1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Nicu MARCU (ASF): Fara consumatori ...

Nicu MARCU (ASF): Fara consumatori bine educati din punct de vedere financiar nu putem vorbi cu adevarat despre dezvoltarea pietelor financiare

"Fara consumatori bine educati din punct de vedere financiar nu putem vorbi cu adevarat despre dezvoltarea pietelor financiare", a afirmat Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, precizand ca, prin educatie financiara, ASF isi propune sa asigure o corecta intelegere a modului in care functioneaza piata financiara non-bancara.

Prezent la Conferinta Internationala ISF2020 "Noile generatii de consumatori de servicii financiare - cum ii formam, cum ii educam", organizata online, Nicu MARCU a mentionat ca educatia financiara este una dintre directiile fundamentale de actiune ale Autoritatii de Supraveghere Financiara. "Aceasta educatie invita la responsabilizarea sociala si individuala in materie de risc si beneficii. Ceea ce ne propunem este ca prin educatie financiara sa asiguram o corecta intelegere a modului in care functioneaza piata financiara non-bancara, instrumentele si serviciile pe care le utilizam in calitate de consumatori. Doar in acest fel, crescand gradul de "alfabetizare financiara", care dupa cum stiti este unul scazut in Romania, putem pe de-o parte sa asiguram incluziune financiara la nivel individual, iar pe de alta parte sa contribuim si la dezvoltare".

"Studiile elaborate pana in prezent arata ca politicile la nivel national modeleaza alfabetizarea financiara mai mult decat orice alt factor. Este firesc ca discutia despre educatie financiara sa puna in centru tanara generatie. ASF a abordat prin programele sale specifice toate categoriile de varsta, dar si-a indreptat atentia cu precadere catre tineri. In aceasta privinta, pornim la un drum lung, stim ca rezultatele se vor vedea in timp, si de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru un efort sustinut si de durata", a declarat Nicu MARCU.

"In decursul ultimilor 5 ani, am primit imbunatatirea nivelului de educatie financiara la nivel national ca fiind una dintre prioritatile ASF. Sunt foarte multe programe pe care le dezvoltam in colaborare cu licee si cu universitati din toata tara. Cifrele sunt motivante. De actiunile noastre adresate invatamantului preuniversitar au beneficiat peste 150.000 de elevi, am dezvoltat programe de pregatire pentru peste 2.000 de profesori si lectori universitari pentru scoli si licee, peste 12.000 de studenti din centre universitare din toata tara au asistat la conferintele, seminariile si lectiile deschise pe care le-am gandit special pentru ei", a adaugat el.

Presedintele ASF a remarcat faptul ca avem o tanara generatie digitalizata, cu apetit ridicat pentru informatie si extrem de conectata la realitate. "Tehnologiile digitale pot deveni mijlocul prin care se poate imbunatatii eficienta si rezultatele educatiei finaciare, cu conditia ca modalitatea de invatare sa fie interactiva si placuta, mai ales sa raspunda preocuparilor tinerilor.

Daca tinerii beneficiaza de cele mai bune experiente de invatare, putem genera in timp mai multa bunastare la nivelul consumatorilor de produse si servicii financiare si, in consecinta, la nivelul intregii societati".

"Pentru a indeplini aceste deziderate avem nevoie de o implicare cat mai larga, coordonata si unitara in cadrul eforturilor pentru dezvoltarea unor proiecte de educatie financiara de anvergura, derulate la nivel national. Am facut un prim pas in aceasta directie. ASF este semnatara a unui acord de colaborare care vizeaza elaborarea strategiei nationale de educatie financiara alaturi de Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor Publice, BNR si Asociatia Romana a Bancilor. Dat fiind faptul ca pietele financiare nationale sunt deja serios integrate in Europa, iar reglementarile financiare se internationalizeaza galopant, as zice ca este loc si de proiecte educative ce pot viza un nivel chiar european", a mentionat Nicu MARCU.

"Ne propunem pe mai departe pasi concreti prin crearea de parteneriate care sa amplifice efectele demersurilor noastre. In aceasta privinta, vedem Institutul de Studii Financiare ca pe un important centru de expertiza pentru dezvoltarea si implementarea proiectelor de educatie financiara. Demersuri precum de de astazi sunt aliniate nevoii de valoare a contextului dificil in care ne aflam si de identificare in perpectiva a celor mai eficiente abordari", a adaugat Presedintele ASF.