1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moody's Investors Service a schimbat perspectiva industriei globale a asigurarilor de viata de la negativ, la stabil pentru 2021

Perspectivele sectorului global de asigurari de viata au fost revizuite de la negativ, la stabil, iar revizuirea reflecta o schimbare recenta a perspectivelor pentru asiguratorii de viata din SUA si Japonia, doua dintre cele mai mari piete de asigurari de viata la nivel global. Totodata, mai reflecta si perspectivele de crestere imbunatatite ale sectorului si probabilitatea redusa de evenimente cu impact pe termen scurt, ca urmare a unui mediu global de operare mai favorabil, sustinut de imbunatatirea sanatatii individuale, pentru ca vaccinarea in masa reduce raspandirea virusului, arata sursa citata.

In ciuda ratelor scazute ale dobanzii, Moody's se asteapta ca, in urmatoarele 18 luni, sectorul asigurarilor de viata sa ramana stabil. Dintre celelalte tari in care inca exista o perspectiva negativa, in unele - cum ar fi Marea Britanie -, au existat semne de stabilitate atat in mediul de operare, cat si la nivel individual, asa cum arata ratele solide de rentabilitate si solvabilitate. In alte tari cu perspective negative, ca Germania si Olanda, asiguratorii de viata se confrunta cu presiuni structurale asupra rentabilitatii si a capitalului, pe fondul unor randamente inca destul de scazute.

Conform Moody's Investors Service, urmatorii factori evidentiaza schimbarea perspectivelor de la negativ, la stabil:
  1. Redresarea economiei globale sprijina cresterea industriei
    Moody's estimeaza, pentru tarile G-20, o crestere a PIB-ului cu 6,1% in 2021 si cu 4,4% in 2022, dupa o scadere de 3,2% in 2020. O economie in crestere, sustinuta de eliminarea restrictiilor impuse pe fondul pandemiei asupra activitatilor economice, va spori cererea de produse de asigurari de viata.
  2. Capitalul solid a ajutat asiguratorii sa navigheze in pandemie
    La nivel global, companiile de asigurari au intrat in 2020 cu rate solide de reglementare a capitalului, care au fost consolidate in continuare. Ratele solide de solvabilitate si lichiditate au ajutat asiguratorii, sustine Moody's, sa navigheze in pandemia COVID-19.
  3. M&A sustin transformarea de business si pregatesc asiguratorii pentru post-COVID
    Capitalul privat joaca un rol esential in aceasta tranzitie a industriei, in special in SUA, intrucat incearca sa gestioneze o pondere mai mare din activele de asigurare, adesea prin fuziuni si achizitii (M&A - Mergers & Acquisitions) si alte parteneriate sau investitii.
  4. Pandemia accelereaza digitalizarea - Pe fondul pandemiei, ultimul an a sporit operatiunile contactless, dar si interactiunile virtuale de business, accelerand digitalizarea proceselor de vanzare de asigurari de viata, care fusesera deja incepute inainte de pandemie. Digitalizarea crescuta va reduce costurile atat pentru companii, cat si pentru asigurati si, pe termen lung, va face asigurarile mai atractive pentru noile generatii de cumparatori cu orientare digitala.