1asig.ro
1asig.ro

Noul Cod Rutier: Soferii isi vor putea recupera mai usor permisul suspendat

5 min. / 1.540 cuvinte
Soferii ale caror premise au fost suspendate vor putea solicita reducerea perioadei mai usor decat pana acum, intrucat noul Cod Rutier promulgat de Presedinte prevede eliminarea a doua conditii pe care soferii trebuie sa le indeplineasca pentru a-si recupera mai repede carnetul de conducere.

PROMO


Din actuala forma a Codului Rutier au fost eliminate doua conditii pe care soferii cu permisul suspendat trebuiau sa le indeplineasca pentru a-si putea recapata dreptul de a mai conduce. Iar acum ei trebuie sa indeplineasca doua conditii - sa detina permisul de conducere de peste un an (sa nu fie incepator) si sa fie declarat admis la estul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.

Pana acum, pe langa cele doua conditii, un sofer care are dreptul de a conducere suspendat trebuia sa se asigure ca nu a mai solicitat reducerea perioadei de suspendare in ultimii trei ani sau in ultimii doi nu a avut permisul de conducere suspendat.

Perioada de suspendare poate fi redusa la 30 de zile, dupa cererea titularului pentru urmatoarele fapte:

- Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
- Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public.
- Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana.
- Circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.
- Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Totodata, in situatia in care un conducator auto depaseste viteza legala cu 70 km/h si este singura abatere de acest fel intr-un singur an, poate solicita reducerea suspendarii la 30 de zile.

De asemenea, comform noului Cod Rutier, soferii implicati intr-un accident de circulatie aflati sub influenta alcoolului nu vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare, sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferata, precum si cei care au cumulat 15 puncte de penalizare in ultimul an de la suspendarea precedenta.

2.336 accesari