1asig.ro
1asig.ro

Numar record de tranzactii de fuziuni si achizitii in 2021. Directorii Generali isi vor accelera planurile M&A si in acest an

Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a atins un nivel record in 2021 in ceea ce priveste numarul de tranzactii, 137, potrivit unei analize efectuate de Deloitte Romania.

Valoarea totala estimata a pietei, atat pentru tranzactiile cu valori comunicate, cat si pentru cele cu valori nedivulgate, a ajuns la aproximativ 4-4,4 miliarde de euro, in timp ce valoarea tranzactiilor cu valori comunicate s-a ridicat la 2,3 miliarde de euro. Pentru comparatie, valoarea de piata a tranzactiilor in 2020 a fost de 3,9-4,1 miliarde de euro si, respectiv, 2,5 miliarde de euro.

"Pandemia a catalizat activitatea de fuziuni si achizitii in toate aspectele sale, ceea ce, pe de o parte, a remodelat atat businessurile traditionale, dar si non-traditionale, iar, de pe alta parte, a generat un val de stimulente macroeconomice, care favorizeaza activitatea M&A. Activitatea globala de M&A a atins niveluri record in 2021. In Romania, 2021 si 2020 au fost ani foarte buni pentru piata de fuziuni si achizitii. Analiza noastra sugereaza ca dinamica pozitiva se va mentine, asadar anticipam o activitate fara precedent in urmatorii ani", spus Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte Romania.

In 2021 au avut loc cinci tranzactii cu o valoare comunicata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro.

"In 2021, interesul businessurilor locale pentru listarea la bursa si pentru atragerea de finantare prin intermediul bursei a fost semnificativ mai mare comparativ cu anii anteriori. Merita mentionat si ca numarul de tranzactii cu valori de peste 5 milioane de euro in care au fost implicate firme de capital privat de partea vanzatorului sau a cumparatorului a crescut in ultimul an si a ajuns la 24. Un alt aspect notabil este ca firmele locale de capital privat si-au majorat investitiile in 2021, ceea ce indica maturizarea pietei locale de profil. Avand in vedere modul in care a evoluat 2021 fata de anii trecuti, dezvoltarea pietei regionale si globale de M&A in 2021 si tranzactiile aflate in faze incipiente in acest moment, 2022 va fi un an promitator din perspectiva fuziunilor si achizitiilor. Cred ca Romania va ramane o destinatie atragatoare pentru investitori," a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Cele mai mari tranzactii din 2021 au fost:

  1. Romgaz, al carui actionar majoritar este statul roman, a ajuns la un acord pentru a achizitiona o participatie de 50% in Neptun Deep, proiectul offshore de gaze naturale din Marea Neagra, de la ExxonMobil din SUA, pentru o valoare comunicata de 920 de milioane de euro, iar finalizarea tranzactiei este asteptata in primul trimestru din 2022;
  2. Novalpina Capital, cu sediul la Londra, a achizitionat MaxBet Romania, pentru o valoare estimata de 250 de milioane de euro;
  3. preluarea de catre Glovo a operatiunilor Delivery Hero din regiunea Balcanilor, pentru o valoare comunicata de 170 de milioane de euro;
  4. fondul maghiar de capital privat Adventum a cumparat Hermes Business Campus de la Atenor, printr-o tranzactie estimata la 150 de milioane de euro;
  5. preluarea de catre Hidroelectrica a Crucea Wind Farm si a Steag Energie pentru o valoare comunicata de 130 de milioane de euro.

Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor au fost imobiliarele (inclusiv constructiile), tehnologia, energia si industria. Impreuna, acestea au generat 76 de tranzactii. Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie si retail si distributie.

Piata de fuziuni si achizitii din Romania in 2021

  • valoarea de piata (tranzactii cu valoare comunicata): 2,3 miliarde de euro;
  • valoarea de piata estimata (inclusiv tranzactiile cu valoare nedivulgata): 4-4,4 miliarde de euro;
  • numarul de tranzactii cu valoare comunicata: 52;
  • valoarea medie a tranzactiei (calculata pentru tranzactiile cu valoare comunicata): 27 de milioane de euro.

Studiu EY CEO Outlook: Peste jumatate dintre directorii generali isi vor accelera investitiile si activitatea de fuziuni si achizitii in 2022

Pe masura ce lumea intra intr-o noua faza a pandemiei de COVID-19, majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregatiti sa-si accelereze planurile de investitii si fuziuni si achizitii (M&A) pentru a creste business-ul, conform studiului EY 2022 CEO Outlook, care analizeaza raspunsurile a peste 2.000 de directori generali din intreaga lume cu privire la perspectivele, provocarile si oportunitatile cu care se confrunta.

In privinta directiilor de investitii, mai bine de jumatate dintre respondenti (54%) considera prioritare activitatile de business existente, transformarea digitala si sustenabilitatea. In plus, peste trei sferturi dintre respondenti (79%) si-au ajustat deja sau planuiesc sa isi ajusteze lantul de aprovizionare pentru a reduce costurile si a diminua riscurile, astfel incat companiile sa fie pregatite in cazul unor viitoare perturbari.

Dupa un an al recordurilor, in care s-au inregistrat tranzactii M&A in valoare totala de 5 trilioane de dolari, tranzactiile vor ramane un instrument cheie pentru directorii generali in 2022, in completarea altor zone de investitii. Aproape doua treimi dintre respondenti (59%) preconizeaza ca organizatiile lor vor realiza achizitii in urmatoarele 12 luni, in crestere de la 48% la inceputul lui 2021.

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanta si Strategie si Tranzactii, EY Romania: "Ne asteptam ca ritmul din zona fuziunilor si a achizitiilor locale sa se intensifice si mai mult in 2022, pe masura ce directorii generali continua sa caute oportunitati pentru a accelera transformarea afacerii lor si consolidarea pozitiilor din piata. Cu toate acestea, odata cu cresterea concurentei pentru active de buna calitate, asteptarile vanzatorului privind preturile sunt in crestere si va fi important ca directorii generali sa mentina o abordare riguroasa a deciziilor de evaluare a investitiilor, avand in vedere semnalele inflationiste nefavorabile date de cresterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime si ratele dobanzilor, precum si de perturbarea continua a lanturilor de aprovizionare cauzata de pandemie."

Planurile de investitii ale directorilor generali ar putea fi totusi afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievati (87%) si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea preturilor materiilor prime si au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbarilor climatice (17%) si intensificarea concurentei (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa cresterii companiilor lor in viitor.

Care sunt perspectivele pentru tranzactiile M&A in 2022?

In urmatoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzactiilor care ar putea imbunatati capacitatile operationale (26%), pozitionarea in legatura cu aspectele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) si amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.

SUA, Regatul Unit, China, India si Germania sunt destinatiile preferate ale directorilor generali care intentioneaza sa realizeze o achizitie in 2022, iar tehnologia, sanatatea si productia avansata sunt primele trei sectoare mentionate pe zona achizitiilor de active.

In privinta principalelor tendinte de pe piata M&A in 2022, directorii generali se asteapta la o intensificare a ofertelor ostile si competitive (72%), ca fondurile de investitii private sa devina un cumparator important (70%), la o crestere a tranzactiilor transsectoriale (68%) si transfrontaliere (65%), precum si la mai multe megatranzactii (56%).

Potrivit studiului, aspectele legate de ESG si sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covarsitor de 99% dintre directorii generali respondenti au declarat ca tin cont de aceste aspecte in dezvoltarea strategiilor lor de achizitii, in timp de 6% dintre respondenti au declarat ca au existat cazuri in care au renuntat anul trecut la tranzactii din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.

Concentrarea pe sustenabilitate naste tensiuni intre directorii generali si unii investitori

Tranzitia catre transformarea sustenabila devine o schimbare permanenta in randul directorilor generali in lumea de dupa conferinta COP26. Desi veniturile raman un factor esential, mai bine de trei sferturi dintre respondenti (82%) considera aspectele ESG drept extrem de importante sau importante in luarea deciziilor strategice. Totodata, 28% dintre respondenti vad clar avantajul competitiv al pozitiei de lider in materie de sustenabilitate.

Cu toate acestea, 65% dintre respondenti recunosc ca s-au confruntat cu rezistenta din partea investitorilor si actionarilor fata de strategia de tranzitie catre sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat ca investitorii nu manifesta sustinere fata de planurile de investitii pe termen lung sau ca acestia sunt fixati pe profiturile trimestriale.

, productie avansata si imobiliare, sectorul hotelier si constructii.

Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse in studiu a fost urmatoarea: sub 500 milioane de dolari (20%), intre 500 milioane de dolari si 999,9 milioane de dolari (22%), intre 1 miliard de dolari si 4,9 miliarde de dolari (31%) si peste 5 miliarde de dolari (28%).

Distributia numarului de angajati ai organizatiilor la nivel global a fost urmatoarea: sub 999 (9%), 1.000 - 4.999 (39%), 5.000-9.999 (15%), peste 10.000 (37%).