1asig.ro
1asig.ro

Munich Re: Pierderile asigurate pentru catastrofele naturale din S1 2020 au atins un nivel de 27 mld. dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
In prima jumatate a anului in curs, catastrofele naturale inregistrate la nivel global au generat pierderi economice de aproximativ 68 de miliarde de dolari, pierderile asigurate fiind de 27 de miliarde de dolari (aproximativ 18%), arata Munich Re.

PROMO


La nivel global, pierderile economice de 68 de miliarde de dolari aferente S1 2020 se situeaza sub media ultimilor 30 de ani (74 de miliarde de dolari), in vreme ce pierderile asigurate au depasit media de 20 de miliarde de dolari, urmare a fenomenelor extreme din America de Nord.

Per ansamblu, America de Nord a inregistrat 47% din totalul pierderilor economice si, respectiv, 82% din cel al pierderilor asigurate, cifre mai mari decat mediile pe termen lung (35% si 60%). Prin comparatie, in Europa si Asia-Pacific catastrofele naturale au provocat pierderi mai mici in S1 2020.

De asemenea, mai arata sursa citata, 2.900 de persoane si-au pierdut viata in catastrofele naturale care au avut loc, la nivel global, in prima jumatate a anului 2020. Din fericire, acest nivel este mult mai mic in comparatie atat cu media ultimilor 30 de ani, cat si cu cea a ultimilor 10 ani.

"Statisticile cu privire la dezastrele naturale din prima jumatate a anului vizeaza in special doua aspecte. In primul rand, furtunile severe din America de Nord domina cifrele referitoare la pierderi, iar acest lucru subliniaza nevoia de a consolida rezistenta cladirilor pentru a atenua pierderile. In al doilea rand, cel mai probabil schimbarile climatice vor juca, pe termen lung, un rol important in cresterea riscului de furtuna in America de Nord. Lumea trebuie sa recurga la actiuni solide pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, pentru a preveni pierderile si pentru a ne asigura ca nu suntem luati prin surprindere de consecintele schimbarilor climatice, asa cum s-a intamplat cu actuala pandemie COVID-19", a declarat Torsten JEWORREK - Member of the Board of Management, Munich Re.

Per ansamblu, subliniaza Munich Re, furtunile severe cu care s-a confruntat America de Nord in prima jumatate a anului sunt responsabile pentru 27 de miliarde de dolari din totalul pierderilor economice si pentru 20 de miliarde de dolari din totalul pierderilor asigurate pentru S1 2020.

"Desi nu putem atribui evenimente individuale schimbarilor climatice, tendinta indicata de datele noastre arata clar ca pierderile cauzate de furtunile severe, in special in America de Nord, sunt in crestere. De asemenea, o contributie a schimbarilor climatice in acest sens este perceputa drept probabila, deoarece temperaturile mai ridicate si umiditatea mai mare favorizeaza dezvoltarea unor modele meteorologice ca acestea. Chiar si in aceste momente de pandemie la nivel global, nu trebuie sa uitam ca schimbarile climatice reprezinta un risc pentru elementele seismice", a punctat si Ernst RAUCH - Chief Climate & Geo Scientist, Munich Re.

Daca America de Nord a fost responsabila pentru cea mai mare parte a pierderilor asigurate, Asia, arata Munich Re, s-a confruntat cu unele dintre cele mai severe evenimente catastrofale. Aici, este inclus si ciclonul Amphan din India si Bangladesh, care a provocat pierderi economice de 11,5 miliarde de dolari, cea mai mare parte a acestora reprezentand pierderi neasigurate, subliniind astfel un deficit urias de protectie prin asigurare.

In Europa, furtuna Ciarra a reprezentat cel mai costisitor eveniment catastrofal din S1 2020, generand pierderi economice de 1,8 miliarde de dolari, 1,2 miliarde de dolari reprezentand pierderi asigurate. De asemenea, Munich Re subliniaza si pierderile record provocate de incendiile de vegetatie din Australia. Per ansamblu, 2 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari ca pierderi neasigurate.

Nu in ultimul rand, Munich Re avertizeaza cu privire la impactul conditiilor El Nino si al sezonului uraganelor din Atlantic, cu un potential mai mare decat in mod normal.

"Desigur, vorbim aici doar de schimbari ale probabilitatilor in ceea ce priveste impactul potential El Nino in acest an. Exista intotdeauna posibilitatea unui sezon benign de incendii de vegetatie si/sau de uragane. Cum conditiile de background indica potentialul unui sezon de incendii mai activ si o activitate ridicata a uraganelor in Atlantic, este mai important ca niciodata sa fim pregatiti corespunzator pentru a proteja populatia vulnerabila, mai ales avand in vedere actuala pandemie", subliniaza si Mark BOVE - Natural Catastrophe Solutions Manager, Munich Re America.

Raportul Munich Re cu privire la catastrofele naturale inregistrate in prima jumatate a anului in curs vine dupa cel realizat de Aon pentru aceeasi perioada, care a raportat pierderi economice de 75 de miliarde de dolari, cel putin 30 de miliarde de dolari fiind pierderi asigurate.

365 accesari