Recent, PAID Romania a anuntat marcarea a trei premiere: a fost depasit gradul de penetrare a asigurarilor de locuinte obligatorii de 23%, peste 30% din locuintele din zona urbana sunt acum asigurate si nu mai exista judete cu grad de cuprindere sub 10%. “Diferenta o face implicarea autoritatilor in informarea cetatenilor in legatura cu existenta si obligativitatea politei PAD”, a precizat Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania, in emisiunea Zodia Asigurarilor: “Romanii – si optimisti, si nepregatiti?”, difuzata de catre Actual – Canal 33 Romania HD.
“Nu mai exista judete cu acoperire sub 10%. Am depasit acest prag si mai avem doar patru judete in care gradul de cuprindere este intre 10 si 11%: Olt, Teleorman, Botosani, Vaslui. Insa, avem si judete asigurate in proportie de 35-40%. Zona Bucuresti, judetele Brasov, Timis, Prahova sau Ilfov au un grad de cuprindere de 30-35%. Aici vorbim despre o populatie mai educata, mai constienta si mai implicata in aceasta actiune de protejare”, a punctat Nicoleta RADU.
“Desi Municipiul Buzau are un nivel similar cu Municipiul Ploiesti, ca expunere la riscul de cutremur, el are doar 16% grad de cuprindere in asigurare. Ambele municipii au o putere economica destul de buna si totusi exista diferente semnificative. De aceea, noi credem ca diferenta este data, in cele din urma, de implicarea autoritatilor si de atitudinea cetatenilor”, a continuat directorul general al PAID.
Conform oficialului PAID Romania, implicarea autoritatilor prin informarea cetatenilor despre obligativitatea asigurarii de locuinte este cea care face diferenta in cresterea gradului de cuprindere in asigurari.
“Vorbim de zone precum Municipiul Ploiesti, unde s-au implicat autoritatile si avem o situatie pe care mi-as dori-o replicata in toate judetele. Acolo avem un grad de cuprindere care se apropie de 50%, practic una din doua locuinte este asigurata, ceea ce face din Ploiesti cel mai asigurat municipiu din tara. Si asta pentru ca autoritatile locale si-au informat cetatenii despre obligativitatea acestor polite. Pana la aplicarea amenzilor, mai exista loc de informare, iar autoritatile locale au acum instrumentul prin care sa faca acest lucru, caci noua Lege impune ca de doua ori pe an autoritatile sa isi informeze cetatenii. Unele dintre ele au inceput sa o faca, iar rezultatul este ca avem judete sau chiar zone in care gradul de cuprindere a “explodat” in ultimele opt luni”, a adaugat Nicoleta RADU.
“Studiile arata ca Romania este o tara foarte expusa la cutremure, iar Bucurestiul este cea mai expusa capitala la cutremur din Europa. Suntem o tara expusa dezastrelor naturale si fiecare judet este expus unuia din cele trei riscuri de mare impact pentru Romania: acolo unde nu avem o expunere mare la cutremur, avem la inundatii si alunecari de teren. Nu putem sa vorbim despre o expunere diferentiata pe zone de risc in Romania”, a concluzionat Directorul General al PAiD Romania.
Reamintim ca PAD este o asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale, care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. O asigurare PAD costa fie 50, fie 130 lei/an, in functie de materialul din care este construita locuinta.
Mai multe detalii despre asigurarile de locuinte, digitalizare si aplicatia DaunePAD, in emisiunea Zodia Asigurarilor, incarcata pe canalul XPRIMM de pe YouTube.