1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Munich Re: Cicloanele tropicale au dominat peisajul catastrofelor naturale din 2019

Cele 820 de catastrofe naturale inregistrate anul trecut au provocat, la nivel global, pierderi totale de 150 de miliarde de dolari, cifra apropiata de media ajustata a inflatiei din ultimii 30 de ani, arata Munich Re.

Comparativ cu anul anterior, 2019 a avut un nivel mai mic de pierderi asigurate: aproximativ 52 de miliarde de dolari. Iar asta, prin prisma unei ponderi mai mari a pierderilor provocate de inundatii, care, de cele mai multe ori, nu sunt asigurate, in tarile industriale, cum sunt cele provocate de vant.

Nivelul total al pierderilor asigurate, usor peste 35% din total, este apropiat de media ultimilor 10 ani.

Aceasta este o dovada a faptului ca, in special in tarile emergente si cele in curs de dezvoltare, mari parti ale pietei raman neasigurate, arata sursa citata, care mai precizeaza ca, anul trecut, aproximativ 9.000 de oameni si-au pierdut viata in urma catastrofelor naturale inregistrate in intreaga lume, comparativ cu cei 15.000 care au murit, in acelasi context, in 2018. Acest lucru, sustine Munich Re, confirma tendinta de a micsora numarul victimelor cu ajutorul unor masuri mai bune de preventie. In medie, in ultimii 30 de ani, aproximativ 52.000 de oameni/an si-au pierdut viata in urma catastrofelor naturale.

"Cicloanele severe din 2019 au subliniat importanta cunoasterii schimbarilor care survin la nivel de riscuri. Variatiile climatice naturale influenteaza, an de an, catastrofele meteorologice. Efectele pe termen lung ale schimbarilor climatice pot fi observate si traite. Cladirile si infrastructura trebuie sa fie mai rezistente pentru a inversa tendinta crescanda a pierderilor. Acest lucru va permite ca asigurarea sa fie mai eficienta si sa suporte pierderile financiare ramase", subliniaza Torsten JEWORREK - Member of the Board of Management, Munich Re.

Ca in 2018, Japonia a fost lovita si in 2019 de taifunuri severe, Hagibis si Faxai fiind, potrivit Munich Re, doua cicloane tropicale la fel de severe care au spulberat zona Tokyo. Cicloanele au fost, in 2019, cele mai costisitoare catastrofe naturale ale anului, atat in ceea ce priveste pierderile totale, cat si pierderile asigurate. Potrivit estimarilor preliminare, pierderile totale provocate de Hagibis au atins 17 miliarde de dolari, pierderile asigurate fiind de aproximativ 10 miliarde de dolari. Faxai, pe de alta parte, a provocat pierderi totale de 9 miliarde de dolari, pierderile asigurate fiind de 7 miliarde de dolari.

In Atlantic, cel mai puternic uragan al sezonului, Dorian, a provocat pagube catastrofale in Bahamas si a generat pierderi totale de aproximativ 5,6 miliarde de dolari, doar o mica parte dintre acestea afectand SUA. Sezonul uraganelor a adus, pentru SUA, pierderi totale de 3 miliarde de dolari, 2 miliarde de dolari reprezentand pierderile asigurate. Pe de alta parte, sezonul tornadelor - care a adus mai multe astfel de fenomene decat media pe termen lung -, a provocat pierderi totale de aproximativ 24 de miliarde de dolari, 14 miliarde de dolari reprezentand pierderile asigurate.

Dupa pierderile record din anii anteriori, sezonul incendiilor de vegetatie din California a fost mai putin sever in 2019. Numarul incendiilor a fost in continuare ridicat, dar acestea au afectat o zona mai mica decat media pe cinci ani. Pierderile totale au fost de 1,1 miliarde de dolari, 800 de milioane de dolari fiind pierderi asigurate. Pe de alta parte, sezonul incendiilor de vegetatie din Australia a fost si inca este unul sever. Inceput in septembrie, sezonul incendiilor a afectat, printre altele, Queensland, New South Wales, Victoria si Tasmania. Pierderile provocate pana acum sunt substantiale, ingrijorator este ca incendiile vor continua si in lunile ianuarie si februarie.

Cea mai mare catastrofa umanitara a anului 2019, arata Munich Re, a fost ciclonul Idai, care a spulberat Mozambic si tarile invecinate, in martie. Peste 1.000 de oameni au murit, iar sute de mii de persoane au pierdut tot ce aveau. Pierderile totale au fost de 2,3 miliarde de dolari (in mare parte, neasigurate), iar nivelul pierderilor provocate de Idai a reprezentat aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al statului - un impact urias asupra unei tari extrem de sarace. O tara care, cateva saptamani mai tarziu, era lovita si de ciclonul Kenneth. Consecintele extreme arata ca, in special in tarile sarace, pierderile de vieti omenesti si cresterile economice cu greu castigate trebuie protejate mult mai bine.



Europa, pe de alta parte, a fost afectata de o combinatie de episoade de canicula severa si episoade de grindina. Seceta a distrus culturile agricole din multe tari. In zona Munchen, episodul de grindina din iunie 2019 a adus pierderi de 1 miliard de dolari, aproximativ trei sferturi dintre acestea fiind pierderi asigurate. Episoadele de grindina severa au continuat si in iulie si au provocat atat pagube materiale semnificative, cat si ranirea a zeci de persoane. Per toal, fenomenele meteo extreme cu care s-a confruntat Europa, in vara anului trecut, au provocat pierderi de 2,2 miliarde de dolari, 800 de milioane de dolari fiind pierderi asigurate, conform Munich Re.



Top cele mai mari catastrofe naturale in 2019