1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Munich Re: Adaptarea este "absolut esentiala" intr-o lume care se confrunta cu riscuri climatice in crestere

In contextul in care inundatiile, furtunile si incendiile tot mai grave vor face unele locuri "nelocuibile", iar acoperirea prin asigurare este prea costisitoare, este nevoie urgenta de investitii mai mari, pentru a face comunitatile mai rezistente si pentru a se adapta la riscul climatic, noteaza Reinsurance News, citand un interviu acordat, pentru The Straits Times, de catre Ernst RAUCH - Chief Climate & Geo Scientist, Munich Re.

"Daca avem aceste evenimente repetitive in anumite zone, nu exista nicio logica acolo pentru a reconstrui din nou si din nou, cu locuinte afectate de incendii sau inundatii", a declarat Ernst RAUCH.

"Chiar daca incetam sa mai emitem gaze cu efect de sera astazi, ceea ce e putin probabil sa se intample, aceasta evolutie spre cresterea temperaturilor si a impactului va continua timp de decenii. Trebuie sa ne dam seama ca actiunea care este cu adevarat necesara - imediat necesara -, e adaptarea la impact. Nu trebuie sa uitam de reducerea emisiilor, dar adaptarea e absolut esentiala si trebuie sa incepem acum, nu in viitor", a continuat acesta.

Adaptarea poate presupune o varietate de elemente, putand implica, de exemplu, proiectarea oraselor si a cladirilor, pentru a face fata mai bine la cresterea temperaturilor, construirea de diguri, pentru a domoli cresterea nivelului marilor, sau construirea de sisteme de reciclare a apei, pentru a face fata unor secete mai lungi.

Cu toate acestea, anumite zone devin mult prea riscante pentru ca oamenii sa locuiasca in ele, in special locurile vulnerabile la inundatii grave si incendii de vegetatie, care sunt tot mai frecvente, pe masura ce planeta continua sa se incalzeasca.

Ernst RAUCH a declarat, pentru The Straits Times, ca, in viitor, industria asigurarilor se va confrunta cu mai multe riscuri din cauza schimbarilor climatice, insa afacerile Munich Re continua sa creasca, datorita apetitului tot mai mare pentru asigurari, dar a adaugat ca ar putea exista limite in anumite locuri, intrucat riscurile si primele de asigurare vor deveni, in cele din urma, prea mari.

In plus, recentele inundatii grave care au avut loc in zonele Queensland si New South Wales (Australia), in februarie 2022, au costat industria de asigurari si reasigurari peste 2 miliarde USD.

Aceste evenimente recente au reaprins, acum, o dezbatere intre oamenii de stiinta in domeniul climei, dar si guvernele locale, devoltatorii si asiguratorii, cu privire la interzicerea reconstructiei in zonele inundabile cu risc ridicat, deoarece, in prezent, evenimentele de inundatii grave se produc mult mai frecvent.

The Straits Times a relatat ca seful Agentiei Nationale de Rezilienta si Recuperare (the National Resilience & Recovery Agency), din cadrul guvernului australian, Shane STONE, a cerut sa se puna capat dezvoltarii zonelor inundabile si a declarat ca locuintele inundate "nu ar trebui reconstruite".

Astfel, informeaza Reinsurance News, Shane STONE a declarat, intr-un interviu recent acordat pentru The Sidney Morning Herald: "Australienii trebuie sa aiba o discutie sincera despre unde si cum isi construiesc oamenii casele. Contribuabilul si platitorul de taxe nu pot continua sa plateasca factura pentru aceste pagube uriase si catastrofale."

Valea Hawkesbury-Nepean, predispusa la inundatii, situata la marginea de nord-vest a orasului Sidney, e unul dintre focarele cheie din jurul acestei dezbateri actuale. Recent, aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate din zona din cauza inundatiilor, la doar un an dupa ce un alt eveniment de inundatii grave a avut loc in aceeasi zona. Din aceasta cauza, se fac, acum, apeluri pentru a opri dezvoltarea rezidentiala in aceasta zona.

Ernst RAUCH a explicat, pentru The Straits Times, ca se vor inregistra mai multe relocari de cladiri, dupa dezastre majore, aceasta fiind o modalitate de a contribui la imbunatatirea rezilientei, dar si la reducerea vulnerabilitatii comunitatilor.

Cu toate acestea, exista ingrijorari tot mai mari ca recentele inundatii vor duce la cresterea primelor de asigurare in Australia, in special in zonele predispuse la inundatii, ceea ce va insemna ca multi oameni nu isi vor mai putea permite o acoperire, ajungand, in cele din urma, mai vulnerabili in cazul unor dezastre viitoare.

O solutie pentru aceste ingrijorari e reprezentata de parteneriatele tip public-privat, ce implica asiguratori, banci multilaterale, ONU, precum si organizatii filantropice care ajuta la crearea si finantarea unor fonduri nationale si regionale de asigurare, ce pot plati rapid dupa producerea unui dezastru natural.

Ernst RAUCH a punctat, pentru The Straits Times, ca aceste fonduri de asigurare nu pot plati, de obicei, toate costurile unui dezastru natural, dar pot oferi plati rapide in numerar, atunci cand guvernele au cea mai mare nevoie de bani. Ernst RAUCH a subliniat ca aceste fonduri sunt utile, dar trebuie dezvoltate.

"Sistemele de avertizare timpurie sunt, de asemenea, salvatoare. Nu este intodeauna vorba doar de bani si de reconstructie, e vorba si despre masuri preventive", a explicat Ernst RAUCH - Chief Climate & Geo Scientist, Munich Re.