Buletin informativ de asigurari.
466 - 07 April 2021
Editorial

Casa ta (de fapt nu) este in siguranta

Din punct de vedere statistic, cand vine vorba de riscurile care afecteaza locuintele romanilor, tendintele anului trecut par sa fie imbucuratoare. De exemplu, numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a scazut cu circa 17% in 2020, comparativ cu 2019, arata datele IGSU. In mod similar, si interventiile la inundatii au scazut usor anul trecut, iar furturile din locuinte se afla pe un trend descendent de mai multi ani.

Insa, daca mergem un pic mai departe, vedem ca, de fapt, peisajul riscurilor ramane unul la fel de divers si dinamic ca intotdeauna. Scaderea numarului total al incendiilor nu a insemnat si o reducere proportionala a numarului caselor afectate de acest risc: in 2020, 6.775 de locuinte au fost afectate sau distruse de flacari, de fapt cu doar 0,47% mai putine ca in 2019 (6.807).

La randul lor, inundatiile, desi mai putine ca numar, au avut un impact mult mai puternic asupra zonelor locuite. Numarul locuintelor afectate de inundatii anul trecut s-a dublat fata de 2019: in 2020 au fost afectate de acest risc, in total, 3.335 de locuinte, cu 114% mai multe fata de 2019, cand fusesera afectate 1.555 de locuinte.

Furturile din locuinte, desi in scadere cu 19% fata de 2019, continua sa reprezinte un risc important: vorbim, in continuare, de o medie de 49 de locuinte sparte de hoti in fiecare zi a anului precedent. Iar la toate acestea se adauga si alte riscuri, neaflate pe nicio lista statistica, dar care continua sa ramana amenintari difuze asupra caselor romanilor - furtuni, grindina, inundatii de la conducte si, din pacate, chiar posibilitatea unor cutremure medii sau mari.

Consumatorii nu sunt indiferenti in fata riscurilor. Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, 6 din 10 romani sunt ingrijorati de incendiile care le pot afecta locuintele. Alte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurul (54%), furtuna si vijelia (40%), furtul (31%), inundatiile (28%), explozia (24%) si alunecarile de teren (16%), potrivit aceleiasi cercetari sociologice. Tocmai de aceea, romanii trebuie sa fie constienti ca au la indemana solutii care ii pot proteja financiar: asigurarile de locuinte - atat obligatorii, cat si facultative.

Adina TUDOR

Interviu

VIDEO: Viata sau sanatatea - ce iti asiguri mai intai?

Despre necesitatea si utilitatea asigurarilor de viata si de sanatate, tendintele din piata, precum si despre obiectivele companiei SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare am discutat cu Nicolae TROFIN - Membru al Directoratului - si Marius HERAN - National Brokers Director.

Tendinte

Cifre cheie din piata asigurarilor. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator si ce daune au fost achitate!
by Andreea RADU, 2021-04-07
In anul 2020, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 4,6% fata de valoarea inregistrata in anul anterior, reusind sa se adapteze si sa depaseasca provocarile aduse de pandemia de COVID-19. In acelasi timp, valoarea indemnizatiilor brute platite de asiguratori a avansat cu 1,49%, la aproape 7 miliarde de lei.


Continuare

Job

Recomandari

ERGO

DESTINE Broker

DAW Broker

Revista PRIMM

XPRIMM Insurance Reports


Orice informatie publicata in acest buletin informativ poate fi preluata cu specificarea sursei. Abonamentul la Buletinele de Asigurari XPRIMM Stiri, Info, Special si Job este GRATUIT!