1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Noul lider al pietei asigurarilor ...

Noul lider al pietei asigurarilor isi consolideaza pozitia, in timp ce oferta de RCA ramane diversificata. Cota de piata a liderului din RCA este in continua scadere

Noul lider al pietei asigurarilor, GROUPAMA, si-a consolidat pozitia ramanand pe primul loc si la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cota de 17,94%, urmat indeaproape de ALLIANZ Tiriac cu 17,67%.

Pe de alta parte, concurenta pe piata RCA s-a mentinut la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani si in al treilea trimestru din 2022, releva datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

La finalul lunii septembrie, trei societati de asigurare continuau sa controleze cote de piata cu doua cifre, in timp ce alte patru societati au inregistrat un nivel notabil al Primelor Brute Subscrise pe segmentul RCA.

Concret, societatea EUROINS a inregistrat o cota de piata de putin peste 31%, in usoara scadere fata de jumatatea anului, si ramane lider de piata. Cota EUROINS este cu peste 5 puncte procentuale mai mica decat cea consemnata la finalul anului 2021, cand societatea controla peste 35% din piata.

Distanta dintre EUROINS si competitorii sai s-a diminuat in cel de-al treilea trimestru al acestui an, in conditiile in care GROUPAMA si ALLIANZ Tiriac, adica ocupantele locurilor 2 si 3 pe segmentul RCA si-au mentinut cotele de piata. GROUPAMA se apropie de 21%, in timp ce ALLIANZ Tiriac a depasit 19%.

Alte patru societati au cote de piata intre 5,5% si 7,5%, notabila fiind prezenta AXERIA Iard, cu aproape 5,6%, desi societatea a intrat pe piata, in baza dreptului european la libera practica, abia la finalul anului 2021. O singura societate de asigurari autorizata sa vanda RCA ramane cu o cota de piata neglijabila.

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.