1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Modificari privind limitele de ...

Modificari privind limitele de despagubire pentru asigurarile RCA si Carte Verde

Soferii din Republica Moldova vor putea primi o despagubire mai mare in cazul unui accident minor, intrucat, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) modifica limita maxima de despagubire pentru detinatorii politei RCA de la 10.000 la 15.000 de lei si stabileste pentru detinatorii certificatului Carte Verde limita maxima de despagubire de 15.000 de lei, la incheierea constatului amiabil.

Astfel, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) din aceasta saptamana a propus reglementarea proiectului de modificare a Hotararii nr. 37/14/2019 cu privire la "procedurile aferente constatarii amiabile de accident, care rezulta din necesitatea ajustarii cadrului normativ prin reglementarea actiunilor in cazul in care participantul la accident detine certificatul de asigurare Carte Verde. De asemenea, documentul prevede majorarea limitei maxime de despagubire pentru detinatorii politei de asigurare RCA de la 10.000 mii lei la 15.000 lei, precum si stabileste pentru detinatorii certificatului Carte Verde limita maxima de despagubire in cuantum de 15.000 lei", se anunta in comunicatul de presa al CNPF.

In Republica Moldova, constatul amiabil se aplica incepand cu 2019 iar conform legii, CNPF stabileste limitele de despagubire. Astfel, pentru incheierea unui constat amiabil pe RCA in caz de accident, partile ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie implicate doar 2 autovehicule, sa detina polita de asigurare valabila, sa nu rezulte din accident vatamari corporale si sa nu se depaseasca limita de despagubire stabilita de Autoritate si sa recunoasca vinovatia in accident (exista consimtamintul ambilor conducatori de autovehicule implicati in accident privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabila, consensul acestora privind circumstantele producerii accidentului si daunele vizibile cauzate autovehiculelor implicate, iar persoana raspunzatoare de producerea accidentului isi recunoaste vinovatia).

"Ajustarea de catre CNPF a limitei despagubirii in caz de accident nesemnificativ este o masura buna pentru cetateni, s-a majorat cuantumul despagubirii care poate fi obtinut in baza constatului amiabil, iar in rezultat, partile vor documenta accidentul rutier prin constat amiabil fara interventia politiei. Prin urmare, se va fluidiza traficul, iar aceasta procedura simplificata ofera posibilitatea pagubitilor sa se adreseze direct companiilor de asigurari, respectiv se faciliteaza procesele de obtinerea a despagubirilor de asigurare. In situatia in care daunele vor depasi limita maxima de 15.000 de lei, iar in urma accidentului rezultat vor fi si vatamari corporale, chiar daca partile isi recunosc circumstantele accidentuluivina se vor apela in continuare organele de politie", a precizat pentru xprimm.md Alina OSOIANU, Director Executiv al Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).

Noutatea acestei norme este ca vine sa reglementeze si cuantumul despagubirii in caz de accident cand este implicata o masina, pentru care conducatorul detine o polita de asigurare Carte Verde. Cetatenii vor avea posibilitatea sa opteze pentru incheierea unui constat amabil atunci cand vinovatul de accident conduce un autovehicul inmatriculat in strainatate.

Conform actului Normativ, in privinta asigurarilor Carte Verde, in caz de accident pentru un autovehicul inmatriculat in strainatate si care detine o polita Carte Verde si se face vinovat, isi recunoaste vina, iar valoarea pagubei nu depaseste suma de 15.000, incheie constatul amiabil, anunta asiguratorul si se adreseaza BNAA.