Inapoi la www.1asig.ro
XPRIMM Info
BULETIN INFORMATIV DE ASIGURARI
Nr. 168, 10 ianuarie 2008
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Powered by Media XPRIMM
Navigare rapida: EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
INSURANCE PROFILE
EDITORIAL

Ce ne asteapta in 2008?

Depasind, potrivit estimarilor, pragul de 2 mld. EUR din punct de vedere al subscrierilor, piata asigurarilor din tara noastra intra in anul 2008.

continuare


INTERVIU

Interviu cu Angela TONCESCU,
Presedinte,
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Desi o cuantificare mai exacta a dimensiunii pietei si a principalilor indicatori specifici activitatii de asigurare o putem face dupa depunerea de catre asiguratori a bilanturilor anuale, estimam ca in 2007 volumul primelor brute subscrise a depasit valoarea de doua mld. EUR.

continuare


TENDINTE

Doar profit pentru primele 20 de grupuri europene

Odata cu crearea pietei unice europene la sfarsitul secolului XX si cu tendinta de globalizare a economiei, companiile de asigurari au intrat intr-o serie de activitati intense de fuziuni si achizitii cu scopul unei concentrari sub forma marilor grupuri de asigurari, a caror capacitate de a oferi servicii financiare si de asigurari la nivel mondial sa poata rezista competitiei globale si, in acelasi timp, sa beneficieze de o diversificare mult mai adecvata a riscurilor.

continuare


PRODUS


ASIGURAREA COMPLEXA A LOCUINTEI
de la
BCR Asigurari

Cine se poate asigura?
Orice persoana fizica sau juridica care detine cladiri cu destinatia locativa (minimum 70% din suprafata utila totala a imobilului) sau bunuri si care are un interes patrimonial asupra bunurilor asigurate.

continuare


JOB

Vrei un loc de munca bine platit?

Oferte noi:

ASITRANS Asigurari
CREDIT EUROPE Asigurari
OMNIASIG
OMNIASIG Asigurari de Viata
AVUS

TOP PRESS

STIRI INTERNE
(Revista presei interne - arhiva stiri)

STIRI EXTERNE
(Revista presei externe - arhiva stiri)

Revista PRIMM
Asigurari & Pensii

Cea mai citita Revista de Asigurari!

Comandati acum!


ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
MUNICH Re
BCR Asigurari de Viata
AUDATEX
MICROSOFT
ASIBAN
BT Asigurari
OMNIASIG Asigurari de Viata
ASIGEST
ASIGEST Agri
   
ASIBAN
Jacob Fleming
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 EDITORIAL


Ce ne asteapta in 2008?


Depasind, potrivit estimarilor, pragul de 2 mld. EUR din punct de vedere al subscrierilor, piata asigurarilor din tara noastra intra in anul 2008.

Urmatoarele 12 luni nu se anunta a fi unele linistite. Aceasta, in primul rand, pentru ca, in pofida cresterilor constante inregistrate de cifrele de afaceri ale asiguratorilor, profitabilitatea este inca negativa in multe cazuri, astfel incat neutilizarea unor politici de tarifare bazate pe daunalitate ar putea ridica probleme.

2008 va aduce, cel mai probabil, restructurari la doua companii din top 10: ASIROM, preluata recent de VIENNA Insurance Group si BT Asigurari, achizitionata de GROUPAMA, dar si vanzarea ultimei mari companii de profil cu capital romanesc, caci in primele luni ale noului an se asteapta si anuntarea viitorului proprietar al ASIBAN. Daca tot ne referim la achizitii, nu putem sa nu ne intrebam daca 2008 va reprezenta o noua etapa in procesul expansionist al austriecilor de la VIG.

In acelasi timp, dupa discutii care dureaza de mai bine de sate ani, 2008 ar putea marca momentul adoptarii legii asigurarii obligatorii a locuintelor. Desi asiguratorii nu s-au aratat multumiti de continutul actului normativ, acestia utilizeaza iminenta adoptare in scopul cresterii vanzarilor pe segmentul property. Acest aspect se observa incepand cu campaniile RCA de la finele lui 2007, cand multi asiguratori au oferit clientilor reduceri sau gratuitati la politele pentru locuinte.

Tot in 2008 ne asteptam ca asiguratorii sa se orienteze spre alte segmente de business. Astfel, potrivit Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela TONCESCU, asigurarile pentru persoane juridice, cele pentru IMM-uri in special, infrastructura, agricultura au un potential mare de crestere in ultimii ani.

De asemenea, un deficit de protectie semnificativ se inregistreaza si in ceea ce priveste asigurarile de viata. Astfel, dupa ce finele lui 2007 a fost marcat de lupta pentru adeziunile pentru Pilonul II, 2008 va reprezenta anul ofensivei pentru Pilonul III. Aceasta va putea avantaja si asiguratorii de viata, care vand, in multe cazuri, produse cu caracteristici similare...

Am enumerat, in randurile de mai sus, fara pretentia de a realiza o lista exhaustiva, o serie de provocari ale anului 2008. Ne exprimam convingerea insa ca piata asigurarilor din tara noastra are maturitatea de a face fata cu succes acestor provocari si de a inregistra in continuare o crestere sanatoasa...

mihaela.circu@mxp.ro

sus

Club ARO
FADATA
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 INTERVIU


Interviu cu Angela TONCESCU
Presedinte
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

XPRIMM: Care considerati ca sunt cele mai semnificative realizari, la nivelul pietei, in 2007?
Angela TONCESCU:
Desi o cuantificare mai exacta a dimensiunii pietei si a principalilor indicatori specifici activitatii de asigurare o putem face dupa depunerea de catre asiguratori a bilanturilor anuale, estimam ca in 2007 volumul primelor brute subscrise a depasit valoarea de 2 mld. EUR. Acest nivel reprezinta in opinia noastra una dintre realizari, dar mai important decat volumul absolut este faptul ca ritmul de crestere s-a mentinut.
In al doilea rand, anul 2007 se caracterizeaza prin importante schimbari in structura actionariatului la cateva societati de asigurare care detin o cota de piata semnificativa si, totodata, prin infuziile de capital operate, de aproximativ 90 mil. EUR per total piata. Aceste infuzii au contribuit la consolidarea societatilor in cauza si, in general, la consolidarea pietei. Desigur, nu pot sa nu semnalez faptul ca parte din aporturile de capital aduse au fost menite sa rezolve anumite probleme si sa imbunatateasca indicatorii de prudentialitate, dar in acelasi timp sa permita dezvoltarea ulterioara a companiilor. Ma refer, de exemplu, la societatea ARDAF care, in urma masurii dispuse de Consiliul CSA, de redresare financiara prin administrare speciala, si-a rezolvat cele mai acute probleme, indeosebi, prin infuzia de capital nou.
In domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, anul 2007 a reprezentat totodata primul an de liberalizare totala a tarifelor de prima si de vanzare a politelor cu valabilitate extinsa. Apreciem ca asiguratorii au trecut cu bine peste acest exercitiu, iar detinatorii de autovehicule au inteles ca in prezent vorbim despre o piata complet liberalizata. Tot in acest domeniu, consider ca este importanta si reusita CSA de a stopa vanzarile de asigurari RCA in strada si in locuri amenajate ulterior sau macar de a reduce amploarea acestui fenomen care, din pacate, timp de multi ani nu a facut decat rau imaginii industriei de asigurari.

XPRIMM: Exista aspecte ingrijoratoare in activitatea asiguratorilor romani?
A.T.:
Exista anumite aspecte pe care asiguratorii le-ar putea reconsidera dar, cel putin la acest moment, acestea nu sunt de natura sa ne produca ingrijorare. Ma refer in principal la dimensionarea cheltuielilor de achizitie a asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, in contextul in care daunalitatea este in crestere.
Avand in vedere caracterul obligatoriu al acestei forme de asigurare, consideram ca efectuarea de catre societatile de asigurare a unor cheltuieli de achizitionare foarte mari pentru subscrierea de RCA nu le asigura un plus semnificativ de cota de piata, drept pentru care nu este oportuna si pe deplin justificata economic.

XPRIMM: Care credeti ca sunt principalele oportunitati care stau in fata companiilor romanesti de asigurari in 2008?
A.T.:
Am citit recent ca se estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, piata auto va depasi cel mai probabil pragul de 350.000 de unitati vandute, valoarea vanzarilor fiind de circa 3,5 mld. EUR. Aceasta evolutie a pietei auto are implicatii directe asupra pietei de asigurari, generand implicit o crestere a subscrierilor de asigurari obligatorii de RCA si de asigurari CASCO. Piata continua sa ramana, prin urmare, dominata de asigurarile auto si cel mai probabil si in 2008 acestea vor continua sa reprezinte cea mai mare pondere. Se pare ca societatile de asigurare se vor concentra, de asemenea, in domeniul pensiilor facultative, acum ca valul de atragere a clientilor pentru pensiile din Pilonul II este pe final, precum si in cel al asigurarilor de sanatate. In opinia mea, asiguratorii ar trebui insa sa isi inzeceasca eforturile in atragerea de clienti corporate, asigurarile pentru persoane juridice, IMM-uri in special, infrastructura, agricultura avand un potential mare de crestere in ultimii ani. In consecinta, depinde de fiecare in parte cum intelege sa exploateze toate aceste oportunitati pentru ca, un lucru este cert, potentialul asigurabil in Romania este inca mare.

XPRIMM: Considerati ca exista factori care ar putea influenta in sens negativ dezvoltarea pietei in 2008?
A.T.:
Dupa cum se cunoaste, din 2007 asiguratorii aplica modelul de Solvabilitate I, care tine cont de dimensiunea capitalurilor proprii, iar in cadrul acestora, alaturi de capitalul social, rezultatul financiar - profit sau pierdere, dupa caz - poate face diferenta. Prin urmare, o politica de tarifare si o politica de costuri de achizitie necorelate cu daunalitatea si structura de portofoliu pot sa creeze probleme care sa necesite in cele din urma infuzii de capital. Fiecare asigurator trebuie sa isi identifice si sa cuantifice riscurile aferente propriei afaceri si sa ia masuri de diminuare a acestora.
CSA va monitoriza atent evolutia indicatorilor la toate companiile de asigurare si indeosebi a celor cu o cota importanta de piata, pentru a preveni orice probleme care ar putea afecta stabilitatea pietei in ansamblu.

XPRIMM: Cum ati caracteriza, sintetic, anul 2007 din punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor?
A.T.:
Un an al deschiderii, al dialogului conducerii CSA cu reprezentantii industriei de asigurari nu doar la nivel central, ci si in teritoriu. Anul acesta CSA a organizat o serie de intalniri - dezbateri cu piata in principalele regiuni de dezvoltare, in scopul de a creste transparenta activitatii de supraveghere si de a afla, direct din teritoriu, care sunt principalele probleme cu care se confrunta piata. Daca la inceput reprezentantii pietei pareau destul de neincrezatori in utilitatea demersului CSA si in dorinta noastra reala de a avea un dialog, de la intalnire la intalnire numarul de participanti si implicarea in discutii au crescut.
Imi doresc ca reprezentantii pietei sa creada ca dorim cu adevarat sa le ascultam problemele si opiniile, ca vom incerca sa tinem cont de ele in actul decizional si de reglementare. Desigur, avand in vedere ca rolul CSA este acela de a proteja drepturile asiguratilor, este posibil ca nu intotdeauna punctele de vedere ale CSA si ale asiguratorilor sa fie convergente, caz in care avem obligatia sa alegem solutia care raspunde cel mai bine nevoii de protectie a asiguratilor.
Anul 2007 a fost, de asemenea, anul in care am reusit sa punem punct fenomenului de vanzare in strada a asigurarilor obligatorii de RCA, anul in care am inceput instruirea profesionala a reprezentantilor industriei pe subiectul Solvency II, prin organizarea unor seminarii. De asemenea, tot in 2007 am reglementat inregistrarea intermediarilor in asigurari si a inceput procesul de inregistrare a acestora care ne va permite sa avem informatii complete despre cei care intra efectiv in contact cu asiguratii si despre profesionalismul acestora.
Foarte important, de asemenea, este faptul ca am reusit sa imbunatatim metodologia de calcul a unor indicatori de supraveghere prudentiala, precum solvabilitatea si lichiditatea.

XPRIMM: Care este cel mai important obiectiv al CSA pentru anul 2008?
A.T.:
Actionam pe mai multe planuri, astfel incat sa asiguram protejarea drepturilor asiguratilor, precum si cresterea si mentinerea stabilitatii financiare a pietei in conditiile cresterii competitiei.
In acest sens, vom continua pregatirea pietei pentru momentul introducerii modelului de solvabilitate Solvency II, pentru ca acesta este mult mai complex si total diferit fata de cel care se aplica in prezent. Pe acest subiect, in iunie 2008, CSA va fi gazda seminarului regional CEIOPS: Solvency II. Evenimentul va reuni participanti si vorbitori din tarile membre si observatoare CEIOPS, tema seminarului fiind de un real interes, in perspectiva implementarii noului concept Solvency II.
De asemenea, speram ca in 2008 sa definitivam proiectul privind instruirea profesionala a celor care lucreaza in domeniu, dar cu detalii despre acesta vom reveni la momentul oportun.

mihaela.circu@mxp.ro

sus


Angela TONCESCU

Angela TONCESCU
Presedinte
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Asigurari la
www.1asig.ro

MEDICOVER
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
TENDINTEDoar profit pentru primele 20 de grupuri europene

Odata cu crearea pietei unice europene la sfarsitul secolului XX si cu tendinta de globalizare a economiei, companiile de asigurari au intrat intr-o serie de activitati intense de fuziuni si achizitii cu scopul unei concentrari sub forma marilor grupuri de asigurari, a caror capacitate de a oferi servicii financiare si de asigurari la nivel mondial sa poata rezista competitiei globale si, in acelasi timp, sa beneficieze de o diversificare mult mai adecvata a riscurilor.

Asadar, potrivit datelor publicate de L'Argus de L'Assurance, la finele lui 2007, primele 20 de grupuri in ordinea marimii din Europa au generat in 2006 un volum de subscrieri de peste 775 mld. EUR, cresterea comparativ cu anul precedent pastrandu-se la un nivel constant, de 10%. Aproape 350 mld. EUR din acest volum reprezinta suma primelor brute subscrise de aceste grupuri pe pietele nationale ale batranului continent, in timp ce restul de subscrieri, putin sub 426 mld. EUR, au fost consemnate in exteriorul pietelor de provenienta.

Click aici pentru detalii!

andreea.ionete@mxp.ro

sus

 

 

XPRIMM Newsletters

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU
Coordinator: Alexandru D. CIUNCAN

Editor in Chief: Mihaela CIRCU
Senior Editor: Costi BORODA
Editors: Andreea IONETE, Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mirabela POSTOLACHE, Liviu HULUTA, Irina GALASANU, Vlad BOLDIJAR, Oana NECULA
Scientific Advisor: Daniela GHETU

Accounts Manager: Georgiana OPREA
IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Mihaela CIRCU
e-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM

Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici