces in randul adolescentilor din SUA, soferul distras fiind cunoscut ca un "factor" care creste riscul de accident pentru toti soferii.

PROMO


Acestea sunt unele dintre cele mai importante concluzii ale unui nou studiu care si-a propus sa analizeze legatura dintre legile cu privire la distragerea atentiei la volan si ratele de accidente fatale in care sunt implicati soferi din categoria de varsta 16-19 ani.

"Distragerea atentiei la volan este periculoasa. De fapt, fatala, in special pentru soferii tineri", a subliniat, pentru Forbes, Michael R. FLAHERTY - Pediatric Critical Care Physician, MassGeneral Hospital for Children, Boston, si, totodata, principalul autor al studiului. "Acesta e primul studiu care analizeaza aceasta grupa de varsta in ceea ce priveste accidentele rutiere. Vrem sa intelegem mai bine ce impact au legile" pentru a preveni decesele sau ranile grave, a mai explicat acesta.

"Distracted Driving Laws and Motor Vehicle Crash Fatalities", studiu preluat de publicatia Pediatrics, luna anterioara, a constatat ca, in SUA, statele care au instituit interdictii cu privire la trimiterea de mesaje text la volan au inregistrat scaderi semnificative ale numarului deceselor in randul soferilor adolescenti.

Cercetatorii au analizat 38.215 accidente rutiere fatale care au avut loc pe drumurile din SUA, in perioada 2007-2017, in care au fost implicati soferi adolescenti, informatiile provenind din date federale. Decesele care implica soferi adolescenti au crescut odata cu varsta soferului, rata cea mai mare de decese fiind inregistrata in randul soferilor cu varsta de 19 ani.

In perioada 2007-2017, mai arata acelasi studiu, numarul statelor din SUA care au implementat orice tip de lege care reglementeaza distragerea atentiei la volan a crescut de la 15 (2007), la 47 (2017). Urmare, in perioada respectiva, ratele de accidente fatale in randul soferilor cu varste cuprinse intre 16-19 ani au scazut cu aproape o treime. Legislatia primara a fost cea mai eficienta in acest sens, dar, comparativ cu statele care nu au implementat o legislatie in acest sens, si statele cu o legislatie secundara specifica au inregistrat o scadere a numarului de accidente auto in care au fost implicati soferi cu varsta de 16-19 ani.

"In momentul de fata, nu exista nicio lege care interzice toate tipurile de distragere a atentiei la volan", a subliniat Dr. Michael R. FLAHERTY - Pediatric Critical Care Physician, MassGeneral Hospital for Children, Boston.

The Governors Highway Safety Association constata ca niciun stat din SUA nu a interzis utilizarea tuturor telefoanelor mobile la volan, inclusiv cele echipate cu diospozitiv handsfree, pentru toti soferii. Trimiterea de mesaje text la volan e interzisa pentru toti soferii in 48 de state din SUA, inclusiv in districtul Columbia, Missouri le permite soferilor sa trimita mesaje text in timp ce conduc, dar interzice acest lucru pentru toti soferii cu varste mai mici de 21 de ani, in vreme ce Montana este singurul stat din SUA care, potrivit the Insurance Institute for Highway Safety, le permite tuturor soferilor, inclusiv celor adolescenti, sa trimita mesaje text in timp ce conduc.

Dr. Michael R. FLAHERTY subliniaza ca este esential ca toti soferii sa se abtina de la a trimite mesaje text la volan, precum si de la orice alte comportamente ce distrag atentia la volan. Acest lucru salveaza vieti si ofera un exemplu bun, mai ales pentru copii si adolescenti, care, adesea, imita comportamentul parintilor. "Ar trebui sa aruncam vina unul asupra celuilalt", spune Dr. FLAHERTY, exprimandu-si speranta ca, intr-o buna zi, distragerea atentiei la volan va fi privita la fel ca si conducerea sub influenta alcoolului.

"Nimeni nu ar trebui sa foloseasca un dispozitiv mobil atunci cand se afla la volan. Distragerea atentiei la volan este la fel de nociva indiferent de modul in care vine", a declarat Dr. Michael R. FLAHERTY. Inclusiv folosirea unui telefon cu dispozitiv handsfree "ofera un fals sentiment de siguranta, dar, de fapt, adevarul este ca soferii nu sunt in siguranta nici asa", a punctat Dr. Michael R. FLAHERTY - Pediatric Critical Care Physician, MassGeneral Hospital for Children, Boston.

Studiul poate fi accesat AICI.

432 accesari