Inapoi la www.1asig.ro
XPRIMM Info
BULETIN INFORMATIV DE ASIGURARI
Nr. 164, 1 noiembrie 2007
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Powered by Media XPRIMM
Navigare rapida: EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
INSURANCE PROFILE
FRPP Brasov
EDITORIAL

Se poate si fara obligativitate?

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei - aflat, in prezent, in dezbaterea Parlamentului - starneste vii controverse in randul opiniei publice. Sa nu uitam, de asemenea, de viile discutii iscate la fiecare final de an de "faimoasele" polite RCA. Ca si in cazul pensiilor private pe Pilonul II, cuvantul "obligatoriu" pare sa nu fie pe placul romanilor.

continuare


INTERVIU

Interviu cu Peter KRISTOFOVIC,
Presedinte,
SALVE Group

Planul nostru este sa devenim, in timp, cea mai importanta companie independenta de consultanta financiara de pe piata romaneasca. Argumentul pe care se bazeaza aceasta declaratie este legat de modelul de consultanta financiara pe care vrem sa-l implementam si care va crea un nou standard pe aceasta piata.

continuare


TENDINTE

Spre intalnirea cerintelor SOLVENCY II

SOLVENCY II, unul dintre cele mai importante proiecte de directiva ale Uniunii Europene, aflat in 2006 pe agenda de lucru a CEA (Comite Europeen des Assurances), urmeaza a fi implementat integral pana la sfarsitul lui 2012.
Dorindu-se a fi un adevarat instrument de control al riscurilor, proiectul impune companiilor de asigurari limite de solvabilitate, tinand cont, in acelasi timp, de metodele necesare de management al riscurilor.

continuare


PRODUS


Polita CAMINUL
de la
ARDAF

Elementele inedite ale Politei CAMINUL, produs unic pe piata romaneasca, au fost remarcate de clienti, de analistii pietei de asigurari din Romania si de mediile de presa de specialitate, primind premiul Produsul Anului in 2001 si fiind considerat cel mai performant produs de asigurari generale.

continuare


JOB

Vrei un loc de munca bine platit?

Oferte noi:

ASIBAN
ASITRANS Asigurari
ASTRA-UNIQA
ATE Insurance
BCR Asigurari
BT Asigurari
CREDIT EUROPE ASIGURARI
INTERAMERICAN
OMNIASIG Asigurari de Viata
UNITA
AON
ASIGEST
AVUS
MARSH

TOP PRESS

STIRI INTERNE
(Revista presei interne - arhiva stiri)

STIRI EXTERNE
(Revista presei externe - arhiva stiri)

Revista PRIMM
Asigurari & Pensii

Cea mai citita Revista de Asigurari!

Comandati acum!


MUNICH Re
BCR Asigurari de Viata
WILLIS

AUDATEX
MICROSOFT
ASIBAN
BT Asigurari
OMNIASIG Asigurari de Viata
ARDAF
ASIGEST
ASIGEST Agri
   
ASIBAN
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 EDITORIAL


Se poate si fara obligativitate?

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei - aflat, in prezent, in dezbaterea Parlamentului - starneste vii controverse in randul opiniei publice. Sa nu uitam, de asemenea, de viile discutii iscate la fiecare final de an de "faimoasele" polite RCA. Ca si in cazul pensiilor private pe Pilonul II, cuvantul "obligatoriu" pare sa nu fie pe placul romanilor.
Intr-o tara membra a Uniunii Europene, fiecare trebuie sa aiba optiunea de a decide ce e mai bine pentru el, pentru familia lui, fara ca statul sa il constranga in vreun fel... Poate doar sa plateasca pagubele...

Aceasta este, de fapt, mentalitatea romanilor... Orice s-ar intampla, Statul va plati, va reconstrui case, va majora pensii...

Revenind la asigurarea locuintelor, cifrele arata ca doar 8% din numarul total de case este asigurat. Astfel, raportat la fondul locativ de 8 milioane, rezulta ca in jur de 640.000 de case beneficiaza de protectie prin asigurare facultativa.
Insa, cat de optionala este asigurarea facultativa? Oare nu este acesta un mit?
Desi nu exista date oficiale in acest sens, dezvoltarea accelerata a creditului ipotecar a avut o influenta pozitiva si asupra segmentului de asigurari property. Astfel, este cunoscut ca bancile solicita celor care acceseaza un imprumut pentru achizitionarea unei locuinte incheierea unei asigurari. Cati dintre cei neconstransi de cerintele bancare ar opta pentru o astfel de polita? Nu este si aceasta tot o forma de obligativitate, chiar daca indirecta?

Alte pareri "avizate" sustin inutilitatea platii celor 20 EUR ca prima de asigurare pentru un apartament de bloc situat in Banat, nesupus celor trei riscuri. Este cumva prea mult 20 EUR? Nu neaparat, avand in vedere ca despagubirile platite de Guvern in urma unor calamitati naturale reprezinta tot banii nostri. Cei 1,5 mld. EUR - cuantumul pagubelor produse de inundatiile din 2005 - inseamna, raportat la cei 5 milioane angajati platitori de taxe si impozite, 300 EUR de persoana. De asemenea, daca luam in considerare previziunile MUNICH Re, daunele provocate de un cutremur de magnitudinea celui din 1977 s-ar ridica la 20 mld. EUR (adica 4.000 EUR de contribuabil).

Asadar, se poate fara obligativitate? Cam greu, intr-o tara in care cuvantul preventie lipseste din dictionar... Conform unor estimari realizate de Media XPRIMM, Romania ar ajunge la un grad de cuprindere in asigurare a locuintelor de 90% (similar statelor europene) in aproximativ 50 de ani... Pana atunci, haideti sa incercam cu obligativitatea...

mihaela.circu@mxp.ro

sus

Club ARO
WILLIS
FADATA
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
 INTERVIU


Interviu cu Peter KRISTOFOVIC,
Presedinte,
SALVE Group

XPRIMM: Care sunt planurile dumneavoastra pentru piata financiara din tara noastra?
Peter KRISTOFOVIC:
Planul nostru este sa devenim, in timp, cea mai importanta companie independenta de consultanta financiara de pe piata romaneasca. Argumentul pe care se bazeaza aceasta declaratie este legat de modelul de consultanta financiara pe care vrem sa-l implementam si care va crea un nou standard pe aceasta piata. Model la care ma refer este deja foarte popular in Statele Unite. Suntem parte a acestei piete de 15 ani, iar ierarhia noastra interna este similara cu cea a companiilor de asigurari generale. Si, ca sa fiu mai exact in ceea ce priveste organizarea companiei pe care am creat-o in Romania, va pot spune ca vom avea peste 30 de sucursale care vor acoperi majoritatea judetelor tarii. In aceste sucursale vor lucra consultati full-time dedicati clientilor nostri. Activitatea grupului a evoluat, astfel incat astazi oferim servicii de consultanta pentru produse din gama asigurarilor generale, de viata, fondurilor de investitii si de pensii. Scopul nostru este sa devenim consultant financiar unic pentru fiecare dintre clientii nostri pentru toata gama de produse investitionale de interes pentru acestia.
Revenind la planurile de dezvoltare in Romania, va pot spunem ca ne vom dota consultantii cu laptopuri si cu un soft special, care a fost deja testat in Cehia si care va usura munca angajatilor. Tehnologia este foarte importanta pentru noi, de aceea vrem sa cream un portal internet pentru a stabili o legatura mai stransa cu clientii si pentru a oferi servicii de training si e-learning pentru angajati. In cadrul grupului SALVE incercam sa fim cat mai inovatori cu putina, iar sursa mea de inspiratie este piata americana care a fost intotdeauna cu un pas inaintea celei europene. Recent, am petrecut doua luni in Statele Unite pentru a ma familiariza cu ultimele tendinte de pe aceasta piata. As vrea sa va dau un exemplu in acest sens si anume introducerea unei baze de date pentru clienti, pentru a urmari dezvoltarea lor financiara, astfel incat sa putem sa le propunem intotdeauna produsele potrivite nevoilor lor. Oamenii devin din ce in ce mai interesati de finantele lor si de produsele pe care le-ar putea folosi. Astfel, nevoia de consultanta financiara creste odata cu interesul fata de acest tip de produse.

XPRIMM: Care sunt strategiile adoptate pentru desfasurarea activitatii grupului dumneavoastra in Romania?
P. K.:
Resursele umane sunt un capitol important in istoria activitatii noastre si sunt fericit ca am reusit sa atragem persoane de valoare din cadrul companiilor de asigurari. Astfel, am reusit sa atragem, in timp, un grup valoros de specialisti in cadrul grupului pe care il conduc. Specialistii de care vorbesc sunt pregatiti sa aduca tot know-how-ul lor in Romania. Experienta si spiritul lor de inovatie vor aduce romanilor acel nou canal de distributie despre care v-am vorbit, si anume portalul internet. Clientii vor putea cumpara sau primi sfaturi despre produsele financiare disponibile pe piata. Acest portal trebuie sa fie, in primul rand, usor de folosit si trebuie sa serveasca o punte de comunicare intre client si consultant.
Noi, cei din cadrul grupului SALVE, credem ca tehnologia si in special internetul ne va ajuta sa atingem noi culmi. De aceea ne numaram printre pionierii introducerii internetului si centrelor de consultanta prin telefon in Europa Centrala si de Est.
In ceea ce priveste strategia noastra pentru piata romaneasca, trebuie sa mentionam ca numai informatia nu ajunge. Companiile romanesti au toata informatia necesara pentru a intra pe o piata noua cum este cea a pensiilor private, dar lipsa lor de experienta practica pe acest segment ne ofera un avantaj competitiv. Iar specialistii nostri au experienta sistemului de pensii din Slovacia. Dupa cum am mai subliniat in cadrul acestui interviu resursele umane sunt un factor vital in acest tip de afacere. Iata de ce am atras in cadrul companiei mari specialisti romani cum ar fi Romeo JANTEA si Mihai SEITAN. Cred ca vom putea crea o simbioza intre specialistii romani si cei slovaci. O colaborare care speram sa fie extrem de fructuoasa. Pe de alta parte, echipa tehnica si cea de servicii a fost deja testata in Cehia si suntem in plin proces de pregatire a angajatilor romani, astfel incat sa beneficieze de experienta slovaca. Pregatirile sunt in plina desfasurare, deja avem 10.000 de persoane in pregatire care acopera mare parte a teritoriului Romaniei. Le vom impartasi noilor angajati know-how-ul nostru si se vor concentra pe pensiile administrate privat (n. red. Pilonul II).
Vom intra pe piata pensiilor facultative, Pilonul III, abia dupa incheierea celor patru luni de inscriere pentru pensiile administrate privat. Cred ca trebuie sa fim extrem de concentrati pe aceasta perioada, pentru ca este un moment istoric in istoria economica a Romaniei.

XPRIMM: Ce ne puteti spune despre istoria grupului SALVE?
P. K.:
Este unul dintre subiectele mele preferate de discutie, pentru ca inseamna sa vorbesc despre succesul companiei mele. Pot sa va spun pe scurt ca am intrat in acest business la varsta de 20 de ani, in 1992, iar aventura de a avea propria companie de profil a inceput in 1996. Compania a crescut, dar am avut nevoie de un investitor strategic pentru a ma dezvolta. Din 2006 suntem total independenti si capabili de a ne finanta propria dezvoltare in tari precum Ucraina, Cehia sau Romania. Strategia noastra de dezvoltare a inclus tari din fostul bloc estic pentru ca au apreciat ca pe aceste piete avem un avantaj strategic fata de competitorii nostri vestici, si anume faptul ca intelegem mult mai bine mentalitatea din tarile foste comuniste. De-a lungul istoriei grupului pe care il conduc am avut norocul sa intalnesc persoanele potrivite care si-au adus contributia la dezvoltarea companiilor din cadrul grupului SALVE. As dori sa va dau doua exemple in acest sens, fostul presedinte al ALLIANZ Slovacia si Directorul General al ALLIANZ Pensii Slovacia ni s-au alaturat, si contributia lor s-a facut, cu siguranta, simtita.

XPRIMM: Puteti face o comparatie intre sistemul de pensii private din Slovacia si cel din Romania?
P.K.:
In primul rand, consider acest pas unul istoric. De aceea ii acord jumatate din timpul meu. Stiu, din experienta, ca acest proces este dificil, pentru ca in Slovacia a generat vaste discutii si controverse pe scena politica, intre reprezentantii partidelor de dreapta si cei ai partidelor de stanga, ambele parti folosind aceasta reforma ca o arma politica. Daca trebuie sa compar cele doua sisteme trebuie sa spun ca se aseamana foarte mult. Totusi, modelul romanesc pare a fi cel mai intelept, in primul rand pentru ca procentul dedicat Pilonului II creste treptat, ceea ce are un efect psihologic pozitiv asupra populatiei. Sunt si alte aspecte ale sistemului romanesc pe care le admir sincer, cum ar fi procesul de autorizare. Acesta este mai profesionist si mai corect fata de cel slovac, deoarece statul slovac a transformat procesul de autorizare intr-unul extrem de profitabil pentru bugetul national. Un alt aspect negativ al sistemului slovac a fost legat de testele de autorizare pentru agentii de marketing, care aveau putin in comun cu activitatea care urma sa fie prestata de acestia. O alta diferenta, de data aceasta in ceea ce priveste activitatea de intermediere a pensiilor private este ca in Slovacia o societate de intermediere poate sa vanda produsele unei singure companii, ceea ce elimina componenta de consultanta a companiilor de intermediere.

liviu.huluta@mxp.ro

sus


Peter KRISTOFOVIC

Peter KRISTOFOVIC,
Presedinte,
SALVE Group

Asigurari la
www.1asig.ro

MEDICOVER
EDITORIAL | INTERVIU | TENDINTE | PRODUS
TENDINTE


Spre intalnirea cerintelor SOLVENCY II

SOLVENCY II, unul dintre cele mai importante proiecte de directiva ale Uniunii Europene, aflat in 2006 pe agenda de lucru a CEA (Comite Europeen des Assurances), urmeaza a fi implementat integral pana la sfarsitul lui 2012.
Dorindu-se a fi un adevarat instrument de control al riscurilor, acest sistem impune companiilor de asigurari limite de solvabilitate, tinand cont, in acelasi timp, de metodele necesare de management al riscurilor.

Proiectul recent realizat propune o serie de masuri privind solvabilitatea, abordate pe doua planuri. Astfel, sub incidenta acestei proceduri, o companie de asigurari nu va putea opera in cazul in care se afla sub limita minima de capital. De asemenea, un asigurator aflat sub nivelul necesar de capital pentru incadrarea in limita de solvabilitate (SCR - solvency capital requirement), va fi automat constrans sa discute remedierea situatiei cu autoritatea de reglementare care il supravegheaza.

Click aici pentru detalii!

andreea.ionete@mxp.ro

sus

 

 

XPRIMM Newsletters

General Director: Sergiu COSTACHE Executive Director: Adriana PANCIU
Coordinator: Alexandru D. CIUNCAN

Editor in Chief: Mihaela CIRCU
Senior Editor: Costi BORODA
Editors: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mirabela POSTOLACHE, Andreea IONETE, Liviu HULUTA, Irina GALASANU, Vlad BOLDIJAR, Oana NECULA
Scientific Advisor: Daniela GHETU

Accounts Manager: Georgiana OPREA
IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

Edition Responsible: Mihaela CIRCU
e-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2007 Media XPRIMM

Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici