Inapoi la www.1asig.ro
XPRIMM Info
BULETIN INFORMATIV DE ASIGURARI
Nr. 169, 24 ianuarie 2008
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Powered by Media XPRIMM
Navigare rapida: EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
INSURANCE PROFILE
EDITORIAL

Asigurari de viata sau pensii? Cine va castiga?

Ultimele luni au fost marcate, in Romania, de o adevarata frenezie legata de aderarea la Pilonul II al pensiilor private. Asa cum era firesc, principalii actori in aceasta nou formata piata sunt si jucatorii traditionali pe segmentul life.

continuare


INTERVIU

Interviu cu Ovidiu CIOBANU
Presedinte
Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

Rolul Fondului in cadrul "pietei" asigurarilor se poate caracteriza prin doua atribute: 1 - asigurator RCA al neasiguratilor si 2 - punte de legatura a pietei interne la piata europeana a asigurarilor RCA.

continuare


TENDINTE

O noua epoca pentru asigurarile din Rusia

Cu o populatie de peste 145 milioane de locuitori si cu o intindere teritoriala de peste 17 milioane km2, Rusia este pentru segmentul asigurarilor un mediu prielnic de dezvoltare, fiind cea mai mare piata din Europa de Est.

continuare


PRODUS


Polita de asigurare tip "TOATE RISCURILE"
de la
ASIBAN

ASIBAN vine in intampinarea solicitarilor societatilor de constructii-montaj, antreprenorilor si tuturor celorlalte societati implicate in lucrarile de constructii-montaj civile, oferind polita de asigurare tip "Toate riscurile" pentru lucrarile de constructii-montaj si raspunderea constructorului.

Prin aceasta polita se pot asigura lucrarile de constructii sau de reabilitare pentru orice tip de constructii-montaj civile, precum cladiri rezidentiale sau birouri, cladiri sau constructii industriale, precum si montajul instalatiilor, cai de rulare ca autostrazi, sosele sau drumuri, poduri, constructii sportive, lacasuri de cult, lucrari privind retelele electrice, de telecomunicatii, alimentare cu apa sau gaze, canalizare.

continuare


JOB

Vrei un loc de munca bine platit?

Oferte noi:

ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
ASITRANS Asigurari
CREDIT EUROPE Asigurari
INTERAMERICAN
OMNIASIG
OMNIASIG Asigurari de Viata
ASIGEST
AVUS

TOP PRESS

STIRI INTERNE
(Revista presei interne - arhiva stiri)

STIRI EXTERNE
(Revista presei externe - arhiva stiri)

Revista PRIMM
Asigurari & Pensii

Cea mai citita Revista de Asigurari!

Comandati acum!


ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
MUNICH Re
BCR Asigurari de Viata
AUDATEX
MICROSOFT
ASIBAN
BT Asigurari
OMNIASIG Asigurari de Viata
ASIGEST
ASIGEST Agri
   
ASIBAN
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 EDITORIAL


Asigurari de viata sau pensii? Cine va castiga?


Ultimele luni au fost marcate, in Romania, de o adevarata frenezie legata de aderarea la Pilonul II al pensiilor private. Asa cum era firesc, principalii actori in aceasta piata nou formata sunt si jucatorii traditionali pe segmentul life. Astfel, in prezent, fondurile care activeaza pe Pilonul III sunt gestionate de companii din Top 10 asigurari de viata.
De asemenea, din cele 18 fonduri care s-au aliniat la startul Pilonului II, 11 au in actionariat asiguratori cu experienta.

Aceasta reforma profunda traversata de societatea romaneasca a avut insa repercusiuni si asupra asigurarilor de viata. Astfel, daca la inceputului lui 2007, specialistii pariau pe un an al segmentului life, prognozand rezultate spectaculoase in ceea ce priveste acest domeniu, cifrele obtinute dupa primele noua luni ale anului precedent contrazic viziunile optimiste.

In acest sens, cresterea sub medie a pietei asigurarilor de viata este pusa pe concentrarea operatorilor in vederea obtinerii unor rezultate cat mai bune in ceea ce priveste pensiile private.
In primele noua luni ale acestui an insa, subscrierile aferente segmentului de asigurari de viata s-au majorat, in termeni reali, cu 18,66%, fata de perioada similara a anului precedent, incasarile atingand totalul de 308,8 mil. EUR. Desi diferenta nu este neaparat semnificativa, in acelasi interval de timp, segmentul asigurarilor generale a realizat o crestere cu 19,7%, adica cu 1 procent mai mare decat cea a segmentului life.

Printre cauzele care au condus la acest fenomen se numara faptul ca forta de vanzare a fost mobilizata pentru campaniile de adeziune la Pilonul II, iar companiile au renuntat la produsele de asigurari de viata, surogat de pensie pe care le promovau anterior.

Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca societatile active pe Pilonul II au autorizat peste 260.000 de agenti de marketing. Desi este foarte posibil ca cei mai multi dintre acestia sa dispara, acum, la finele celor patru luni ale perioadei de aderare, o parte vor fi transformati insa in consultanti financiari. O forta de vanzare pregatita in sensul unei abordari educative a clientului in procesul de convingere pentru achizitionarea de pensii private ar putea declansa o sporire a constientizarii populatiei vizavi de necesitatea asigurarilor de viata, cu sau chiar fara componenta investitionala.

Insa doar timpul va putea stabili un invingator intre asigurarile de viata si pensiile private... Cert este ca deficitul de protectie inregistrat in Romania este deosebit de mare, iar acesta nu poate fi acoperit decat prin intermediul asigurarilor, iar dezvoltarea clasei medii va antrena si cresterea acestui segment...

mihaela.circu@mxp.ro

sus
FADATA
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 INTERVIU


Interviu cu Ovidiu CIOBANU
Presedinte
Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

XPRIMM: Cum caracterizati activitatea Fondului de Protectie a Victimelor Strazii?
Ovidiu CIOBANU.:
Avand in vedere toate atributiile FPVS si anume cel de organism de plata a despagubirilor, de centru de informare si de organism de compensare, consacrate in Directivele RCA europene si preluate in legislatia interna prin normele emise prin Ordin al Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA, rolul Fondului este unul complex si a carui trasatura definitorie, dupa cum rezulta si din titulatura institutiei, este PROTECTIA persoanelor pagubite prin accidente de vehicule. Astfel, in mod suplimentar fata de pronuntatul caracter social, rolul Fondului in cadrul "pietei" asigurarilor se poate caracteriza prin doua atribute: 1 - asigurator RCA al neasiguratilor si 2 - punte de legatura a pietei interne la piata europeana a asigurarilor RCA.

XPRIMM: La ce sume se ridica la momentul actual disponibilitatile FPVS si cate dosare de daune au fost solutionate in anul 2007?
O. C.:
Disponibilitatile financiare de care dispune in prezent Fondul sunt in suma de aproape 49 mil. lei, ceea ce reprezinta un echivalent de peste 13 mil. EUR la un curs de referinta de 3,7 lei pentru 1 EUR. Din cele 259 de cazuri avizate Fondului pana la finele anului 2007, am reusit sa solutionam un numar total de 200, celelalte 59 fiind in diverse stadii de solutionare, iar 21 dintre acestea facand obiectul unei actiuni in instanta. Cazurile ce se solutioneaza in instanta sunt in marea lor majoritate acelea la care persoana pagubita s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal deschis impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului.
Precizam faptul ca toate cererile de despagubire adresate Fondului, direct sau prin intermediul asiguratorilor RCA - indreptatite sau nu - au fost inregistrate si fac obiectul unor dosare deschise de FPVS, cuprinse in numarul total de 259 cazuri. Consider necesara precizarea acestui mod de lucru pentru ca vrem sa evitam orice speculatii si afirmatii care sustin ca sunt foarte multe alte cazuri pentru care Fondul ar trebui sa intervina, prin acordarea garantiei de despagubire, dar nu o face din varii motive.

XPRIMM: Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis reducerea cotei de contributie a asiguratorilor la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii de la 2,5% la 1,5%. In ce masura satisface noua cota de contributie necesitatile FPVS in ceea ce priveste solutionarea dosarelor de dauna?
O. C.:
As dori in primul rand sa va asigur ca nivelul contributiei si a disponibilitatilor financiare aflate la dispozitia FPVS sunt in masura a oferi siguranta ca Romania isi va putea onora toate obligatiile ce decurg din transpunerea in legislatia interna si aplicarea prevederilor Directivelor 84/5/CEE si 2000/26/CE si sa le multumesc tuturor membrilor FPVS care contribuie la finantarea institutiei.
Pentru a va face o imagine cat mai buna asupra suficientei disponibilitatilor banesti aflate la dispozitia Fondului, trebuie sa va spun ca acestea ajung in prezent pentru a despagubi inca 8.000 de cazuri de dauna, daca luam in calcul o despagubire medie platita de aproximativ 6.000 RON per caz de dauna. Luand in calcul numarul cazurilor de dauna avizate si despagubite anual de Fond, se poate estima ca fondurile actuale ar putea acoperi plata de despagubiri pentru inca cel putin 40 de ani similari cu anul 2007. Desigur, acesta e doar un exemplu de calcul pur ipotetic dar care, fiind bazat pe datele statistice de pana acum, ne permite sa sustinem ca decizia de reducere a contributiei este una pe deplin justificata, fara a neglija principiile prudentialitatii si continuitatii in activitatea Fondului.

XPRIMM: Care sunt obiectivele FPVS pentru 2008?
O. C.:
Avand in vedere ca FPVS este deja o institutie pe deplin functionala atat pe plan intern, cat si extern, obiectivele pentru 2008 au fost stabilite in sfera eficientei. In acest sens, au fost identificate trei directii principale de dezvoltare:
1. popularizarea rolului si competentelor FPVS, pentru a distribui cat mai eficient informatia cu privire la atributiile Fondului direct persoanelor care au dreptul sa beneficieze de despagubiri sau de informatii;
2. perfectionarea canalelor de comunicare cu autoritatile si organismele relevante pentru activitatea Fondului, atat in plan intern, cat si extern ca, de exemplu, CSA, structuri din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cum ar fi Politia Rutiera, Directia Regim Permise de Conducere si inmatricularea Vehiculelor, insitutiile omoloage Fondului din statele SEE;
3. organizarea interna adaptata cerintelor de calitate si de rapiditate impuse de lege in indeplinirea atributiilor Fondului.

XPRIMM: Care este stadiul negocierilor cu CSA referitor la transferul bazei CEDAM?
O. C.:
Dupa cum se stie, baza de date CEDAM este administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si nu s-a ridicat, deocamdata, problema unui eventual transfer al acesteia catre FPVS. Este de mentionat ca, in temeiul art.14, din Ordinul nr. 113127/2006 al Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru punerea in aplicare a Normelor Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, in vederea indeplinirii atributiilor de centru de informare, Fondul are acces nelimitat pentru consultarea bazei de date CEDAM. Acest mod de lucru functioneaza satisfacator. Pe baza concluziilor rezultate din utilizarea bazei de date, intre Fond si CSA au avut loc consultari menite a imbunatati acuratetea si calitatea informatiilor din baza de date, precum si a programului informatic in sine. As mai mentiona si faptul ca imbunatatirea calitatii culegerii, introducerii si transmiterii datelor de catre toti membrii nostri - asiguratorii RCA - catre baza de date CEDAM ar putea contribui la cresterea vitezei de lucru a Fondului ca centru de informare si la furnizarea de informatii corecte la cererile adresate Fondului de catre persoanele pagubite indreptatite, direct sau prin intermediul Centrelor de informare din celelalte state membre ale SEE.

mihaela.circu@mxp.ro

sus


Ovidiu CIOBANU

Ovidiu CIOBANU
Presedinte
Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

Asigurari la
www.1asig.ro

MEDICOVER
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
TENDINTEO noua epoca pentru asigurarile din Rusia

Cu o populatie de peste 145 milioane de locuitori si cu o intindere teritoriala de peste 17 milioane km2;, Rusia este cea mai mare piata de asigurari din Europa de Est, reprezentand pentru segmentul asigurarilor un mediu prielnic de dezvoltare.
Astfel, aceasta a inregistrat o crestere stabila in ultimii ani, fiind asteptata si o crestere "sanatoasa", avand in vedere masurile recente intreprinse de catre autoritatile de supraveghere in directia reglementarii acesteia. Majoritatea autoritatilor oficiale estimeaza un potential de crestere a pietei de 15-20% in urmatorii 3-5 ani.
Atractivitatea, precum si dezvoltarea mediului concurential au fost demonstrate si de catre numarul mare de investitori straini, printre care importante grupuri financiare internationale.

Care sunt insa perspectivele de dezvoltare a pietei?

Click aici pentru detalii!

irina.galasanu@mxp.ro

sus

 

 

XPRIMM Newsletters

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU
Coordinator: Alexandru D. CIUNCAN

Editor in Chief: Mihaela CIRCU
Senior Editor: Costi BORODA
Editors: Andreea IONETE, Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mirabela POSTOLACHE, Liviu HULUTA, Irina GALASANU, Vlad BOLDIJAR, Oana NECULA
Scientific Advisor: Daniela GHETU

Accounts Manager: Georgiana OPREA
IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Mihaela CIRCU
e-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM

Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici