1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Noul Bauhaus european: incep inscrierile pentru premiile pe 2022

Marti, 18 ianuarie a.c., au inceput inscrierile pentru premiile "Noul Bauhaus european", editia din 2022, care vor recompensa ideile tinerelor talente, precum si proiecte existente pentru sustenabilitate, incluziune si estetica, ce aduc Pactul verde european in randul oamenilor si al comunitatilor locale, a anuntat Comisia Europeana.

"In urma succesului primelor premii, pentru care s-au primit peste 2 000 de candidaturi anul trecut, editia din 2022 va celebra noi exemple inspiratoare de transformari pe care initiativa isi propune sa le aduca in vietile noastre, in spatiile in care traim si in experientele noastre de zi cu zi", a transmis Comisia.

Mariya GABRIEL, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, a declarat: "Noul Bauhaus european se bazeaza pe cultura, educatia, stiinta si inovarea din Europa pentru a face ca promisiunile Pactului verde european sa se transforme in imbunatatiri in viata noastra de zi cu zi. Astept cu nerabdare sa vad cum varful creativitatii europene prinde viata in candidaturile din acest an."

Comisarul pentru coeziune si reforme, Elisa FERREIRA, a declarat: "Acum mai mult decat oricand, avem nevoie de idei sustenabile si inovatoare care sa transforme modul in care traim si lucram si care sa nu lase pe nimeni in urma. Noul Bauhaus european premiaza cele mai bune, mai indraznete si mai inteligente concepte care isi propun sa ne imbunatateasca regiunile si orasele intr-un mod care respecta atat oamenii, cat si planeta. Politica de coeziune va continua sa contribuie la transformarea acestor noi idei in realitate in toate regiunile europene, in beneficiul tuturor comunitatilor noastre."

Premiile se vor acorda proiectelor si ideilor care contribuie la crearea unor locuri frumoase, sustenabile si incluzive, fiind incadrate in patru categorii:

  • reconectarea cu natura;
  • recastigarea unui sentiment de apartenenta;
  • prioritizarea locurilor si a persoanelor care au cea mai mare nevoie;
  • stimularea unei gandiri integrate, pe termen lung si care tine seama de ciclul de viata in ecosistemul industrial.

Categoriile reflecta cele patru axe tematice de transformare ale noului Bauhaus european. Acestea au fost identificate in cadrul etapei de proiectare in comun a initiativei, cu participarea a mii de oameni si de organizatii care au contribuit cu punctele de vedere si experientele lor. Candidaturile vor fi examinate tinand seama de cele trei valori esentiale ale initiativei: sustenabilitate, estetica si incluziune. Candidati din toate statele membre, precum si din intreaga lume, sunt incurajati sa isi depuna candidatura atat timp cat proiectele/ideile lor sunt localizate in Uniunea Europeana.

Fiecare categorie contine doua componente de concurs paralele:

  • premiile "Noul Bauhaus european" - pentru exemple existente finalizate in ultimii doi ani si
  • "Staruri in devenire ale Noului Bauhaus european" - pentru concepte sau idei prezentate de tineri creatori, in varsta de cel mult 30 de ani.

Pe langa cele 16 premii acordate de juriu (un castigator si un ocupant al locului doi pentru fiecare categorie si componenta), doua premii suplimentare vor fi selectate printr-un vot public din randul candidaturilor din top. In total, 18 castigatori vor primi sumele premiu de pana la 30 000 EUR, precum si un pachet de comunicare, ce ii va ajuta sa isi dezvolte si sa isi promoveze ulterior initiativele.

Candidaturile se primesc pana la data de 28 februarie 2022, orele 19:00CET. Sunt bineveniti candidati de toate nationalitatile si din toate mediile, atat timp cat conceptele, ideile si proiectele lor sunt dezvoltate sau localizate fizic in UE.

Noul Bauhaus european este un proiect economic, cultural si de mediu, menit sa imbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil si investitiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.

Lansat de presedinta von der Leyen cu ocazia discursului sau din 2020 privind starea Uniunii, noul Bauhaus european a fost proiectat in comun cu mii de oameni si de organizatii din intreaga Europa si din afara ei.

In septembrie 2021, initiativa a trecut de la faza de proiectare in comun la rezultate, prin intermediul unei comunicari a Comisiei care prevedea actiuni politice si finantare pentru a transforma initiativa in realitate.