Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 10 mai 2023, decretul privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (polita PAD).
UPDATE: Legea a fost publicata joi, 11 mai, in Monitorul Oficial, Partea I. Astfel, modificarile vor intra in vigoare peste 6 luni. Gasiti AICI documentul.
Printre modificarile aduse acestei legi se numara cresterea pretul asigurarii obligatorii pentru locuintele de tip A la 130 de lei pe an, fata de aproape 100 de lei (20 de euro in prezent) pe an in prezent, in timp ce pretul pentru locuintele de tip B pretul ramane la 50 lei (10 euro in prezent).
Totodata, sumele maxime acordate in caz de daune sunt precizate acum in moneda nationala, in legea initiala fiind trecute in euro. Astfel, pentru contractele anuale, suma asigurata care se acorda in temeiul prezentei legi, este:
- 100.000 lei, pentru fiecare locuinta de tip A;
- 50.000 lei, pentru fiecare locuinta de tip B.
Modificarile vor intra in vigoare la 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Conform legii, persoanele fizice si juridice asigura impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatia de locuinta, inregistrate cu aceasta destinatie in evidentele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si pentru care s-a pastrat in fapt destinatia de locuinta.
Suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin reglementari emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF); in acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurata obligatoriu si prima de asigurare aferenta se reactualizeaza la data aniversarii anuale.
Potrivit modificarilor aduse legii, contractul PAD poate fi emis, cu acordul partilor, si pentru perioade mai mari de 12 luni, dar numai in multiplu de 12 luni.
Modificarile mai prevad si faptul ca, pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii unei locuinte in cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei. Inregistrarea sau modificarea inregistrarii locuintei in cartea funciara este conditionata de existenta unui contract de asigurare obligatorie a locuintei in vigoare la data solicitarii.
Tipurile de locuinte pentru care se incheie asigurari obligatorii sunt urmatoarele:
- Tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
- Tip B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Atentie! Nu intra sub incidenta PAD anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
Polita PAD acopera riscurile de cutremur de pamant, alunecare de teren si inundatii ca fenomene naturale, care genereaza prejudicii material.
In textul initial al proiectului de modificare a Legii nr. 260/2008 s-a dorit includerea furtunii printre riscurile asigurate PAD, insa deputatii au renuntat la aceasta prevedere. "Se propune eliminarea riscului de furtuna avand in vedere faptul ca acest risc nu este unul semnificativ pentru intreaga suprafata a Romaniei si nu exista studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora", au explicat deputatii.
Plenul Camerei Deputatilor, for decizional, a adoptat, pe 12 aprilie 2023, modificarile aduse Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (polita PAD). Anterior, proiectul de lege a fost adoptat si de Senat.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Asigurarile de locuinte in crestere cu 10% in 2022
• Cate locuinte erau asigurate prin polita PAD la finalul lunii martie 2023?
• INFOGRAFIC: Inundatiile, in scadere in 2022. Cate locuinte au fost afectate?