1asig.ro
1asig.ro
Modificarea Legii RCA: PRBAR ...

Modificarea Legii RCA: PRBAR sustine introducerea Decontarii Directe si emiterea politelor pe 6 sau 12 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare a transmis Parlamentului Romaniei pozitia sa referitoare la Proiectul de lege privind modificarea Legii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto - RCA 132/2017, sustinand introducerea Decontarii Directe si emiterea politelor pe 6 sau 12 luni.

PROMO


"Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare a luat la cunostinta de amendamentele propuse la Legea 132/2017 - RCA de catre Consiliul Concurentei si saluta initiativa acestuia de introducere a serviciului Decontarii Directe cat si a posibilitatii emiterii politelor de asigurare RCA doar pentru perioade de 6 luni sau 12", se arata in scrisoare.

PRBAR precizeaza ca a sustinut inca de la inceput beneficiile venite in sprijinul consumatorilor de asigurari de raspundere civila auto - RCA, in baza caruia in caz de dauna provocata din vina unui tert, consumatorul se poate adresa propriului asigurator RCA in vederea intreprinderii demersurilor necesare avizarii, constatarii si despagubirii. Totodata organizatia profesionala a considerat politele RCA, multiplu de o luna, ca un factor potential generator de fraude.

In acelasi timp PRBAR isi exprima ingrijorarea cu privire la amendamentul propus referitor la posibilitatea ca un asigurator sa oferteze prime de asigurare diferite in functie de canalul de distributie, amendament ce cu siguranta ar putea face obiectul unei alte proceduri de infringement la care piata de asigurari autohtona ar putea fi supusa.

"Argumentul se afla chiar in Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari in vigoare de la 01 octombrie 2018, ce stipuleaza foarte clar la art. 2, pct. 4: Referitor la activitatea de distributie desfasurata de societatile sau de intermediarii stabiliti intr-un stat tert si care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei in baza principiului libertatii de a presta servicii, cu conditia garantarii unui tratament egal pentru toate persoanele care desfasoara sau care sunt autorizate sa desfasoare activitati de distributie in piata respectiva", transmite PRBAR.

"Suplimentar fata de cele mai sus expuse, dar din punctul de vedere al protectiei consumatorului de asigurari, acest argument poate fi regasit in cadrul Pct. 6 din Directiva UE 2016/97: Consumatorii ar trebui sa beneficieze de acelasi nivel de protectie, in ciuda diferentelor dintre canalele de distributie. Pentru a garanta ca se aplica acelasi nivel de protectie, iar consumatorii pot beneficia de standarde comparabile, in special in ceea ce priveste informatiile comunicate, este esential sa existe conditii de concurenta egale intre distribuitori", adauga Patronatul.

Piata RCA din Romania a ajuns, in 2019 la aproximativ 3,78 miliarde de lei, in crestere cu circa 5% fata de anul precedent, conform raportului ASF. Pe parcursul anului trecut, prima medie a inregistrat o majorare de aproximativ 3%, in timp ce dauna medie a urcat cu 7%.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Ora de Risc: Ce clarificari legislative sunt necesare pe piata asigurarilor?
XPRIMM Time for Business - RCA 2020: Solutii europene de evaluare a daunelor auto. Principalele declaratii!
Piata RCA: Cifre cheie din evolutia companiilor in 2019. Schimbari in clasament!

2.008 accesari