1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moldova adera la Mecanismul de protectie civila al UE

Uniunea Europeana si Moldova au semnat vineri, 29 septembrie, acordul prin care Moldova devine stat participant la Mecanismul de protectie civila al UE. Odata ce acordul va fi ratificat de Moldova, el se va aplica cu titlu provizoriu pana la intrarea deplina in vigoare la 1 ianuarie 2024, arata un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Acest pas important al aderarii Republicii Moldova la fundamentul sistemului UE de gestionare a riscurilor in caz de dezastru a fost marcat printr-o vizita la Chisinau a comisarului pentru gestionarea crizelor, Janez LENARCIC, care s-a intalnit cu ministrul afacerilor interne, Adrian EFROS. Cei doi au semnat acordul prin care Republicii Moldova i se confera statutul de membru al Mecanismul de protectie civila al UE.

"Sunt mandru sa ii urez astazi bun venit Republicii Moldova in familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protectie civila al UE. Atunci cand atacul brutal al Rusiei impotriva Ucrainei a avut ca rezultat faptul ca mii de ucraineni s-au refugiat din calea razboiului, Moldova s-a dovedit a fi un partener de incredere. Doresc sa le multumesc autoritatilor de protectie civila din Republica Moldova pentru eforturile depuse. Prin aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de protectie civila al UE ne putem imbunatati in mod semnificativ gradul de pregatire pentru situatii de urgenta si putem construi un sistem mai rezilient de gestionare a riscurilor in caz de dezastru in Europa. Impreuna suntem mai puternici", a punctat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez LENARCIC.

Moldova a beneficiat de Mecanismul de protectie civila al UE pentru a face fata unei stramutari de persoane de mare amploare declansate de invadarea Ucrainei de catre Rusia. De asemenea, la inceputul acestui an UE a mobilizat 36 de generatoare de energie electrica pentru 30 de spitale din Republica Moldova, provenind din rezerva energetica rescEU. In plus, UE a sprijinit Moldova cu 48 de milioane EUR sub forma de ajutor umanitar de la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei.

Ca membru cu drepturi depline al Mecanismului de protectie civila al UE, Moldova va putea nu numai sa primeasca sprijin imediat, ci si sa furnizeze asistenta tarilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, prin intermediul mecanismului, ceea ce va conduce la un raspuns mai solid si mai bine coordonat in situatiile de criza din Europa si din restul lumii.