Inapoi la www.1asig.ro
XPRIMM Info
BULETIN INFORMATIV DE ASIGURARI
Nr. 177, 29 mai 2008
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Powered by Media XPRIMM
Navigare rapida: EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
FIAR
INSURANCE PROFILE
EDITORIAL

Drumul spre o piata profitabila...

Potentialul de evolutie a pietei asigurarilor din Romania este cunoscut de toata lumea. Insa, pe langa ratele de crestere cu doua cifre inregistrate de acest segment, nu trebuie uitata una dintre marile probleme ale industriei: lipsa profitului...

continuare


INTERVIU

Interviu cu Angela TONCESCU,
Presedinte,
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

2007 a adus constientizarea faptului ca apartinem pietei interne europene, in care cele patru libertati sunt pe deplin functionale si genereaza noi provocari pentru piata asigurarilor din Romania.

continuare


TENDINTE

Scenariu pentru un nou 1977

Peste 68.000 de oameni au murit in urma cutremurului produs pe 12 mai a.c., in China. Urmarind prin intermediul mass-media dramele provocate de miscarea telurica de 8 grade si de replicile ulterioare, multi romanii isi retraiesc una dintre cele mai mari temeri: cea de cutremur...

continuare


PRODUS


Asigurarea de Accidente a Persoanelor
de la
CREDIT EUROPE Asigurari

Prin asigurarea de accidente persoanele sunt protejate impotriva diverselor accidente ce pot surveni, atat in timpul liber, cat si pe parcursul orelor de lucru.

continuare


JOB

Vrei un loc de munca bine platit?

Oferte noi:

ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
ASIBAN
ASTRA-UNIQA
BCR Asigurari
FATA Asigurari
INTERAMERICAN
AON Romania
ASIGEST
AVUS International

TOP PRESS

STIRI INTERNE
(Revista presei interne - arhiva stiri)

STIRI EXTERNE
(Revista presei externe - arhiva stiri)

Revista PRIMM
Asigurari & Pensii

Cea mai citita Revista de Asigurari!

Comandati acum!


ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
BCR Asigurari de Viata
AUDATEX
MICROSOFT
ASIBAN
ASIGEST
ASIGEST Agri
POLISH Re
   
ASIBAN
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 EDITORIAL


Drumul spre o piata profitabila...

Potentialul de evolutie a pietei asigurarilor din Romania este cunoscut de toata lumea. Insa, pe langa ratele de crestere cu doua cifre inregistrate de acest segment, nu trebuie uitata una dintre marile probleme ale industriei: lipsa profitului...

Raportand doar subscrierile si cresterile inregistate, industria asigurarilor pare un fel de Eldorado pentru investitori, insa...
Daca ne uitam la profitabilitatea companiilor de profil, aici lucrurile nu stau chiar atat de roz...

Astfel, conform datelor prezentate de Comisia de Surpaveghere a Asigurarilor cu ocazia FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari, industria de profil a inregistrat in 2007, pentru al doilea an consecutiv, o pierdere neta de circa 253 mil. lei (aproximativ 75,8 mil. EUR), care raportata la total prime subscrise, de 7,17 mil. lei (adica 2,15 mld. EUR), reprezinta 3,5%.

Acest rezultat negativ apare in contextul in care clasa asigurarilor de viata, in mod traditional mai rentabila, si-a micsorat profitul la doar 66 mil. lei, fata de 106 mil. lei, in 2006.

Cu toate acestea, potrivit Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela TONCESCU, stabilitatea financiara a pietei asigurarilor din tara noastra nu este afectata de aceste pierderi successive, actionarii fiind singurii in masura sa decida asupra strategiei de dezvoltare a companiei si asupra orientarii acesteia catre profit sau cota de piata.
De ce au ales pana acum actionarii cota de piata? Raspunsul este relativ simplu: pentru a vinde... Asa cum s-a vazut cel mai bine in cazul ASIBAN, un euro subscrieri a fost evaluat la 2 euro ca pret de achizitie...

Acum insa achizitiile s-au terminat, cel putin pentru moment, iar semnalele arata ca asiguratorii au pus tunurile pe profit... Primele rezultate incep sa se vada, astfel ca, dupa primele trei luni ale anului, o serie de companii, precum ARDAF, ASTRA-UNIQA, GENERALI, au anuntat trecerea pe profit...

Insa, daca goana dupa cota de piata a adus o serie de prejudicii calitative pietei asigurarilor, si ofensiva dupa profit se poate dovedi nesanatoasa...
Astfel, Cristian CONSTANTINESCU, Presedintele UNSAR, avertiza cu ocazia FIAR, ca una dintre cele mai simple cai de rentabilizare a activitatii este aceea a cresterii cotatiilor de prima. Insa, o astfel de decizie ar putea avea drept recul o stagnare si chiar o reducere a gradului de penetrare si asa destul de scazut, comparativ cu Uniunea Europeana...

Totusi, ce se poate face?
O solutie care ar asigura o dezvoltare echilibrata a pietei ar fi aceea a unui control eficient al daunelor si al costurilor administrative.

Ramane de vazut ce ne va rezerva anul 2008, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca drumul spre profitabilitate nu este simplu, iar unele decizii isi pot dovedi eficienta pentru o companie pe termen scurt, putand afecta insa intreaga industrie...

mihaela.circu@mxp.ro

sus


CUTTY SARK


YOKKO
FADATA
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 INTERVIU


Interviu cu Angela TONCESCU,
Presedinte,
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

XPRIMM: A trecut mai bine de un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Ce a insemnat acest eveniment pentru piata asigurarilor?
Angela TONCESCU:
2007 a adus constientizarea faptului ca apartinem pietei interne europene, in care cele patru libertati sunt pe deplin functionale si genereaza noi provocari pentru piata asigurarilor din Romania.
A insemnat, totodata, angajarea pietei de asigurari intr-un proces sustinut de pregatire a personalului propriu, de diversificare si imbunatatire a serviciilor pe care le ofera consumatorilor, de implicare in adaptarea legislatiei la noile reglementari ale Uniunii Europene.

XPRIMM: Cum apreciati evolutia pietei asigurarilor din Romania in ultimul an, atat ca volum de afaceri, cat si din perspectiva gradului de maturizare si calitatii produselor si serviciilor?
A. T.:
Datele preliminare pentru 2007 arata ca piata romaneasca de asigurari a continuat sa se dezvolte, fiind atins un volum de prime brute subscrise de circa 7,17 miliarde lei, reprezentand aproximativ 2,15 miliarde euro. Prin raportare la Produsul Intern Brut estimat de Institutul National de Statistica pentru anul 2007, de 404,7 miliarde lei, gradul de penetrare a asigurarilor in Romania este de 1,77%, fata de 1,67% in 2006. Densitatea asigurarilor a fost de circa 333 lei/locuitor in 2007, de asemenea in crestere fata de anul anterior, cand a fost de circa 266 lei/locuitor.
Pentru ca mentalitatea oamenilor nu se schimba peste noapte, asa dupa cum era de asteptat, structura pe cele doua categorii de asigurare nu a inregistrat modificari semnificative, aproape 80% din totalul primelor fiind in continuare generat de asigurarile generale. Avand insa in vedere faptul ca ritmul de crestere consemnat de primele aferente asigurarilor de viata a fost cu mult peste nivelul din anul anterior, putem aprecia ca in 2007 a avut loc o relansare a asigurarilor de viata.
Din analiza pe regiuni a subscrierilor de prime a rezultat ca aproape 46% din prime a fost generat in regiunea Bucuresti - Ilfov, iar densitatea in aceasta regiune a fost de circa 4 ori mai mare decat media pe tara. In acest context, apreciez ca in urmatorii ani celelalte regiuni de dezvoltare vor crea numeroase oportunitati de afaceri pentru societatile din domeniul asigurarilor. In consecinta, este foarte posibil ca, pana in anul 2017, piata asigurarilor din Romania sa atinga un nivel de prime brute subscrise de circa 7,5 miliarde euro, corespunzand unei cresteri medii anuale de 13 - 15% in euro.
In ceea ce priveste calitatea produselor si serviciilor, pietele de asigurari sunt recunoscute ca avand cea mai ridicata flexibilitate de adaptare a ofertei la cererea manifestata. Astfel, atat timp cat exista un risc asigurabil si o comunitate de asigurati expusi la riscul respectiv, societatile de asigurare au capacitatea de a-si largi paleta de produse de asigurare oferite, investitiile necesare fiind diferite in functie de strategia fiecarei companii si de canalele de distributie utilizate.

XPRIMM: Care considerati ca vor fi principalele tendinte care vor influenta piata asigurarilor in urmatorul an? Vom asista la o diminuare a ponderii asigurarilor auto sau la o relansare a segmentului life?
A. T.:
Evolutia pietei auto din primele luni ale acestui an, in continuare puternic crescatoare, ne face sa apreciem ca asigurarile auto vor detine si in acest an cea mai mare pondere. In acelasi timp, daca avem in vedere evolutia din 2007, ne asteptam ca si in acest an asigurarile de viata sa isi continue trendul ascendent. In cativa ani, consider ca vom putea vorbi despre un procent mult mai ridicat al asigurarilor de viata, insa o inversare a ponderilor in total a celor doua mari categorii de asigurari, respectiv generale si de viata, este de asteptat sa se produca pe un termen mai lung.

XPRIMM: Cum considerati ca se va manifesta presiunea concurentei, avand in vedere interesul crescut al investitorilor strategici de a intra pe piata romaneasca de asigurari, asupra ierarhiilor locale?
A. T.:
Dupa cum am anticipat, anul trecut a fost unul plin din punct de vedere al cesiunilor de actiuni, al fuziunilor, transferurilor de portofolii si infuziilor de capital. Astfel, circa jumatate din societatile de asigurare existente au operat majorari de capital social, aportul de capital nou adus in 2007 depasind 150 milioane euro. Luand in considerare evolutia din primele luni, anul 2008 se anunta a fi la fel de efervescent din acest punct de vedere.
In ceea ce priveste influenta intrarii unor investitori strategici asupra ierarhiilor locale, este putin probabil ca pe termen scurt aceasta sa fie semnificativa, intrucat, in opinia mea, asiguratii si potentialii asigurati din Romania acorda o incredere mai mare informatiilor pe care le au despre activitatea deja desfasurata de compania respectiva si nu ii intereseaza in mod special cine se afla in spatele ei.

XPRIMM: S-au facut, in ultimii ani, pasi constanti in vederea profesionalizarii pietei de brokeraj din Romania. Cum ati caracteriza aceasta piata si care considerati ca sunt pasii pe care ea trebuie sa-i parcurga in urmatoarea perioada?
A. T.:
In prezent, pe piata romaneasca sunt autorizati sa practice activitate de brokeraj in asigurari aproximativ 400 de societati. Numai in cursul anului 2007 au fost autorizati 70 de brokeri de asigurare, ceea ce arata ca exista un interes tot mai mare pentru aceasta activitate. Din datele preliminare transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor rezulta ca ponderea primelor intermediate de brokerii de asigurare in total prime brute subscrise a crescut in 2007 pana la 29%, fata de circa 20% in urma cu doi ani, semn ca activitatea lor este din ce in ce mai recunoscuta de catre asigurati si de societatile de asigurare. Astfel, primele intermediate au fost in suma de aproximativ 2,1 miliarde lei, adica circa 630 milioane euro, pe o piata de asigurari cu un volum de prime brute subscrise de 2,15 miliarde euro.
Dupa cum arata si cifrele, piata de brokeraj in asigurari este in ascensiune. De aceea, consider ca este foarte important ca toti membrii acesteia sa dea dovada de profesionalism si corectitudine, inclusiv in ceea ce priveste reglementarile legale in vigoare. In acest context, vreau sa semnalez faptul ca mai exista societati autorizate ca brokeri de asigurare care nu se informeaza cu privire la reglementarile in vigoare si, in consecinta, nu le respecta. Aceasta stare de fapt poate aduce grave prejudicii imaginii intregii piete de brokeraj si ii poate afecta ritmul de dezvoltare. In concluzie, consider ca evolutia viitoare a acestui segment de intermediari depinde in mare masura de brokeri, de modul in care inteleg sa respecte reglementarile, de calitatea serviciilor pe care le ofera, de felul in care vor reusi sa reprezinte clientul conform intereselor acestuia.

XPRIMM: Autoritatea de supraveghere este un organism aflat el insusi intr-un permanent proces de dezvoltare. Cum ati caracteriza actuala etapa din functionarea CSA si care sunt directiile in care intentionati sa faceti urmatorii pasi in dezvoltarea institutiei?
A. T.:
In acest moment, CSA dispune de organizarea si de personalul necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de aderare si pentru atingerea scopului pentru care a fost creata, anume protejarea intereselor consumatorilor de produse de asigurare si promovarea stabilitatii financiare a pietei.
Anul acesta, o importanta speciala este acordata continuarii ridicarii nivelului de pregatire a personalului CSA, astfel incat acesta sa poata gestiona in mod optim problematica implementarii conceputului Solvency II.

mihaela.circu@mxp.ro

sus


Angela TONCESCU

Angela TONCESCU,
Presedinte,
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Asigurari la
www.1asig.ro

MEDICOVER
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
TENDINTE

Scenariu pentru un nou 1977

Peste 68.000 de oameni au murit in urma cutremurului produs pe 12 mai a.c., in China. Urmarind prin intermediul mass-media dramele provocate de miscarea telurica de 8 grade si de replicile ulterioare, multi romanii isi retraiesc una dintre cele mai mari temeri: cea de cutremur...

Iar aceste temeri sunt intemeiate: un eventual seism de magnitudinea celui din 1977 ar putea avea urmari catastrofale pentru Romania...

Astfel, potrivit estimarilor INCERC, in cazul in care un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter s-a produce dupa ora 9 seara, peste 450.000 de bucuresteni ar fi captivi in locuinte grav avariate. De asemenea, institutul a evaluat ca pot avea loc peste 6.500 de decese, in timp ce in jur de 16.000 de persoane vor fi grav ranite. Numarul final al pierderilor de vieti ar putea insa fi mult mai ridicat, ca urmare a lipsei de eficienta in tratarea ranirilor grave, cauzata de aglomerarea cu raniti si/sau avarierea unor spitale.

Click aici pentru detalii!

mihaela.circu@mxp.ro

sus

 
 

XPRIMM Newsletters

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef: Mihaela CIRCU
Consultant Stiintific: Daniela GHETU
Coordonator Stiri Externe: Andreea IONETE
Coordonator Pensii Private: Mihai BOBOCEA
Senior Editors: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU
Editors: Vlad BOLDIJAR, Oana NECULA
Responsabil Web: Costi BORODA

Secretar de Redactie: Lidia POP

Accounts Manager: Georgiana OPREA
IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

e-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM

Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici