1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moody's: Conflictul Rusia - Ucraina creeaza noi riscuri pentru asiguratori

Consecintele economice ale invaziei Rusiei in Ucraina creeaza noi riscuri pentru asiguratorii si administratorii de active la nivel mondial, impactul crizei depinzand de gravitatea acesteia, noteaza Reinsurance News, citand un raport Moody's.

Moody's si-a creat propriul scenariu de baza, care a dus la o incetinire a cresterii PIB-ului economiilor G20 la 3,6% in 2022, fata de prognoza initiala a companiei - 4,3%.

Scenariul ipotetic negativ presupune o oprire a importurilor europene de petrol si gaze rusesti, o restrangere a lichiditatilor si o recesiune generalizata.

Efectul asupra calitatii creditului asiguratorilor este de la scazut, la moderat in scenariul de baza al Moody's, dar unele subsectoare sunt mai vulnerabile la scenariul negativ.

Riscurile scenariului de baza pentru administratorii de active, inclusiv volatilitatea pietei, sunt de la scazute, la moderate.

Asiguratorii P&C sunt cei mai expusi la inflatia determinata de marfurile de baza, iar, in scenariul Moody's, o inflatie ridicata persistenta ar creste despagubirile asiguratorilor P&C, erodand castigurile acestora.

Potrivit Moody's, asiguratorii P&C retail sunt deosebit de vulnerabili, deoarece concurenta si controlul de reglementare le afecteaza capacitatea de a creste substantial primele. O inflatie mai mare creste, de asemenea, riscul de deficienta a rezervelor, in special pentru asiguratorii si reasiguratorii Casualty.

In scenariul negativ al companiei, asiguratorii de credite comerciale, care acopera vanzatorii impotriva riscului de neplata, s-ar confrunta cu o scadere a veniturilor si cu cereri de despagubire mai mari, deoarece intreruperea activitatii reduce fluxurile comerciale.

Asiguratorii de credite comerciale au o expunere directa redusa la Europa Centrala si de Est, dar reducerea livrarilor de marfuri rusesti si ucrainene ar putea intrerupe lanturile de aprovizionare la nivel global.

Re/asiguratorii din domeniul aviatiei se confrunta cu cereri de despagubire de pana la 11 miliarde de dolari din partea locatorilor de aeronave ale caror avioane au fost confiscate de companiile aeriene rusesti.

Asiguratorii si administratorii de active se confrunta cu presiuni asupra veniturilor din cauza volatilitatii mai mari a pietei. In scenariul negativ, volatilitatea marjelor de credit si a preturilor actiunilor ar erode randamentele investitiilor atat pentru asiguratori, cat si pentru administratorii de active.

Asiguratorii asiatici sunt expusi la riscul valutar din cauza investitiilor in dolari, iar ratele de solvabilitate ale asiguratorilor europeni sunt sensibile la miscarile pietei.

Atacurile cibernetice reprezinta un risc de securitate esential, iar criza din Ucraina sporeste riscul acestora pentru toate institutiile financiare, printre tintele potentiale numarandu-se entitatile europene si nord-americane ale caror guverne au sanctionat Rusia.

Asigurarea cibernetica este inca un produs de nisa, dar asiguratorii pot avea o expunere cibernetica indirecta prin intermediul acoperirii lor pentru intreruperea activitatii.

Conflictul din Ucraina a declansat o crestere brusca a preturilor la energie si la marfuri, care se reflecta in cresterea inflatiei. Inflatia ridicata prelungita creste costurile de despagubire ale asiguratorilor, deoarece impinge in sus costul reparatiilor bunurilor si autovehiculelor, afectand o gama larga de linii de asigurare, inclusiv bunuri comerciale, aviatie, locuinte si auto.

In scenariul negativ al Moody's, o inflatie prelungita ar creste costurile cu daunele ale asiguratorilor P&C, punand presiune asupra veniturilor si, posibil, si asupra rezervelor pentru daune.

Sectorul P&C retail, in care concurenta dura si controlul de reglementare ingreuneaza sarcina asiguratorilor de a impune cresteri de preturi compensatorii, este deosebit de vulnerabil.

In acest scenariu, o crestere sustinuta a cheltuielilor cu daunele ar forta, probabil, unii asiguratori sa isi consolideze rezervele pentru daune. Asiguratorii cu obligatii pe termen lung, de obicei asiguratorii si reasiguratorii Casualty, sunt cei mai expusi, deoarece exista un interval lung de timp intre momentul incasarii primei si cel al platii despagubirii.

O presiune inflationista mai raspandita, care sa afecteze salariile angajatilor, precum si preturile materiilor prime si ale energiei, i-ar expune pe asiguratori la costuri mai mari cu daunele de raspundere civila si, de asemenea, le-ar creste propriile cheltuieli salariale.

In sens mai pozitiv, o inflatie mai mare va determina o noua inasprire a ratelor dobanzilor de catre bancile centrale, ceea ce ar duce la cresterea veniturilor din investitii ale asiguratorilor. In plus, costurile mai mari ale combustibilului ar putea reduce utilizarea masinilor, ceea ce ar duce la scaderea frecventei accidentelor si la reducerea volumului de daune.

In mod similar, cresterea preturilor materiilor prime agricole ar putea fi pozitiva pentru asiguratorii agricoli din China. Acest lucru se datoreaza faptului ca preturile in crestere ale recoltelor ar putea incuraja guvernul sa creasca productia interna de alimente si sa le ofere fermierilor stimulente pentru a utiliza asigurari agricole, cu un efect pozitiv asupra primelor.

Inflatia reprezinta un risc scazut pentru managerii de active la nivel global. Desi este probabil ca inflatia sa fie insotita de rate mai mari ale dobanzii, afectand negativ evaluarile actiunilor si obligatiunilor, riscul scazut al bilantului si lichiditatea puternica a managerilor de active ar oferi sectorului un bun grad de protectie.