1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Munich Re se asteapta la o crestere a preturilor de reasigurare in Europa

Munich Re se asteapta la o crestere a preturilor de reasigurare in Europa. Reinnoirile din ianuarie, sustine gigantul german, sunt deosebit de importante pentru piata europeana - daunele majore si inflatia indica o mai mare disciplina in stabilirea preturilor. Rolul reasigurarii transcende tot mai mult transferul de risc, pe fondul caracterului unor riscuri precum catastrofele naturale, COVID-19 si cresterea numarului de atacuri cibernetice.

"Preturile in crestere pentru diverse active si ultimele daune majore fac probabila cresterea considerabila a ratelor de reasigurare in Europa. Pierderile majore produse de inundatiile extreme din Europa Centrala si cresterea numarului de fenomene meteorologice, cum ar fi seceta si incendiile, afecteaza regiuni care, in unele cazuri, nu sunt caracterizate de preturi si conditii adecvate riscului. In plus, inflatia mai mare este insotita de ratele scazute in continuare ale dobanzilor la investitii. In consecinta, vad o serie de indicatori pentru o intarire prelungita a pietei atunci cand vor veni reinnoirile", spune Doris HOPKE - Member of the Board of Management, Munich Re.

Conditii economice si reinnoiri

Anul acesta, cele mai grave pierderi din Europa au fost legate de inundatiile care au lovit Europa Centrala la mijlocul lunii iulie. Pierderile totale au fost estimate la 46 miliarde EUR, din care peste 9 miliarde EUR au fost asigurate. In Germania, inundatiile - care au adus pierderi totale de aproximativ 33 miliarde EUR si pierderi asigurate de cel putin 7 miliarde EUR -, au reprezentat cea mai costisitoare catastrofa naturala din istoria acestei tari. Pe langa imbunatatirea masurilor de prevenire, trebuie sa se tina mai mult seama, in cadrul evaluarilor de risc, de influenta schimbarilor climatice, care determina ca acest tip de precipitatii extreme regionale sa devina mai probabil.

In acelasi timp, noteaza Munich Re, zona euro a inregistrat, recent, o crestere brusca a inflatiei - cu mult peste 3% in septembrie, ajungand la peste 4% in Germania. Totodata, o inflatie mai mare duce la costuri mai mari ale despagubirilor. Pe termen lung, e probabil ca ratele inflatiei sa se normalizeze din nou, dar sa ramana peste nivelul de dinainte de COVID. In schimb, nivelurile ratelor dobanzilor au ramas, practic, neschimbate. Luati impreuna, acesti doi factori produc o presiune ascendenta in ceea ce priveste preturile asigurarilor.

Pierderile foarte mari si rolul asigurarilor

Ca raspuns la pierderile foarte mari rezultate in urma inundatiilor, a pandemiei COVID-19 si, tot mai mult, a atacurilor cibernetice, strategia Munich Re este de a fi un punct de contact de incredere pentru toate aspectele legate de gestionarea riscurilor clientilor in contextul riscurilor foarte mari - de la consultanta in materie de prevenire si transfer al riscurilor, colaborand, ori de cate ori este necesar, cu statul sau piata de capital, pana la oferirea de sprijin pentru recuperarea in caz de dezastru.

Cele mai recente pierderi foarte mari, inclusiv cele din Europa, subliniaza ca rolul asigurarilor trebuie sa se extinda mult mai mult decat asumarea riscurilor si compensarea pierderilor. Consultanta bazata pe o expertiza solida a riscurilor poate promova, in opinia Munich Re, o prevenire mai activa, contribuind la prevenirea sau reducerea pierderilor. Asumarea riscurilor pune un pret pe riscuri, ceea ce sprijina actiunile adecvate la risc. Munich Re contribuie cu know-how-ul sau in ceea ce priveste evitarea riscurilor si dezvoltarea de solutii de asigurare inovatoare, cum ar fi fondurile comune sprijinite de stat. Si, atunci cand vine vorba de gestionarea pierderilor, aiguratorii pot ajuta prin incheierea de parteneriate cu companii adecvate si prin eforturi pentru a se asigura ca participantii beneficiaza de un sprijin care sa depaseasca simpla compensare a pierderilor.

In cazul in care gradul de constientizare a riscurilor de catre populatie e prea scazut sau in cazul in care riscul depaseste capacitatile de asumare a riscurilor ale asiguratorilor privati, furnizorii de reasigurari lucreaza activ pentru a contribui la gasirea de noi solutii. Printre exemplele ce urmeaza sa fie mentionate, se numara subiectul discutat in permanenta al asigurarii obligatorii impotriva inundatiilor in Germania sau potentiala extindere a fondurilor comune de risc sprijinite de stat, care ar fi necesare pentru a acoperi intreruperile de activitate legate de pandemii. Grupurile de risc sprijinite de stat ar fi necesare si pentru a combate anumite riscuri cyber sistemice, de exemplu cele care rezulta din razboiul cibernetic, deoarece acestea nu pot fi suportate doar de asiguratori.

"Iata cum vad eu rolul viitor al asigurarilor: Vrem sa fim partenerul central pentru gestionarea globala a riscurilor, sa fim un furnizor de rezilienta. Baza pentru asigurari, si pentru gestionarea riscurilor de orice tip, este monitorizarea si intelegerea riscurilor si, ulterior, dezvoltarea de solutii orientate spre viitor, care pot consolida societatea pe termen lung. Si, desigur, dorim sa contribuim la reducerea lacunelor considerabile in domeniul asigurarilor, care inca se mai gasesc in multe tari industrializate, cum ar fi asigurarea pentru pierderile cauzate de inundatii in Germania. In caz contrar, multi oameni nu vor avea nicio modalitate de a-si acoperi pierderile sau vor trebui sa spere ca vor primi sprijin din partea statului, chiar daca aceste pierderi ar fi putut fi asigurate in schimbul unei prime adecvate", spune Doris HOPKE - Member of the Board of Management, Munich Re.

In ciuda pierderilor ridicate, Munich Re obtine un rezultat de aproximativ 0,4 miliarde EUR in trimestrul al treilea si isi mentine orientarea anuala pentru 2021

In T3 2021, rezultatul Munich Re a fost afectat de pierderile ridicate din cauza catastrofelor naturale. Gigantul german estimeaza ca furtuna Brend, care a generat inundatii severe in Germania, dar si in tarile vecine, va costa aproximativ 0,6 miliarde EUR pe segmentele de reasigurare de daune si ERGO Property & Casualty Germania. Iar in SUA, uraganul Ida a provocat pierderi in valoare totala de aproximativ 1,2 miliarde EUR in domeniul reasigurarilor Property & Casualty.

Datorita performantelor pozitive continue in toate segmentele si a unui rezultat ridicat al investitiilor - de asemenea, datorat, in parte, unor castiguri mari din cedari -, dar si a unui rezultat ridicat din conversia valutara, Munich Re a obtinut, totusi, un rezultat preliminar de aproximativ 0,4 miliarde EUR in trimestrul al treilea (consens: -10 milioane EUR).

Astfel, Munich Re a obtinut un rezultat de aproximativ 2,1 miliarde EUR pentru primele 9 luni ale anului in curs. Pentru intregul an 2021, Munich Re anticipeaza ca isi va atinge in continuare obiectivul global de profit de 2,8 miliarde EUR.

Aceasta previziune ia in considerare pierderile mai mari legate de COVID-19 pentru reasigurarea de viata si de sanatate decat se preconiza la momentul anuntarii rezultatelor din cel de-al doilea trimestru. Asa cum a anuntat deja la momentul respectiv, Munich Re nu isi va atinge, prin urmare, obiectivul de rezultat tehnic de 400 milioane EUR pentru acest an. In reasigurarea Property & Casualty, nu au existat pierderi notabile COVID-19 in trimestrul al treilea.

Munich Re va anunta rezultatul final pentru cel de-al treilea trimestru al anului in data de 9 noiembrie, asa cum era programat.