1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moment crucial pentru viitorul asigurarilor agricole

"Faptul ca asigurarile agricole detin o pondere foarte mica din totalul subscrierilor, desi potentialul este semnificativ in contextul in care agricultura constituie unul dintre principalele domenii economice din Romania, nu reprezinta decat rezultatul legislatiei precare in domeniu", a declarat, cu ocazia celei de-a doua zile a ICAR 2007, Corneliu PASCU, Presedintele Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Senatului.

Conform oficialului citat, Comisia are in lucru o serie de proiecte in sensul dezvoltarii rurale, care sa reduca si sa previna efectele dezastruoase ale fenomenelor climatice extreme asupra agriculturii.

"Pentru diminuarea efectelor negative ale inundatiilor si secetei se impune luarea de masuri privind refacerea sistemelor de irigatii, impaduririle masive, intreprinderea lucrarilor necesare de sustinere a solului si pentru crearea coridorului verde in Lunca Dunarii. De asemenea, pentru a primi sprijin din partea Uniunii Europene si in domeniul zootehnic, avem nevoie de actiuni de control privind masurile sanitare aplicate. Vom lua toate masurile ce se impun pentru prevenirea acestor riscuri, astfel incat asiguratorii sa se poata implica in conditii de siguranta in acest domeniu", a adaugat Corneliu PASCU.

Paul CIOBOTARU, Director General Adjunct al FATA Asigurari Agricole, considera ca nici o societate nu si-ar permite sa preia aceste riscuri cu o polita simpla de asigurare, decat prin practicarea unor prime exorbitante.

"Asigurarile agricole reprezinta un tip de asigurare ce trebuie tratata cu toata atentia, sa fie un serviciu care sa inspire incredere. Momentan, primele sunt foarte mici, iar pierderile pe acest segment sunt foarte mari. Trebuie stabilit un tarif minim, sub care sa nu se incheie nici o polita, pentru a avea siguranta ca se pot acoperi daunele preluate", a precizat oficialul.
In contextul in care aproximativ 80% din terenurile agricole arabile apartin micilor producatori, aceasta fragmentare a terenurilor reprezinta un alt motiv pentru care dezvoltarea asigurarilor agricole este limitata.

Mai mult, Paul CIOBOTARU considera ca politele de asigurari agricole nu pot fi incheiate ca pe segmentul auto. Pe langa faptul ca este nevoie de interventia statului pentru a sustine aceasta clasa, se impune existenta si implicarea unor specialisti in economie agrara care sa faca inspectiile de risc si determinarea daunelor.
PROMO