1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Noile modificari ale legislatiei ...

Noile modificari ale legislatiei IDD ar putea intra in vigoare la inceputul anului 2021

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF analizeaza toate propunerile primite cu privire la modificarea Normei nr. 19/2018 privind distributia de asigurari - IDD, iar acestea ar putea intra in vigoare la inceputul anului 2021.

"Propunerile venite in perioada de consultare publica pentru modificarea Normei nr. 19/2018 privind distributia de asigurari sunt in lucru, analizam toate propunerile venite din piata. Speram ca de la inceputul anului viitor noul act normativ sa intre in vigoare", a declarat recent Mihaela COJOCARU, Director Directia de Reglementare si Autorizare, ASF.

"Principalul impact al legislatiei IDD il constituie faptul ca distribuitorii de asigurari trebuie sa ia in consididerare mai mult decat pana acum cerintele si obiectivele clientilor de produse de asigurare pe tot parcursul ciclului de viata al unui produs pe care acestia il creeaza si il distribuie. Este o cultura orietata catre clienti, mai mult ca oricand, care sta la baza regandirii tuturor strategiilor de afaceri ale distribuitoriloc de asigurari si de administrare a riscurilor, in sensul ca trebuie manifectata o preocupare crescuta fata de interesele clientilor, preocupare care trebuie considerata cel putin egala cu obiectivele privind vanzarile si rentabilitatea entitatii respective", a explicat ea.

"Principalele modificari care au fost aduse legislatie secundare, dupa 2 ani de aplicarea prevederilor IDD, se refera, in principal, la chestiuni nationale, insa sunt aliniate cu prevederile IDD, cu cerintele europene cu privire la supravegherea conduitei. S-au eliminat anumite prevederi nationale care nu mai erau in concordanta cu prevederile la nivel european sau s-a facut o simplificare a unor cerinte", a adaugat oficialul ASF.

Potrivit Mihaelei COJOCARU, acest act normativ aduce o flexibilizare a modului in care se va face business. "Un exemplu este colaborarea prin mandat intre distribuitor si clienti, intermediarii avand posibilitatea sa decida impreuna cu clientul daca colaborarea se realizeaza sau nu printr-un inscris, eliminandu-se clauzele minime si conditiile de incetare ale mandatelor".

"Apar prevederi noi adaptate contextului actual, cum ar fi introducerea unei prevederi prin care documentele in format electronic, semnatura electronica sunt asimilate inscrisurilor autentice. Credem ca acest lucru este de bun augur in contextul actualei pandemii in care se pune accent pe activitatea online", a mai spus ea.

Cititi AICI cele mai importante elemente noi introduse in Proiectul de Norma!

La 2 ani de la intrarea in vigoare a directivei europene privind Distributia in Asigurari - IDD (Insurance Distribution Directive), Insurance Europe - federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor - a facut o scurta evaluare a acesteia, considerand ca directiva demonstreaza eficacitatea unor norme sectoriale bine elaborate.

"In cei doi ani de la intrarea in vigoare a IDD, la 1 octombrie 2018, asiguratorii au adoptat pe deplin acest nou cadru legal, care ofera beneficii semnificative atat pentru consumatori, cat si pentru asiguratori", noteaza Insurance Europe.

Rolul directivei este de a creste nivelul de protectie ridicat de care beneficiaza consumatorii, indiferent de canalul de vanzare prin care cumpara produsele de asigurare.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Chestionar de evaluare a aplicarii IDD in piata de asigurari
2 ani de la intrarea in vigoare a IDD

PROMO