1asig.ro
1asig.ro

Munich Re: La nivel global, pierderile asigurate dupa catastrofele naturale au crescut, in 2020, cu 44%, pana la 82 de miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Un sezon record al uraganelor, incendiile istorice din vestul SUA si o serie de evenimente din alte parti ale lumii au facut ca pierderile asigurate, la nivel global, dupa catastrofele naturale de anul trecut sa creasca la 82 de miliarde de dolari, un nivel cu aproximativ 44% mai mare decat cel inregistrat in 2019, noteaza Munich Re.

PROMO


Pierderile economice provocate de catastrofele naturale din 2020 au ajuns la 210 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca doar 39% din totalul impactului financiar a fost asumat de catre industria de re/asigurari, evidentiind in continuare deficitul de protectie prin asigurare care exista la nivel global.

Prin comparatie, pierderile economice rezultate in urma catastrofelor naturale din 2019 au atins un nivel de 166 de miliarde de dolari, pierderile asigurate ridicandu-se, in aceeasi perioada, la 57 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca, anul trecut, proportia pierderilor neasigurate (aproximativ 66%) a fost mai mare decat in 2019.

Cu toate acestea, atat pierderile economice, cat si cele asigurate au fost mai mari, anul trecut, decat in 2019, Munich Re evidentiind diferenta substantiala intre pierderile totale si cele asigurate inregistrate in economiile in crestere din Asia.

2020 a fost caracterizat de un sezon record de uragane, care a adus, in Atlantic, mai multe furtuni decat oricand. Dupa cum raporteaza Munich Re, un numar record de 30 de furtuni s-au format, anul trecut, in Atlantic, 13 dintre acestea atingand statutul de uragan. Per ansamblu, pierderile provocate, in America de Nord, de sezonul uraganelor au fost de 43 de miliarde de dolari, pierderile asigurate fiind 26 de miliarde de dolari.

Centrul SUA s-a confruntat, in august, cu o furtuna severa care a generat pierderi de 6,8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, subliniaza Munich Re, acesta a fost doar unul dintre evenimentele notabile la nivelul unui an extrem de activ in ceea ce priveste furtunile convective. Potrivit Munich Re, pierderile totale au atins 40 de miliarde de dolari, iar pierderile asigurate - 30 de miliarde de dolari, un nivel mai mare decat in 2019 (30 si, respectiv, 20 de miliarde de dolari).

In vestul SUA, o serie de incendii severe de vegetatie au fost inregistrate anul trecut, inclusiv incendiile record din California si Colorado, in ceea ce priveste suprafata mistuita. Seceta a agravat situatia si, per ansamblu, 47 de persoane si-au pierdut viata in incendiile de vegetatie. In total, pierderile provocate de aceste evenimente din vestul SUA s-au ridicat la 16 miliarde de dolari, pierderile asigurate fiind de 11 miliarde de dolari.

Per ansamblu, noteaza Munich Re, ponderea SUA la nivelul pierderilor a fost semnificativa. Pierderile economice cauzate de dezastrele naturale din SUA au totalizat, in 2020, 95 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta peste 45% din totalul la nivel global. Pierderile asigurate, in aceeasi perioada, au fost de 67 de miliarde de dolari - aproximativ 82% din totalul la nivel global.

"Pierderile provocate, in 2020, de catastrofele naturale au fost semnificativ mai mari decat cele din anul precedent. Nivelurile record pentru multe pericole relevante sunt un motiv de ingrijorare, fie ca vorbim de sezonul sever al uraganelor, despre incendiile majore sau despre furtunile din SUA. Schimbarile climatice vor juca un rol tot mai important in toate aceste pericole. Acum 5 ani, la Paris, comunitatea globala si-a stabilit obiectivul de a mentine incalzirea globala mult sub 2 grade Celsius. E timpul sa actionam", spune Torsten JEWORREK - Member of the Board of Management, Munich Re.

In timp ce SUA a preluat cea mai mare parte a pierderilor, atat in ceea ce priveste pierderile economice, cat si cele asigurate, cea mai costisitoare pierdere individuala este atribuita inundatiilor din China - total, 17 miliarde de dolari, doar 2% din acest nivel fiind acoperit prin asigurare.

Desi Asia s-a confruntat cu inundatiile de vara din China, ciclonul Amphan din India si Bangladesh, dar si cu ciclonul tropical Haishen si inundatiile si alunecarile de teren din Japonia, pierderile provocate de catre dezastrele naturale au fost mai mici decat in anii precedenti. In total, pierderile din Asia au atins un nivel de 67 de miliarde de dolari, in 2020, pierderile asigurate fiind de numai 3 miliarde de dolari. Comparativ, in 2019, pierderile totale au fost de 77 de miliarde de dolari, iar cele asigurate - 18 miliarde de dolari.

Acest lucru demonstreaza, din nou, cat de mare este deficitul de protectie prin asigurare in anumite zone din Asia, comparativ cu pietele mai dezvoltate. In SUA, de exemplu, aproximativ 71% din pierderile totale inregistrate, in 2020, de pe urma catastrofelor naturale au fost acoperite prin asigurare. Cu toate acestea, in Asia, doar 4,5% din totalul pierderilor de 67 de miliarde de dolari a reprezentat pierderile asigurate.

In ceea ce priveste Europa, Munich Re precizeaza ca, in 2020, pierderile au fost relativ benigne. Totalul pierderilor de pe urma dezastrelor naturale a fost de 12 miliarde de dolari, pierderile asigurate ajungand la 3,6 miliarde de dolari.

Nu in ultimul rand, Munich Re a comentat si asupra Acordului Climatic de la Paris, subliniind ca anul 2020 a continuat tendinta anilor caldurosi.

"Chiar daca dezastrele meteorologice din decursul unui an nu pot fi direct legate de schimbarile climatice, fiind nevoie de studiul unei perioade mai lungi pentru a evalua semnificatia, aceste valori extreme sunt la nivelul consecintelor asteptate ale unei tendinte de incalzire observate in ultimele decenii, atat in oceane, cat si in atmosfera, ceea ce influenteaza riscurile. Un numar tot mai mare de valuri de caldura si episoade de seceta alimenteaza incendiile, iar cicloanele tropicale severe si furtunile sunt tot mai frecvente. Astfel de evenimente, precum valurile de caldura inregistrate, in 2020, in nordul Siberiei sunt acum, potrivit cercetarilor, de 600 de ori mai probabile decat in anii anteriori", precizeaza Ernst RAUCH - Chief Climate & Geo Scientist, Munich Re.

1.637 accesari