1asig.ro
1asig.ro

Noi norme privind autoturisme mai ecologice si mai sigure incep sa se aplice in intreaga Europa

5 min. / 1.540 cuvinte
De la 1 septembrie incepe sa se aplice Regulamentul UE privind omologarea si supravegherea pietei autovehiculelor. Adoptat in mai 2018, noul regulament revizuieste si limiteaza semnificativ sistemul anterior de omologare de tip si de supraveghere a pietei. Acesta imbunatateste calitatea si independenta omologarii de tip si a testarii vehiculelor, sporeste controlul autovehiculelor aflate deja pe piata UE si consolideaza sistemul general printr-o supraveghere europeana sporita, a anuntat Comisia Europeana.

PROMO


Thierry BRETON, comisarul pentru piata interna, a declarat: "Europenii se asteapta, in mod legitim, sa conduca masinile cele mai ecologice si mai sigure. Aceasta presupune efectuarea celor mai stricte controale asupra autovehiculelor introduse pe piata si aflate in circulatie pe drumurile noastre. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie, de asemenea, de o punere in aplicare reala si de supraveghere la nivel european: acesta este motivul pentru care, de acum inainte, Comisia va fi in masura sa efectueze controale asupra autovehiculelor, sa declanseze retrageri de pe piata la nivelul UE si sa impuna amenzi de pana la 30 000 EUR per autovehicul atunci cand se incalca legea. Aceste reforme vin in completarea activitatii noastre privind o mobilitate mai curata si mai sigura, care, in contextul dificil al crizei actuale, necesita investitii si mai orientate catre viitor in infrastructura si inovare. Eforturile noastre de a restabili increderea consumatorilor, de a consolida piata unica si de a sprijini viabilitatea pe termen lung si competitivitatea globala a industriei europene a autovehiculelor merg mana in mana."

Principalele elemente ale noilor norme ale UE includ:
  • Independenta si calitatea testelor efectuate inainte de introducerea pe piata a unui autoturism: Serviciile tehnice care efectueaza teste si inspectii ale noilor modele de autovehicule vor fi supuse unui audit independent, pe baza unor criterii stricte de obtinere si pastrare a desemnarii acestora de catre statele membre. Autoritatile nationale de omologare de tip fac acum obiectul unor evaluari inter pares pentru a se asigura ca normele relevante sunt implementate si respectate in mod riguros pe intreg teritoriul UE.
  • Controlul autoturismelor aflate deja pe piata: Noul cadru imbunatateste, de asemenea, verificarile efectuate asupra vehiculelor care circula deja pe piata si sunt puse in vanzare de catre concesionari. De acum inainte, statele membre sunt obligate sa testeze in mod regulat un numar minim de automobile si pot in prezent sa ia masuri de salvgardare impotriva vehiculelor neconforme de pe teritoriul lor, fara a astepta ca autoritatea care a acordat omologarea de tip sa ia masuri.
  • Supraveghere europeana: In plus, Comisia poate acum sa efectueze verificari ale conformitatii vehiculelor in laboratoare sau pe sosea. In cazurile in care producatorii incalca legislatia in materie de omologare de tip (de exemplu, dispozitive de manipulare sau declaratii false), Comisia poate dispune retragerea de pe piata la nivelul UE si le poate impune acestor producatori sanctiuni de pana la 30 000 EUR pe autoturism. Pana in prezent, numai autoritatile nationale care au efectuau omologarea de tip a autoturismului puteau impune astfel de masuri.
De la adoptarea regulamentului in 2018, producatorii de automobile, agentiile de omologare de tip si alte parti interesate au lucrat in permanenta in vederea punerii in aplicare a noilor norme si a adaptarii la cerintele cele mai stricte.

Comisia a furnizat resurse suplimentare pentru ca Centrul Comun de Cercetare (JRC) sa preia acest nou rol in supravegherea pietei, finantand personalul suplimentar necesar, costurile operationale si construirea a doua noi laboratoare. JRC dispune de doua noi laboratoare de ultima generatie pentru efectuarea de controale.

Gasiti AICI Regulamentul UE privind omologarea si supravegherea pietei autovehiculelor.

Omologarea de tip este procesul prin care se certifica faptul ca un vehicul indeplineste toate cerintele pentru a fi introdus pe piata si se verifica in mod riguros respectarea legislatiei UE de catre producatori, inclusiv a limitelor de emisii, prevazute intr-un regulament separat.

Noile norme privind omologarea de tip au fost propuse de Comisie in 2016 in urma scandalului "Dieselgate" si au fost adoptate de Parlamentul European si de Consiliu in 2018.

Aceasta reforma face parte din eforturile mai ample ale Comisiei pentru un sector al automobilelor curat, durabil si competitiv, astfel cum se prevede in Comunicarea Comisiei intitulata "Europa in miscare". Initiativele Comisiei includ standardele privind calitatea aerului si emisiile de CO2, imbunatatirea testarii emisiilor pentru autoturisme sau sprijinirea productiei de combustibili alternativi si de baterii, precum si apararea competitivitatii industriei europene.

599 accesari